İmrenler'in dünden bu güne tarihçesi

İmrenler'in dünden bu güne tarihçesi

Hüyük’ün 10 beldesinden birisi olan İmrenler Beldesi’de birbirinden ilginç ve güzel yerleşim yerleri ile kendisini kanıtlayan bir bölge. Belediye başkanı Ahmet Refik Şenönder, beldenin tarihi İpek Yolu’na yakınlığı nedeniyle tarihte önem

 Şenönder,  Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerini ayıran Sultan Dağlarının Beyşehir Gölü havzasına bakan batı alt yamacında bulunan İmrenler, coğrafi konumu, sahip olduğu yeraltı ve yerüstü doğal kaynakları ile önemli bir yerleşim yeri. Beldenin belirlenebilen tarihi, günümüzden 8500 ile 9000 yıl öncesine kadar inmektedir. Bununla birlikte Başpınar Mağaralarının içinde gözlenen yapılar, bu tarihin daha da eskilere indiğini gösteriyor” dedi.
Yerleşim yerinin isminin ilk yıllarda Balganda olarak bilindiğini ve nüfus olarak bölgenin en kalabalık yeri olduğunu da sözlerine ekleyen Şenönder, “Beyşehir Sancağı’nda 1584 tarihli nüfus sayımında İmrenler (Balganda) bölgenin en kalabalık üçüncü köyü imiş. Sadece vergi veren ve askere çağrılabilecek erkeklerin yazıldığı bu sayımda 213 erkek kaydedilmiştir. Kadın, kız, çocuk, öğrenci, yaşlılar, sakatlar, yetimler, deliler, azatlılar, hoca ve berat sahibi kişilerin sayılmadığı göz önüne alınırsa, o tarihteki nüfusun binlerin üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle İmrenler (Balganda) bölgede Osmanlı’ ya en fazla asker veren ve vergi ödeyen köylerin başında yer almaktadır” diye konuştu.
Göreve geldikten sonra belde halkının tüm isteklerini yerine getirmek için ekip arkadaşları ile birlikte ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini de ifade eden Şenönder, “Beldemizde 200 adet Tarım Köy Toplu Konutlarına başladık. Belediyemizin Tarihi Kentler Birliğine üyelik talebinin kabul edilmesini sağladık. Beldemizin kültürünü simge haline getiren ve kasaba insanımızın mağdur olduğu tarihi yaylalarımızın sahiplerine verilmesi için çalışmalarımız olumlu sonuç vermek üzere.
Yıllardır atıl vaziyette duran hastane binamızı Milli Eğitime devrini yaptırarak, Beldemize Anadolu Kız Teknik Meslek Lisesi açılmasına katkı sağladık. Işık, Mülazım ve Başpınar Mahallesi içersinde bulunan ek kanalizasyon çalışmaları kısa bir süre içerisinde tamamlanarak hayata geçirilecek” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.