İmkansız değil!

İmkansız değil!

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü uzmanı Salih Zeki İnce, “Madde bağımlılığı ömür boyu süren bir sağlık sorunudur. Bağımlılıkla tedavinin başarısı tekrar uyuşturucu kullanmamaktır. Tedavi sürecinin başarılı olması zordur ama imkansız değil” dedi

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği tarafından organize edilen Kıştan Bahara Maddeden Hayata Dönüş Projesi kapsamında Sorunlar ve Öneriler Çalıştay’ı gerçekleştirildi. Dedeman Hotel’de gerçekleştirilen çalıştaya Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Demirel, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü uzmanları Sosyolog Durmuş Ali Sağlık ve Salih Zeki İnce, dernek üyeleri ve öğrenciler katıldı.

DERDİMİZ BÜTÜN İNSANLAR

Çalıştayın açılışında konuşan Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Demirel, dertlerinin vatan evlatları olduğunu belirterek, “Bir derdimiz var bizim. Bir derdimiz olmasa bir sevdamızda olmaz. Unutmayın sevdası olan insanlar değerli insanlardır. Bu derdimizi bu güzel vatanımız ve bu vatanın evlatlarıdır. Öncelikle kendi bölgemiz ve yöremiz daha sonrada bütün insanlık. Bu derdin neticesinde biz düşünüyoruz ki bu dertle dertlenmek lazım. Bu derde çözüm bulmak lazım” diye konuştu. Derneklerinin kuruluş amacı hakkında bilgi veren Başkan Demirel, “Biz bu insanları bağımlılıktan kurtarmak için varız. Biz topluma yukarıdan bakma ile göremeyiz. Onun içinde olursak biz ancak görebiliriz. Bu ülke hepimizin. Birbirimizden bir şeyleri saklamanın mücadelesi içerisinde değiliz. Biz aramızdaki işbirliğinin ne kadar üst seviyeye çıkartabilirizin peşindeyiz” ifadelerini kullandı.

NÜFUSUN YÜZDE 5’İ UYUŞTURUCU KULLANIYOR

Gerçekleştirdiği sunumda uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili bilgi veren Denetimli Serbestlik Müdürlüğü uzmanı Sosyolog Durmuş Ali Sağlık da, dünyadaki yetişkin nüfusun yüzde 5’inin uyuşturucu kullandığını söyledi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da dünyada uyuşturucu yüzünden 207 bin insanın ölümünün kayıtlara geçtiğini aktaran Sağlık, şunları söyledi: “182,5 milyon kullanıcıyla esrar dünyada en fazla kullanılan madde olarak belirtiliyor. Türkiye sentetik uyuşturucuya bağlı en fazla ölümlerin yaşandığı ülke. 2016 yılında dünyada 247 milyon insan uyuşturucu kullanmış. 29 milyon insan uyuşturucu kullanımına bağlı hastalıklarla uğraşırken bunların 6’da 1’inin tedavisi var. Bunların 1,6 milyonunda HIV, 6 milyonunda Hepatit C bulunuyor. Rapora göre ülkelerin gelişmişlik seviyeleri arttığında uyuşturucu kullanım seviyeleri de artış gösteriyor. Gelir seviyesi yüksek olanlar bütün uyuşturucu tiplerini kullanıyor.”

ZARARLARI ANLATMAK EN ÖNEMLİ MÜCADELE

Uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadele sürecinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir sunum gerçekleştiren Denetimli Serbestlik Müdürlüğü uzmanı Salih Zeki İnce de, “Uyuşturucu madde bağımlılığı ömür boyu süren bir sağlık sorunudur. Bağımlılıkla tedavinin başarısı tekrar uyuşturucu kullanmamak demektir. Bu yönüyle tedavi sürecinin başarılı olması oldukça zordur, ama asla imkansız değil” diye konuştu. Tedavi sonrasında kişinin yine aydı sosyal çevresiyle birlikte yaşayacak olmasının başarı oranını düşürdüğünü kaydeden İnce, “Bu nedenle uyuşturucu maddenin zararlarını bilmek, bilmeyenlere anlatmak, farkındalık kazandırmak ve maddeyle hiç tanıştırmamak risk altında olanlara yönelik yapılacak en önemli mücadele çalışmasıdır” ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.