İl olma hayali ile bekleyen ilçe; Ereğli

İl olma hayali ile bekleyen ilçe; Ereğli

Ereğli Kaymakamı İbrahim Ballı, Ereğli’nin son yıllarda yaptığı atılımlar ile gelişen sanayisi ve sosyal yapısı ile ‘İl’ olma hedefine her geçen gün yaklaştığını söyledi

Her ay bir ilçeye yaptığımız gezilerin bu ayki durağını Konya’nın en büyük ilçesi olma özelliğini elinde bulunduran Ereğli oluşturdu. Gerek nüfusu gerek soysal yapısı ile 38 İl’den büyük olduğunu ifade eden İlçe Kaymakamı İbrahim Ballı, “Ereğli İlçesi nüfus olarak belde ve köylerle birlikte 119 bin101’dır. Fakat Ereğli’nin sosyal ve ekonomik olarak hitap ettiği nüfus 200 bin civarındadır. Çevresinde bulunan Karapınar, Halkapınar, Emirgazi ve Ayrancı İlçelerinin Ereğli ile sosyal ve ekonomik yönden oldukça yakın bir ilişkisi vardır. Ereğli İlçesi, tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, eğitim, sağlık, ulaşım, kentsel altyapısı ve en önemlisi Ereğli’ye gönülden bağlı olan Ereğli’li hemşerileri ile gelişmeyi hak eden tarım ve sanayi ile kalkınmayı kendine ilke edinmiş çok önemli bir şehirdir. Ereğli, insanı ve kurumları ile son yıllarda kendisine yakıştırılan övücü sözlere bir yenisini ekleyerek il olma hedefine doğru hızla, ilerlemektedir” dedi.
Ereğli’nin tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken yerleşim birimlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Ballı, “Tarihi ve turistik zenginliği ile dünyaca ünlü Kapadokya sınırları Ereğli’den başlamaktadır. İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni birbirine bağlayan Sertavul Geçidi ile Gülek Boğazı’na giden yollar üzerinde bulunan ilçe, ulaşım olarak çevre ile bağlantıları açısından önemli bir konumda bulunmaktadır. Tarihte de İstanbul-Bağdat transit yolu üzerinde önemli bir durak yeri olması bu özelliğini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca Ereğli, Adana ve Konya Havaalanlarına, Mersin Limanı’na 1,5–2 saat uzaklıkta bulunmaktadır. Ereğli insanı sahip olduğu bu avantajı zamanında fark ederek bir tarım kenti olan Ereğli’yi sanayi şehri yapma konusunda son yıllarda hissedilir derecede atak yapmıştır. Ereğli Kaymakamlığı olarak bizlerde kültür ve bilim merkezi, üreten, yaşam kalitesinin arttığı, bölgesel cazibe merkezi olan yeşil bir Ereğli için çalışıyoruz” diye konuştu.
Ereğli’ye yakıştırılan birçok güzel söz olduğunun altını çizen Ballı, “ Ereğli özellikle bölgesinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Sahip olduğu kültürel ve tarihi değerler, sosyal yapı ve sosyal ilişkiler, çalışkanlık, eğitim ve hoşgörü anlayışının engin değerleri Ereğli’yi ve Ereğli insanını farklı kılmaktadır. Hatta görev nedeniyle geçici de olsa Ereğli’de ikamet eden binlerce insan kendilerini Ereğlili sayarak övünmektedirler. Bu bizim için bir gurur kaynağıdır. İlçemizin son yıllarda karşı karşıya olduğu sorunları hepimiz çok iyi biliyoruz. Kentler rekabet üstünlüğü ile kendini gösterir. Bu noktadan hamle yapılmalı anlayışı ile Ereğli’nin sorunlarının çözülmesi, kalkınma ve gelişme yolunda gerekli adımların atılması için tüm kesimlerin iş birliği ve desteği ile çalışmalara başladık. Ereğli, sahip olduğu potansiyel ve stratejik konumu ile başta Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere, bacasız sanayi sektörü sayılan Turizm ve Fakülte kurulmasın da hak ettiği payı almamasının sancısını yaşıyor” dedi.
Ereğli’de 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için gerekli arazinin temin edildiğini de belirten Ballı, “İlçemizde sanayi denince 1937 yılında kurulan ve 1997 tarihinde özelleştiren Sümerbank Tekstil Fabrikası ve 1989 yılında faaliyete geçen Şeker fabrikası akla gelmekteydi. Ancak 1990’lı yıllarından itibaren organize sanayi bölgesi, küçük sanayi sitelerinin kurulması ile birlikte süt işletmelerinin sayısının artmasıyla ilçemiz hızlı bir sanayileşme sürecine girmiştir. Hiçbir teşvik sistemi uygulanmadığı halde mevcut potansiyeli ile özellikle süt işletme tesisleri ve OSB kurulması sayesinde sanayi açısından bir gelişme kaydetmiştir. Bunun sonucu olarak II. OSB’nin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. İlçemizin il olması halinde alacağı teşviklerle bu sanayileşme süreci hızlanacak bir cazibe merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Ereğli’nin kalkınması ve sorunlarının çözümü için ‘ORTAK AKIL’ Platformu oluşturduğunu da söyleyen Ballı, konuşmasına şöyle sürdürdü, “Ereğli ve Ereğli dışında yaşayan işadamı ve bürokrat başta olmak üzere, her kesimden hemşerilerimizin ilgisi ve destekleri ile Ereğli’nin sorunlarını çözülür. Bunu içinde Süt İşletmeciler Birliği Kurulması, İvriz Barajı Havzasının Organik Tarıma Açılması ve Organik Tarımın Yaygınlaştırılması. Sanayiye Yönelik Tarla Sebzeciliğini Geliştirmesi, Tarımsal faaliyete bulunan Mahalli Birlik ve Kuruluşlara Ortak Makine Parkı Oluşturulması, Tarla Bitkilerinde Alternatif Ürün Geliştirme (Soya fasulyesi, Ayçiçeği, Kanola, Kapari), Yüksek Sistem Bağcılık (Sanayi ve Sofralık Üzüm Üretiminin Artırılması). Tüm bu bilgiler ışığında ekonomik sosyal ve kültürel açıdan ilçemizin gelişmesi ve kalkınması için bu çalışmalar yapılmalı. Bu projelerin Devlet-Vatandaş işbirliği çerçevesinde bir koordinasyon içerisinde yürütülmesi halinde Ereğli ilçemizin gelecekte her açıdan gelişmiş ve örnek bir şehir olma çabalarına büyük katkılar sağlayacaktır” diyerek konuşmasını bitirdi.

