İpek halısı ve sıcak su kaynağı ile Konyanın gözdesi Tuzlukçu

İpek halısı ve sıcak su kaynağı ile Konyanın gözdesi Tuzlukçu

Tuzlukçu İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Tuzlukçunun yıllardır başarı ile devam ettirdiği İpek Halı dokuma sanatı ve yeni bulunan sıcak su kaynağı ile Konyanın yeni gözdesi haline geleceğini s

Tuzlukçu İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Tuzlukçu’nun yıllardır başarı ile devam ettirdiği İpek Halı dokuma sanatı ve yeni bulunan sıcak su kaynağı ile Konya’nın yeni gözdesi haline geleceğini söyledi
ÖNCELİKLE SİZİ VE İLÇEYİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Tuzlukçu İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Öncelikle ilçemize kadar gelerek buranın tanıtımı konusunda bizlere destek vermeniz güzel bir duygu. Bunun için şahsınızda tüm gazete ve televizyon çalışanlarına ilçe halkımız adına teşekkür ediyorum. Burası benim asil olarak göreve başladığım ilk görev yerim. Böylesine küçük ama sevimli bir ilçede görev yapmaktan mutluyum. İlçemizin tanıtımı konusunda kayıtlarda da yer alan bilgiler şu şekilde: Tuzlukçu ilçesinin tarihçesi eskilere dayanır; ama ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tuzlukçu halkının Doğanhisar İlçesi Ketenlik yaylasından gelerek Yazla yakınlarında Viran veya Ören Tuzlukçu adı verilen mevkide daha sonra Yukarı Mahallede bulunan “Hüyük” ismi verilen tepenin çevresine yerleştikleri bilinmektedir. İlçeye gelen ikinci kafilenin ise Sultan Dağları eteklerinde yaşayan ve hayvancılıkla geçinen Avşar Türkmenleri olduğu söylenir.
İLÇEYE 10 MİLYON AVROLUK PROJE
Tuzlukçu İlçesi, Konya’ya uzak olması nedeniyle gelişmişlik yönünden çok fazla şanslı değil.
İlçe halkımızın genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arpa, buğday, yulaf bunun dışında bağcılık çok meşhur. Ama bağcılık eskisi kadar gelişmiş değil.  Buranın bir başka özelliği ise ipek halı dokuma yapılmasıdır. Özel sektör tarafından yapılan önemli bir yatırım var. İlçemizde MTA tarafından yapılan çalışmalar sonucunda sıcak su bulundu. Daha sonra bunun ihalesini yapıldı. Sıcak suyun kalitesinin az olması nedeniyle termal tesis yerine Jeotarım alanında değerlendirme kararı aldı. 10 milyon avroluk bir yatırım olacak. Bunun kiralamalarını yaptık. 926 bin metrekarelik yer kiraladı firma. Toplam 5 bin dönüm araziye yatırım yapmayı düşünüyorlar. Üretimin ağırlığı domates olacak ve tamamı yurt dışına ihraç edilecek. Bu Konya’da ilk olacak.
YURT DIŞINA DOMATES YETİŞTİRECEK
Bu firma ayrıca Tuzlukçu ilçesine 50 kişinin üzerinde istihdam sağlayacak. Önümüzdeki
günlerde firma yatırımlarına başlıyor. Yurt dışından elemanları ve makineleri geliyor. Firmanın bu kadar yüksek miktarda yatırım yapması buralı kalkındıracak ve burası örnek olacak. Domatesin yanı sıra değişik sera ürünleri de yetiştirilecek. 