Hızlı Antijen Testi uygulanmaya başladı

Hızlı Antijen Testi uygulanmaya başladı

Sağlık Bakanlığının, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için uygulamaya koyduğu "Hızlı Antijen Testi" Konya'da uygulamaya başladı

Sağlık Bakanlığı’nın gribal enfeksiyonlarda doğru antibiyotik kullanımını sağlamak için ‘Hızlı Antijen Testi’ uygulaması Konya'da başladı. Hızlı Antijen Testi'ni tanıtmak amacıyla Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz ve Aile Hekimi Dr. Seçil Akgün Çalışkanyürek basın mensuplarıyla bir araya geldi. Test boğaz enfeksiyonu olan bir hasta üzerinde test edildi ve basın mensuplarına bilgiler verildi. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Sağlık Bakanlığınca gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için ülke genelinde uygulamaya konulan Hızlı Antijen Testi'nin (HAT), hastaların doğru şekilde tedavi edilmesi açısından güzel bir uygulama olduğunu bildirdi. Öznavruz, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek amacını güden Hızlı Antijen Testi'nin Konya'daki hastanelere dağıtıldığını ifade etti. Kış döneminde görülen gribal enfeksiyonların yüzde 85'ini virüslerin oluşturduğunu aktaran Öznavruz, "Ülke olarak OECD verilerine göre antibiyotik kullanımında çok kötü durumdayız. Vatandaşlar antibiyotikleri artık sıradan ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar gibi her hastalıklarında kullanmaya başladılar. Bu da virüslerin direnç kazanmasına sebep olarak gerçekten ihtiyaç duyulduğu zamanlarda hastalıklara karşı kişilerin zayıf kalmasına sebep olmakta. İnsanlarımızın hastalıklarla mücadele konusunda bilinçlenmesini sağlamak, antibiyotik direnci oluşmasını engellemek amacıyla sağlık tesislerinde hem halka yönelik hem de sağlık personellerine yönelik olarak akılcı antibiyotik kullanımı konularında eğitimler yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı olarak başlatılan proje ile birlikte, aile hekimleri, çocuk hekimleri, kulak, burun, boğaz hekimleri ve acil hekimleri beta mikrobunu hastalarını muayene ettikleri sırada 5 dakika içerisinde tespit edebilecekleri bir hızlı beta testi temin edildi. Hekimler ihtiyaç duyduklarında bu hızlı beta testini hemen hastanın yanında gerçekleştirebilecekler." dedi.

TEST SONUCU 5 DAKİKADA ÇIKIYOR

Bakanlıkça gönderilen HAT'tın özellikle bakterilerin yaptığı "A Grubu Streptokok" denilen enfeksiyonlarda uygulanacağının altını çizen Öznavruz, şunları kaydetti: "HAT ile hastanın boğazından alınacak sürüntü pozitif çıktığında antibiyotik kullanımı yüzde 100 garanti olacak. Test pozitif çıkmazsa hastanın sadece normal tedavilerini yapmamıza olanak sağlanacak. Vatandaşlarımızın bu konularda daha iyi bilgi sahibi olmaları için tüm sağlık kuruluşlarına bakanlığın afişlerini astık ve broşür dağıttık." Öznavruz, Hızlı Antijen Testi'nden 5 dakika içerisinde sonuç alınabilineceğini, test sonucunda beta çıkması halinde doktorların antibiyotik reçete edeceğini, aksi durumlarda ise tedavi için antibiyotik kullanılmayacağını sözlerine ekledi.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.