İlim ve irfan değerlerinin yetişmesinde büyük görevler üstlenen bir belde: Piribeyli

İlim ve irfan değerlerinin yetişmesinde büyük görevler üstlenen bir belde: Piribeyli

Yunak ilçesinin sevilen beldelerinden Piribeyli beldesi Belediye Başkanı Abdil Yalçınkaya, beldesine hizmet etmek için tüm ekibiyle büyük bir özveri ile çalıştıklarını söyledi.

Piribeyli’nin yaklaşık 300 yıl önce kurulmuş bir belde olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “Beldemizin Elazığ Harput’tan gelen Kör Süleyman Bey tarafından kurulduğu rivayet edilir. Bu aşirete Bekirbeyler aşireti denir. Kasabamız, Cumhuriyet devrine kadar Medrese-i İlmiye Okulunun bulunduğu çok yakın zamana kadar Hacı Hüseyin Efendi gibi değerli zatların görev yaptığı ilim merkeziydi. Önceleri Bursa’ya sonra sırasıyla Sivrihisar, Turgut, Emirdağ ve Yunak İlçemize bağlanan Belde 1971 yılında Kasaba olmuştur.Cevdet Türkay’ın, Oymak Aşiret ve Cemaatler, adlı eserinde Piribeyli’nin Turgut’a bağlı Türkmen ve Yürüklerden oluşan bir yerleşim birimi olduğu ifade edilir. İbrahim Hakkı Konyalı’ nın Akşehir tarihi eserinin 141.sayfasında 1872 yılında yapılan bir tahrirde Piribeyli Kasabası’nın 24 hane 115 nüfusa sahip olduğu belirtilmiştir. Zamanın ilim ve irfan merkezi olması büyük âlimlerin yetişmesi bu âlimlerin mesleklerinde üstad olmaları dolayısıyla Pirlerin Beyi manasına gelen “PİRİBEYLİ ”  ismini aldığı sanılmaktadır” dedi.
Piribeyli’nin engebeli ve yeşil bir arazi yapısına sahip olduğunu ifade eden Yalçınkaya, beldemizin nüfusu 3 bin 479’dur. Kasabamızda son zamanlarda konutlaşmaya büyük önem verilmiştir, Sosyal faaliyetlerin artırılması için çalışmalara önem verilmektedir, sağlık hizmetleri kasabamızdaki sağlık ocağından temin edilmektedir. Halkın iş ve çalışma sahası genel olarak çiftçilik, hayvancılıktır. Bunun yanı sıra nüfusun büyük çoğunluğu Avrupa’da işçi olarak çalışmaktadır. Kasabamızda bir lise, bir pansiyonlu ilköğretim okulu, birde ayrı ilköğretim okulu bulunmaktadır. Kasabamızda eğitim alanındaki kaliteyi yükseltmek için çalışmalara büyük önem verilmektedir. Kasabamızda ulaşımda bir sorun yoktur. Kasabamız ile çevre köy ve kasabalar arasındaki karayollarına bakım ve onarım çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Kasabamızın su şebekesi sorunsuz olarak mevcuttur. Piribeyli Kasabası Halkı her zaman birlik ve beraberlik içerisinde bir dayanışma içinde yaşamaktadırlar” diye konuştu.
Konuşmasında belediye çalışmaları hakkında da bilgi veren Yalçınkaya: Kasabamız Zafer Mahallesi’nde Mehmet Akif Caddesi, Zafer Caddesi, Bağlar Caddesi ile Poyraz ve Ferhat sokağın tamamına, Cumhuriyet Mahallesi Dr. Halil Ürün Caddesi ile Adnan Menderes Caddesine toplam 4 bin metre yol kenarlarına bordür taşı döşendi. Kanalizasyon şebekesi yapılması için çalışmalara başlanmış ve İller Bankası Genel Müdürlüğüne başvuru yapılarak, projenin çizimleri ve hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar tamamlandı. Kasabamız için hayati önem taşıyan bu Proje yapım aşamasına geldi. Garajda bulunan tüm araçların bakım ve tamiratları yapılarak, araçlar faal duruma getirilmiş bütün araçlarımız hizmet verir durumdadır.
Geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak ve üretimlerini artırmak için belediyemiz tarafından belediye kantarı yanında bulunan boş araziye selektör binası tamamlanmış makine ve ekipmanı kurularak kullanılacak hale getirilmiştir. 
Kasabamız merkezine güvenliği sağlamak amaçlı olarak giriş çıkış yollarını görecek şekilde MOBESE kamera sistemi kurdurulmuştur. Kasabamız imar planı içerisinde bulunan meraların cins tahsisi yapılarak konut alanına çevrilmesi ve konut alanı haline gelen arazilerin belediyemiz adına tahsisi yapılarak satılarak gelir elde edilmesini sağlayacak çalışmalar yapılarak tamamlanmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda kasabamızda sık sık elektrik kesintileri yaşandığı için halkımıza, kasaba esnafına ve resmi kurumlara ciddi oranda kayıplara neden olmaktaydı. Yapılan çalışmalar ve başvurularımız sonunda kasabamıza elektrik verilmesinin ilçemiz Yunak’tan direk olarak sağlayacak gerilim hattı döşemesi yaptırılmış yaşanılan elektrik kesintileri en az seviyeye indirilmiştir. Elimizde bulunan imkanlarla ve gayretli çalışmalarımızla beldemize ve halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu konuda bizlere verdiğiniz desteklerden ötürü hepinize teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.