Hadis İhtisas Merkezibir açığı kapatacak

Hadis İhtisas Merkezibir açığı kapatacak

Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan 200 öğrenci kapasiteli “İlim Ve Hadis İhtisas Merkezi”nin temeli atıldı. İlim ve Hadis Araştırma Merkezi Derneği Başkanı İbrahim Anar, merkezin tamamlanması ile bir açığın kapanacağını söyledi

İlim ve Hadis Araştırma Merkezi Derneği tarafından Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan 200 öğrenci kapasiteli “İlim Ve Hadis İhtisas Merkezi”nin temeli atıldı. Lalebahçe Mevkiinde 3 bin 800 metrekare alan içerisinde 200 öğrenci kapasiteli merkezde, Arapça dili, İslami ilimler, hadis ilimleri, tahkik merkezleri gibi programlar uygulanacak. Merkezde ayrıca ihtisas merkezi, geniş faaliyet ve aktivitelere olanak sağlayan ve içerisinde pek çok hizmetin yer alacak. Merkezin temel atma programına Selçuklu ilçe müftüsü Nusret Karabiber, İlim ve Hadis Araştırma Merkezi Derneği Başkanı İbrahim Anar, İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden Nureddin Boyacılar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda söz alan Dernek Başkanı Muhaddis İbrahim Anar, gerçekleştirdikleri faaliyetler ve yapımı tamamlandığında ilim ve hadis araştırmaları merkezinde yapılması öngörülen programlar hakkında detayları aktardı.

KONYA’DA PEK ÇOK MEDRESE YAPILMIŞTI

22-001.jpg

Medreselerin İslam tarihinde yeri olduğunu belirten Anar, şöyle konuştu: “Tarihte medrese öncesine baktığımız zaman Peygamber Efendimiz, Mekke-i Mükerreme’de Zeyd Bin Erkam’ın evinde kendisine vahyedilen ayetleri Müslümanlara aktarıyordu. Medine’ye geçince bu ilmi çalışma mescidlere taşınmış oldu. Bu İslam tarihinde buzun süre böyle devam etti. Bu da hicri 5. asrın ortalarına denk geliyor. Büyük Selçuklu Veziri Nizam-ül Mülk’ün Bağdat’ta inşa etmiş olduğu Nizamiye Medreseleri ile medreseler kurum yapısına büründü. Konya’da da tarihte pek çok medrese yapıldı. Hicri 640 yılında Sırçalı Medrese, 649 yılında inşa edilen Karatay Medresesi, 674 yılında inşa edilen ince Minareli Medrese gibi. Osmanlı döneminin ilk medresesi İznik’te 730 yılında inşa ediliyor. Sonra İstanbul fethediliyor. ardından Fatih Sultan Muhammed Han tarafından Sahn-ı Seman medreseleri kuruluyor. Sonra Kanuni dönemlerinde ve sonrasında Süleymaniye medreseleri kuruluyor ve ilmi faaliyetler bu şekilde devam ediyor.” 

DAR’UL HADİSLER KALMADI

11-003.jpg

“Osmanlı dönemine bakıldığında Türkiye genelinde hatta Konya’da pek çok Dar’ul Hadis mevcut iken bugün maalesef bir tane bile kurumsal olarak göremiyoruz” diyen Anar, “Rabbimiz bu açığı kapatmayı bizlere nasip eylesin. Bu başlattığımız kurumumuzun inşallah en kısa zamanda tamamlanmasını ümit ediyoruz. Burada kıyamet sabahına kadar Kur’an, hadis ilimleri okutulmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz” şeklinde konuştu. Daha sonra söz alan İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden ve pek çok talebe yetiştirip icazet veren Nureddin Boyacılar hoca ise bu oluşuma destek olanlara dua ederek mutluluğunu dile getirdi. Boyacılar, “Benim gördüğüm, ülkemizde verilen eğitim, Mısır’da, Suudi Arabistan’da, Bağdat’ta, Kuveyt’te gördüğüm hadis eğitiminden çok geri düzeyde maalesef. Bu ilim tahsili çok önemli. Sadece nazari değil, tatbiki olarak çok önemli. Memleketimizde sadece nazari ilimlerle konuşmalar yapılıyor sadece. Birçok yerden oryantalistler, misyonerler, sünnete tenkit yapıyorlar. Bunun çaresi, hadis ilmini derinlemesine, mükemmel bir biçimde tahsil etmek, araştırmak ve okumaktır” ifadelerine yer verdi.

44-002.jpg

Yapılan konuşmaların ardından Selçuklu ilçe müftüsü Nusret Karabiber'in temel atma duasıyla program nihayete erdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum