İkinci el tavan yaptı

İkinci el tavan yaptı

Sıfır kilometre otomobillerde yaşanan arz sıkıntısı ve sıfır fiyatlarının aniden yükselmesi, ikinci el araçların fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor.

İkinci el araç fiyatları el yakıyor. Geçen yıldan bu yana ikinci el araç fiyatlarının 2 bin 500 TL civarında arttığını ifade eden araç satıcıları, yüksek fiyatların sıfır otomobil fiyatlarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını söylüyor

Sıfır kilometre otomobillerde yaşanan arz sıkıntısı ve sıfır fiyatlarının aniden yükselmesi, ikinci el araçların fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor. Otomobil firmalarının 2010 yılı otomobil satışlarının düşük geçeceğini öngörerek, yeni yıla stoksuz girmeleri nedeniyle oluşan talebi karşılamakta zorlanmaları ikinci el otomobil fiyatlarını yükseltti. Dolar ve Avro'daki yükselişinde ikinci el de fiyatı yükselttiği söyleniyor. Konya Oto Galericiler Sitesi esnaflarıda geçen yıldan bu yana ikinci el otomobillerin ortalama 3 bin TL civarında zamlandığını söylüyor. Abazlar Otomotiv Şirket Sahibi Menduh Abaz, ikinci el fiyatlarının yüksek olduğunu, bunun sıfır otomobil fiyatlarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını söyledi. Abaz, “Geçen yıl sıfır fiyatı 69 bin TL olan bir aracın fiyatı bu yıl 74 bin TL. İkinci el satışları iyi. Düzgün, hasarı olmayan, kilometresi düşük arabalar her zaman satılıyor. Vatandaş temiz araba buldu mu kaçırmadan hemen alıyor” dedi.

ORTA SINIF ARABALAR HIZLI SATILIYOR

En fazla sattıkları araların, 15, 20 ve 25 bin TL değerindeki araçların olduğunu ifade eden Abaz, “Marka verirsek vatandaşın cebine uygun yani ekonomik olarak Renault grubu, kalite olarak ise Volkswagen grubu en fazla tercih edilen araç markaları. Bu markaları Fıat grubu takip ediyor. 'İyi bir araba alıyım, beni uzun süre idare etsin' diyen vatandaş 20 bin TL'ye çok iyi araba alabilir” diye konuştu. İkinci el bulmakta zorluk çekildiğini ifade eden Abaz, temiz araçların hemen satıldığını söyledi.

ARAÇ ALIRKEN DİKKAT EDİN

Otomobilden anlamayan vatandaşların, araç alırken mutlaka uzmanlara danışarak alması gerektiğini dile getiren Abaz, “Vatandaşlarımız alacakları aracın kilometresine, hasar kaydına, pert kaydına mutlaka baktırsın. Araç ucuz diye kanıp almasın. Kilometresi düşürülmüş binlerce araç var. Vatandaş kilometresi düşürülmüş aracı farkında olmadan ucuza alıyor, araç arızalandığında 5 bin TL zarar ediyor. Vatandaş aracını alırken sigorta şirketleri aracılığı ile araştırsın” ifadelerini kullandı.

1 YILDA 2 BİN 500 TL OYNADI

Geçen yıldan bu yana araç başına fiyatların 2 bin 500 TL civarında zamlandığını aktaran Abaz, “Geçen yıl benim 19 TL'ye sattığım araç, bu yıl 22 TL'ye kadar satılıyor. Fiyatlar ciddi oranda yükseldi. Uzun süre fiyatların bu şekilde seyredeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Bayanların sedan araçlara yaklaşmadığını, otomatik vites küçük araçları tercih ettiklerini belirten Abaz, erkeklerin ise sedan ve gösterişli araç tercih ettiğini sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.