Hayatımız şifre

Hayatımız şifre

Güvenlik, gizlilik, korunma derken şifreler artık tüm hayatı ele geçirmiş durumda. 15-20 şifreyi akılda tutmakta zorlanan kullanıcılar yeni şifreler bulmaktan da yoruldu. Artık evin kapısında bile şifre var

Teknoloji 'baş döndürücü hızla' gelişiyor. Teknolojinin hızla gelişimine bağlı olarak elektronik cihazların insan hayatındaki yeri de genişliyor. Elektronik cihaz kullanımında güvenlik ise önemli. Güvenlik için her cihazın en az bir şifresi var. Kullanıcılar bu cihazları sorunsuz şekilde kullanabilmeleri için yaklaşık 10-15 farklı şifre ezberleleri gerekiyor. Kredi ya da banka kartlarında veya cep telefonlarımızdaki pin kodları, bilgisayar ve e-posta hesaplarımızdaki şifreler, Msn, Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi sosyal ağlardaki kullanıcı şifreleri, banka internet şubelerindeki kullanıcı şifreleri, iş yerlerlerindeki kasa ve alarmlarda hatta evin kapısındaki kilitlerde bile şifre bulunuyor. Televizyonun kumandasında da şifre var. 

KULLANICILAR ZORLANIYOR

Günlük hayatın vazgeçilmezleri olan bilgisayar, kredi kartı, banka kartı, internet bankacılığı, sosyal paylaşım siteleri, e-posta gibi bir çok aracı kullanabilmek için zorunlu olan şifreler, güvenlik için faydalı olsa da ezberleme zorluğu kullanıcılara zor anlar yaşatabiliyor. Kimi telefonunun pin kodunu, kimi e-devlet şifresini, kimi banka kartının şifresini unuttuğu için sıkıntı yaşıyor. Sadece telefon pın kodu, ekran kodu, güvenlik kodu gibi şifreler istiyor. Telefon açılırken pın kodu, ardından ekran kilidi şifresi çıkıyor karşımıza. Sosyal paylaşım siteleri hayatımızdaki şifre sayısını artırıyor. Sosyal paylaşım sitelerinin e-posta hesapları ile anlık mesajlaşma programlarında belirlenen şifrelerin unutulması veya başkasının eline geçmesi durumunda da kullanıcılar neredeyse tazmini mümkün olmayan zararlara uğrayabiliyor.

ŞİFRELER AKILDA KALMIYOR

Uzmanlar bu noktada kullanıcılara ''kırılması'' daha zor şifre kullanmalarını öneriyor ancak şifrelerin zorluk seviyesi arttıkça, akılda kalma oranı da o ölçüde düşüyor. Şifrelerde belli bir standart da bulunmuyor. Bazen sadece rakam, bazen harf ve rakam kullanılırken, kimi 4, kimi 5, kimi 6-8 haneli olması zorunlu tutulan şifreler, zihinleri bir hayli zorluyor. Hergün onlarca kişi çeşitli platformlarda 'şifremi unuttum' butonunu tıklıyor. Şifrenin olmadığı bir alan neredeyse kalmadı.

BASİT ŞİFRELERDEN UZAK DURUN

Hackerlere karşı kullanıcıları uyaran uzmanlar ise, “Zayıf şifrelerin sonu maalesef hüsrana dönüşebilir. Şifrenizde harfler, sayılar ve semboller kullanın. Harfler küçüklü/büyüklü olsun. Mutlaka 8’den fazla karakter kullanın. Şifrenizi yılda en az bir defa değiştirin. Abc123, 123456 gibi basit şifrelerin yanına bile yaklaşmayın. Şifrelerde kendi özel isminizi ya da yaş gününüzü kullanmayın" ifadelerini kullandı.

MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.