İstanbul Boğazı'nda elektrik üretecek!

İstanbul Boğazı'nda elektrik üretecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu Konyalı makine mühendisi Sabit Ateş, İstanbul Boğazı'nı kiralayarak 2 nükleer santral büyüklüğünde elektrik üreten bir projeye sahip olduğunu söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi  mezunu Konyalı Makine Mühendisi Sabit Ateş, Merhaba Gazetesi'ne verdiği bilgide, İstanbul Boğazı'nı kiralayarak 2 nükleer santral büyüklüğünde elektrik üreten bir projeye sahip olduğunu söyledi.

Konya içerisinde birçok proje geliştirip ses getiren mucit ve mühendisler artık projelerini ulusal boyutlara taşıyor. Konyalı Makine Yüksek Mühendisi Sabit Ateş de bunlardan bir tanesi. İstanbul Boğazı'ndaki akıntıdan elektrik üretecek bir projeye sahip Sabit Ateş, herkesi heyecanlandıran o tarihi projeyi Merhaba Gazetesi'ne anlattı. Proje için 3 yıldır bu yana çalışan ve bu şekilde iki nükleer santral kadar enerji üretebileceğini hesaplayan Konyalı mühendis Sabit Ateş, bürokratlardan destek bekliyor.

MALİYE BAKANLIĞI'NDAN ONAY BEKLİYORUZ

Projenin ülkeyi enerji alanında en iyi yerlere getireceğini inandığını dile getiren Ateş, “Konyalı'nın ve Türkiye'nin enerjiye ihtiyaç var. Nükleer santral yaptıracağız diye uğraşıyoruz. Bununla uğraşıyor ama boğazla uğraşmıyoruz. Ben proje için Başbakan'a ulaşamadım. Enerji Bakanlığı'na bile ulaşmak zor. Dışişleri Bakanlığı'na başvurdum sağolsunlar hızlı bir şekilde yanıt geydi. Projenin uygulanabileceği noktasında olumlu karar verdiler. Diğer mercilerden de aynı olumlu yanıtı bekliyoruz. Proje için hiçbir engel yok. Fakat devlet memurları konuya yabancı. Hadi bunları geçtik diyelim. Çanakkale Boğazı'nda benzer bir proje için ruhsat verildi. Fakat bana hala ruhsat verilmedi. Neden vermediler bilmiyorum. Enerji Bakanlığı projeyi beğendi hala cevap gelmedi” dedi.

HEM KONYA HEM TÜRKİYE KAZANACAK

Tek başına olduğu için projenin hayata geçirilmesinde zorluk yaşadığını belirten Ateş, “Bu projeyi gerçekleştirirsek hem Konyalı hem de Türkiye kazanacak. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okudum o yüzden denizi çok iyi biliyorum. Bu konu yeni olduğu için kimse bilmiyor. Yasal olarak hiçbir engel yok. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bir yasayı gerekçe göstererek engel çıkardı. O gösterdiği yasa denizi değil karayı ilgilendiren bir yasa. Halkımız sahip çıkarsa proje hayata geçer” ifadelerini kullandı.

MONTRÖ'YE GÖRE ENGEL YOK

Montro Boğazlar Sözleşmesi'ne göre proje için hiçbir engel olmadığını aktaran Ateş, “Dışişleri Bakanlığı da engel yok dedi. Maliye Bakanlığı'na bağlı genel müdürlükler ise cevap vermek istemedi. Konuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sormuşlar. Onlarda 'Aman sakın dokunmayın' demişler.  Böyle bir anlayış yanlış. 2960 sayılı Boğazlar Kanunu'na göre proje için hiçbir engel yok. Bunları karşı tarafa anlatmak çok zor” diye konuştu.

100 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Projede suyun derinliklerinin değil sadece kenarların kullanılacağını Ateş, “Projede boğazın kıyıları kullanılacak. Biz 34 kilometre alan kullanacağız. Burada kullanacağımız tribünlerin gücü 2 nükleer santralin gücüne eşit. Bir de nükleer santralde olduğu gibi 7 yıl filan beklemeyeceğiz. 3 ay içerisinde üretime başlayabiliriz. Bunların yanı sıra projede 100 bin kişi istihdam edilecek. Bu özelliklerin kenara atılması kolay değil. Ben buradan rica ediyorum. Kamuoyu ve siyasi merciler bize destek versin” dedi.

YARGIYA TAŞINABİLİR

Projeye gerekli ilgi gösterilmezse sorunu yargıya taşıyabileceklerini dile getiren Ateş, “Eğer bize yardım eden olmazsa haklı olduğumuz düşünerek yargıya gitmeyi planlıyoruz.  Çünkü bu ülkemizin yararına büyük bir proje. 100 bin kişinin istihdamı ve ciddi bir enerji miktarı söz konusu. Eğer bürokrasi engeli çözülür ve proje için ruhsat çıkarsa yargıya gidilmez. Ama engel olunursa, haklılıkla yargıya gitmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

FRANSA VE KANADA'DA VAR

Aynı sisteminin dünyada birçok yerde faaliyette olduğunu ifade eden Ateş, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde aynı sistemle ciddi miktarda enerji üretildiğini dile getirdi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.