49 yıllık kiralama sözleşmesi yapıldı. Yapılan sözleşmeye göre bir yıl içerisinde yatırıma başlaması gerekiyordu, ancak firma bir yılı beklemeden çalışmalarına başlıyor. Merkezi İstanbul’da bulunan Buhar Enerji firması yatırımı yapacak olan firma. Tarımsal alanda 12 bin dekar alanda haşhaş ekimi yapıldı. Toplam ekilebilen alan 500 bin dekar, bunun 5 bininde bağcılık yapılıyor. Sulanabilir alanımız 45 bin dekar civarında. Kalanında kuru tarım yapılmakta. Vatandaşımız bu yıl yağışlardan çok memnun. Ürünlerden bu yıl beklentileri fazla. Sulamanın az yapılması nedeniyle bu yıl elektrik ve ekipman masrafı çok az olacak. Yağışlar bazı ekili alanlara küçük miktarda zararlar var. Beldemiz olmadığı için yatırımlarımız genelde KÖYDES kapsamında köylere yapılıyor. 300 bin TL KÖYDES’ten para geldi. Bunu da içme suyunda kullanıyoruz. Bunun dışında il özel idare tarafından köylere kilitli taş yapılması için belirli bir ödenek ayrıldı. Birkaç yıl içerisinde tüm köylerimizin yolları kilitli taşla döşenecek. Köylerimizde içme suyu sıkıntısı yok.
SOSYAL ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ
İlçemizin en büyük sıkıntısı sosyal hayatın olmaması bunun için bazı çalışmalar yaptık. Yaz etkinlikleri düzenledik. Çeşitli yarışmalar düzenledik, ilçenin geleneklerinin yer aldığı etkinlikler vardı. Üç gün boyunca sürdü. Bu bile vatandaşların büyük ilgisini çekti. Yani buranın vatandaşı bu tür etkinliklere özlem duyuyor. İlçemizin Akşehir’e yakın olması Konya’ya uzak olması ilçemizi Akşehir’in gölgesinde bırakmış. İlçemizin konut açığı yüzünden burada görev yapan memurların yüzde 90’ı Akşehir’de kalıyor. Bu durum buranın hem sosyal hayatını hem ekonomik durumunu olumsuz etkiliyor. Buranın esnafı memurlardan bir şey kazanamıyor. Eylül ayı içerisinde yapacağımız üzüm, karpuz ve ipek halı festivali, at yarışları etkinliği var. Bu etkinlik ile hem üretimi teşvik ediyoruz hem vatandaşı sosyal etkinliklere çekiyoruz.
İPEK HALI EV HANIMLARININ GELİRİ
İpek halı buradaki ev hanımlarının en büyük gelir kaynağı. Yıllar önce burada ipek halı dokuma işi çok fazla idi. Ama şimdi o kadar kalmadı. Evlerde üretim yok sadece Halk Eğitim Merkezi’nde özel bir firmayla yapılan anlaşma çerçevesinde kursiyerlerimizin çalışmaları var.
5 kişiden oluşan Proje Koordinasyon Kurulu var. Bununla ilgili bir proje üretiyoruz. İpek halı dokumasını canlandıracak bir proje olacak. Mevlana Kalkınma Ajansına bununla ilgili proje sunulmadı. Bunun yerine kırsal da ailenin bilinçlendirilmesi konusunda bayanlara yönelik çocukların eğitimi, bayanların nelere dikkat edilmesi gerektiği, öğrenciler ile ilgili devam eden bir projemiz var yeni başladı. Bu proje ilçemizin kabul edilen ilk projesi oldu.
EN BÜYÜK SIKINTIMIZ
GÖÇ OLMASI
İlçede ki eksiklikler, ilçemizin Konya’ya uzak olması yatırım anlamında sıkıntı oluşturdu. Onun dışında ilçenin yoğun bir göç vermesi, burada genç potansiyelin olmaması başlıca sorunlar. Türkiye’de ki genel sıkıntılar burada da var. İşsizlik her yerde olduğu gibi burada da sorun. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Projelerimizden inşallah olumlu sonuç almayı hedefliyoruz. Mahalli idareleri ilgilendiren, alt yapı, içme, kanalizasyon sorunları var. İnşallah tüm bu sorunları halledeceğiz. Burası ufak olduğu için büyük çapta yatırım alması zor. En büyük umudumuz sıcak su kaynağı nedeniyle yapılacak olan yatırım. Bu yatırım Tuzlukçu’nun kaderini değiştirecek. Bu yatırıma bağlı olarak başka yatırımcıların gelmesini bekliyoruz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.