İki lezzet tescillendi

İki lezzet tescillendi

Konya Etliekmeği ve Ereğli Siyah Havucu'nun Coğrafi İşaret Tescil Belgesi düzenlenen tören ile verildi. Bakan Faruk Özlü, Konya Etliekmek ve Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni takdim etti

Cemo Etliekmek Selçuklu Şubesi’nde düzenlenen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sanayi, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Vali Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan, kamu kurumlarının il müdürleri, KTO ve KSO başkanları, esnaf odaları temsilcileri ve davetliler katıldı. KONESOB’un girişimleri ile etliekmek, Konya adına coğrafi tescil belgesi ile tescillendi. Ereğli siyah havucu ise Ereğli Belediyesi’nin girişimleri ile tescillendi.

4-1-026.jpg

COĞRAFİ İŞARETLER ARTACAK

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Konya denildiğinde akla etliekmek ve siyah havucun geldiğini belirterek, bu ürünlerin coğrafi işaret sistemine dahil olmasının üretici, tüketici ve kentin ekonomisi için büyük anlam ifade ettiğini bildirdi. Özlü, 10 Ocak 2017'de yürürlüğe giren kanunla, coğrafi işaretler konusunun yasal zemine kavuşturulduğunu anımsatarak, "Etli ekmek elbette Konya'mıza aittir. Artık bu aitlik tescillenmiştir. Ereğli'nin siyah havucu bundan sonra kendi ana vatanında tescilli bir ürün olarak bilinecek, anılacak ve daha da kıymet kazanacaktır" diye konuştu. Özlü, son 20 yılda coğrafi işaret sayısının 200'e ulaştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "2017 sonuna kadar 300'e çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirerek tescil süresini kısaltıyoruz. İlanlarda ulusal ve yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece 10 bin liraya yaklaşan ilan masraflarını, sıfıra düşürdük. Kanunumuzda çok önemli bir eksikliği de gidermiş bulunuyoruz. Baklava, pastırma ve lokum gibi başka ülkeler tarafından sahiplenmek istenilen ve bize ait olana sahip çıkıyoruz. Geleneksel ürün koruması mevzuatıyla koruma altına almış bulunuyoruz. Bundan böyle geleneksel ürünlerimize kimse göz dikemeyecek. Hiçbir ülke yüzlerce yıllık geleneklerimizi alarak kendisine mal edemeyecek. Bu ürünler bizimdir ve sonsuza kadar bizim kalacak."

bakan-ozlu-(7).jpg

2 BİN 500 POTANSİYEL ÜRÜN VAR

Geçen hafta başlattıkları çalışmayla 11 ilde coğrafi işaret başvurusu ve tescilin olmadığını gördüklerini aktaran Özlü, bu durumun ülke ve şehirler için önemli bir eksiklik olduğunu vurguladı. Özlü, yıl bitmeden coğrafi işaret tescili olmayan şehir kalmayacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Biliyoruz ki Türkiye'de her şehirden kendine özgü sayısız ürün vardır. Bakanlık olarak bu ürünlerin, değerlerin peşinde olmaya devam edeceğiz. Kentlerimize kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen, onlara ayrıcalık sunan her ürünü; ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmaya devam edeceğiz. Yurt çapında yaptığımız araştırmada 2 bin 500 civarında potansiyel ürünümüzün coğrafi işaret kapsamında olacağını tespit ettik. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için yurt çapında çalışmalar yürütüyoruz. Tüm illerimizde coğrafi işaret konusunda ciddi bilinç ve farkındalık oluşturmamız gerekiyor." Coğrafi işaretin herhangi bir kişiye, firmaya veya kuruma sağlanan özel bir hak olmadığının altını çizen Özlü, tescil sonrası üreticilerin işaret tescilinden faydalandığını bildirdi.Özlü, ayrıca tescil etmenin yeterli olmadığını tescil edilen ürünlerin korunması gerektiğini ifade etti.

img_3053.jpg

10 bin yıllık geçmişi ile Hz. Mevlana’nın şehri Konya’nın büyük bir kültüre sahip olduğuna işaret eden Vali Yakup Canbolat da, “Bu kültürlerden biri de Konya mutfak kültürüdür. Bu kültürün vazgeçilmez yiyeceklerinden biri de etliekmektir” dedi.

