Hava sahamız güvenli

Hava sahamız güvenli

İlki 21 Şubat 2014 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen 4 adet AWACS (Havadan Erken İhbar Uçağı) 19 Mayıs tarihinden itibaren havadan ihbar ve kontrol kabiliyetinde tam harekât yeteneği kazandı

Türkiye'nin havadaki gözü kulağı olan 4 adet  AWACS (Havadan Erken İhbar Uçağı) Konya'da buluan 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tam kapasite hizmet vermeye başladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada  Konya'da bulunan 131’inci Havadan Erken İhbar ve Kontrol Grup Komutanlığı 19 Mayıs 2016 tarihinden geçerli olmak üzere Tam Harekât Yeteneği kazandığını  bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bir kuvvet çarpanı olarak yerini almış olan Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi, uzun ve titiz çalışmalar ile dünya standartlarında yapılan tüm inceleme ve denetlemeler sonucunda çağıyla yarışır bir şekilde, kendisine tevdi edilen görevleri mevcut uçak, teçhizat ve personel ile yerine getirebileceği tescillenmiş olup 131’inci Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı (Konya) 19 Mayıs 2016 tarihinden geçerli olmak üzere tam harekât yeteneği kazanmıştır" dedi.

BARIŞ KARTALLARI 24 SAAT GÖREV YAPACAK

Barış Kartalı uçaklarından ilki olan Güney isimli HİK uçağı 21 Şubat 2014 tarihnde yapılan törenle  Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınmıştı. Güney'in ardından Kuzey, Doğu ve Batı uçakları da 2 yıl içerisinde Konya'da bulunan 3. Ana Jet üs Komutanlığı'na teslim edildi.

Türk hava sahasının etkinliğini büyük ölçüde artıracak olan AWACS uçakları, gövde üzerinde taşıdıkları özel radar sistemiyle, her türlü hava aracını anında tespit edebilme özelliğine sahip bulunuyor.  Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmişti.  Boeing firmasından 1.5 milyar dolara alınan uçaklar için sözleşme 23 Haziran 2003 tarihinde imzalamıştı. Türkiye, Awacs uçaklarını 2008 yılında teslim edeceğini taahhüt etmesine rağmen 6 yıldır geciktiren Boeing Firması’na kusurlu olduğu döneme ilişkin ceza kesmişti.Türkiye’nin 11 yıl önce 1.5 milyar dolar ödediği ve 6 yıldır teslimi geciken 4 AWACS erken uyarı uçağı geldi, havada yakıt ikmali testini de başarıyla geçti. Türk Hava Kuvvetleri’nin uzun menzilli Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları E737 Barış Kartalı,  tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak AWACS'larla, Suriye sınırı dahil bölgede kuş uçurtmayacak.

TÜRK HAVA SAHASI ONLARA EMANET

Hava Kuvvetleri, Barış Kartalları'nın göreve başlmasıyla birlikte Türkiye’nin hava sahası kritik zamanlarda sıkı kontrol altında tutulacak. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radar 360 derecelik görüş açısıyla, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilecek. Hava Kuvvetleri, envanterine geçireceği uçakların ikisini kriz anlarında 24 saat havada tutmayı planlıyor. Uçakların havadayken kuvvetli radarlarıyla izleyeceği bölgelerin başında Ege, Akdeniz, İran ve eski Sovyet ülkeleri geliyor. Erken uyarı uçakları sayesinde izlenen ülkede yapılan tatbikatlar, birlik yer değiştirmeleri izlenebilirken, seyir halindeki uçak, füze, helikopter ve gemilerin de yeri tespit edilebilecek. Proje ile Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyeti giderilecek.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.