İbrahim Ballı’nın biyografisi
1966 yılında Kırşehir’in Kaman ilçesinde doğmuştur. İlk ve Ortaöğretimini Kaman’da tamamladı. 1984 yılında A.Ü.S.B.F. İktisat Bölümünü kazandı. İçişleri Bakanlığı’nın açmış olduğu Kaymakam adaylığı imtihanı 1989’da kazandı. Erzurum Kaymakam adaylığına atandı. Erzincan-Refahiye ve Eskişehir- Beylikova’da Kaymakam vekilliklerinde bulundu. Bir yıl İngiltere’de bulundu. 1992 yılında Kaymakamlık Kursunu başarı ile tamamlayıp Rize – Kalkandere ilçesine Kaymakam olarak atandı. Sırasıyla Erzurum - Tortum, Hatay - Yayladağı, Afyonkarahisar - İscehisar,  Şanlıurfa - Viranşehir Kaymakamlıklarında bulundu. Niğde Vali Yardımcılığı yaptı. Trabzon-Çarşıbaşı Kaymakamlığı, Aydın Çine Kaymakamlığı görevinden sonra Konya Ereğli Kaymakamlığına atandı. Kaymakam İbrahim Ballı Evli ve 1 çocuk babası. İyi derecede İngilizce biliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.