DAMAK TATLARI PAZARLANMALI

Sanayi, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise konuşmasında, “Ülkelerin değerleri vardır. Bu değerlerle anılır ülkeler, şehirler de değerleri ile anılır, işletmeler de. Konyamız ile özdeşleşen Konya mutfağının değeri etliekmeğin ve Ereğlimiz’in siyah havucunun tescili için bir araya geldik. Bazı ülkeler damak tatlarını iyi pazarlayabilmiştir. Ülkemiz de son yıllarda bu alanda önemli adımlar atmıştır” dedi. Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Etliekmeğin bizde farklı bir havası var. Bu tescil güzel oldu. Ali Osman Karamercan Bey’e ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah Konya mutfağını da bir bütün olarak tescili konusunda bir adıma vesile olur bu program” ifadelerin yer verdi. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan ise konuşmasında, “Konya ilimiz sınai mülkiyet açısından, patentte marka tescilinde Türkiye’de ön sıralarda yer alıyor fakat potansiyeli daha fazla. İnşallah yeni tescil belgeleri için programlarda buluşacağız” dedi. “Konu ekmek ise gerisi teferruattır” diyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, “Konya tüm bakliyatın merkezidir. İnanç turizminin merkezi oldu. Coğrafi işaretlerin hazırlığını yapanlara teşekkür ediyoruz. Bu kadar iyi havuç var, yoğurt var fakat Ankara’da bunlardan bizim harbimiz yok. İnşallah duyulmasına vesile olur” şeklinde konuştu.

FIRININ BAŞINA GEÇTİ

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise konuşmasında, “Ülkemizin birçok coğrafyasında kendine özgü pek çok ürün var. Ereğlimiz’in siyah havucu da bunlardan biridir. Siyah havuç son zamanlarda içerdiği besin maddeleri ile, birçok uzmanın basında belirttiği gibi, kırmızı renkli tavsiye edilen ürünlerin başında geliyor. Siyah havuç pek çok yerde yetişiyor fakat içerdiği renk maddesi randımanı açısından en iyi Ereğli’de yetişiyor. Bu vesile ile tüketiminin artmasını ve tanınmasını arzu ediyoruz. Siyah havuç konsantresi ile ilgili ilçemizde iki tesis var. Yurtdışına ihraç ediliyor. İnşallah önümüzdeki dönemde beyaz kiraz ve koyun yoğurdu ile ilgili başvurularımızı da yapacağız” ifadelerine yer verdi. KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan da konuşmasında, “Bizler insanımızın midesine ve sağlığına hizmet ederek, ülke ekonomisinde ve istihdamda önemli bir yeri olan Türk mutfağının temsilcileriyiz. Yüzyıllardır lezzetini koruyarak gelen Etliekmek, Konya tarihi ile birlikte anılır. Hammaddesi, yapılış şekli ve görünüşü kendine hastır. Koruyucu ve katkı maddesi ilave edilmeden hazırlanan etliekmek, Konya halkının sembolü haline gelmiştir. Konya’ya gelen turistlerin tercih ettikleri bir üründür. 2002 yılında marka tescilini yaptırmış olduğumuz etliekmeğe 2012 yılında coğrafi etiket başvurusunu da yaptık” dedi.

Bakan Özlü, daha sonra Konya Etli Ekmek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan'a, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni de Belediye Başkanı Özkan Özgüven'e verdi. Özlü, restoranın fırın kısmında etli ekmeğin yapılışı hakkında bilgi aldı.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum