Hadim'in tarihi ve kültürel değerleri

Hadim'in tarihi ve kültürel değerleri

Hz. Hadimi Cami ve Türbesi Hadim ilçe merkezindedir. Zamanında Türk ve İslam kültürüne binlerce eser ve bilim adamı yetiştirmiş önemli bir alimdir.

İslam kültüründe önemli bir yer tutan bu zatın türbesi çoğunluğu dışardan olmak üzere yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.Aşağıhadim Camisi
14.asırdan kalmıştır. İçerisinde el işçiliği ile yapılmış ağaç süsleme ve boyamalar olup görülmeğe değerdir.
Yerköprü Şelalesi
Aladağ Bölgesi’nde olup tamamen doğal bir oluşumdur. Alüvyon üzerine traverten çökelmesi ve daha sonra alttaki alüvyonun eriyerek bir köprü şeklini alması ve Göksu kollarından gelen suyun bu köprünün altından akması sonucu bu adı almaktadır. Başka kaynaktan çıkan su köprünün çıkış noktasında belli bir yükseklikten aşağı düşerek görülmeye değer bir şelale oluşturmakta ve bu noktada dere yatağından gelen su ile birleşmektedir. Ayrıca kaynaktan çıkan suyunun birçok deri hastalığını tamamen iyileştirdiği bilimsel araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.
GÖKSU
Geyik Dağları’ndan çıkar Taşeli Yaylası’nın sularını toplayarak Bozkır ve Hadim ilçelerinden geçerek Ermenek ve Silifke güzergahını izler ve Akdeniz’e dökülür. Göksu 250 kilometre uzunluğa ve 10 bin kilometrelik havzaya sahiptir. Hadim Göksu nehrinin başı Gevne Yaylaları’na kadar çıkar dedem köyü bahçesine kadar gelir. Taşkent suyu denen çay ile birleşerek asıl Göksu’yu oluşturur. Bundan sonra Aladağ üzerinden Yerköprü’ye çıkar. Yerköprü terimi bir akarsuyun yeraltına girip bir süre yeraltında yol aldıktan sonra tekrar yeryüzüne çıktığı oluşumlar için kullanılmaktadır. Karasu üstten Göksu alttan akarlarken 20 metre yüksekten nehir yatağına dökülerek muhteşem bir şelale oluştururlar. İşte bu şelale Hadim Yerköprüsü’dür.
AVŞAR DERESİ
Kaynağını Mahrem ve Bozdağı’n eteklerinden almaktadır. Batıya doğru 5 kilometre aktıktan sonra güneyden gelen Çetmi Deresi’yle birleşerek kuzey batıya doğru döner. Avşar Deresi ile Gökdere’nin birleşmesinden sonra akarsu, Göksu adını almaktadır.
DEĞİRMEN DERESİ
Korualan Kasabası dahilindeki Sinap Dağı’nın kuzey eteklerinden çıkar. Bu yörenin sularını ve etrafındaki dağların sularını toplayarak Perşembe suyu ile birleşir. Bundan sonra Değirmen Deresi Mağarası’na girerek kaybolur. Daha sonra Kuru Dere vadisinin altından geçerek Dedemli Kasabası’nın Karapınar mevkiinde açığa çıkar.
GEZLEVİ ÇAYI
Göksuyu besleyen kollarından birisidir. Korualan Kasabası sınırları içinde akar. Karakuş Dağları’nın sularını Göksu Nehri’ne taşır Sugözü ve İnbaşı isimli iki küçük kaynak ile beslenir. Gezlevi Çayı Talaşlı Seki’den geçerek Ak Belenin yanında Kocaböğe isimli bente gelir. Gezlevi çayı Kayhan deresinin sularını alarak kuzeye doğru akar daha sonra Dedemli’den gelen suyla birleşerek Göksu nehrine karışır.
Kayhan Deresi
Korulan Kasabası sınırları içinde Kayhan isimli vadide hayat bulduğu için bu ismi almıştır. Akdağ’ın batı eteklerinin suları ile beslenir. Su çatı isimli bölgede, Karabük mevkiinden gelen sular ile birleşerek Kızlar Çıktığı Dağı’nın doğusundan geçerek yalnız kaya mevkiine ulaşır. Bu mevkiden sonra Kayhan Deresi’nin yatağı birden bire alçalarak uçurum halini alır daha sonra su gözü mevkiine gelerek Gezlevi Çayı’na karışır.
TERMİYE PINARI
Burası Hadim’in batısında, şehrin bitiminden 400–500 metre Uzaklıktadır. Küçük iki çeşme suyudur. Büyük bir ağaç altında basit bir havuzdan ibarettir. Buradaki sular, temriye gibi cilt hastalıklarına şifa kaynağı olduğundan ve küçük bir pınarı andırdığından bu ismi almıştır. Tedavisi tecrübe ile sabittir.
ÇATAL OLUK
Çatal oluk Hadim’in kuzey batısında Çaldağı bölgesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta olup kaynak suyundan çıkan suyu çatal oluk şeklinde akıtılmış ve bu isim verilmiştir. Suyu çok soğuktur. Midenin çalışmasına yardımcı olur, yenilen yemek sonrası içildiğinde insanı çabuk acıktırır.
SU ÇIKTIĞI
İlçe merkezinin batısında olup Hadim-Bozkır yolu üzerindedir uzaklığı 5 kilometredir. 2 mağaradan altta olandan bol miktarda su gelmektedir Hadim Belediyesi’nin çalışmaları ile havuzlar ve oturma yerleri (Kamelya) yapılmış olup hadim halkı misafirlerini buralarda ağırlama imkanı bulmaktadır.
GEVNE DERESİ VE ŞELALESİ
Hadim-Alanya yolu üzerindedir her tarafı doğa harikasıdır.
ARKITÇI MAĞARASI
Gizemli ve doğallığını yitirmemiş bu mağaralarda spor yapmak ve araştırmak gibi birçok amaca hizmet etmek için elverişli bir doğal oluşumdur.
ATATÜRK KAYASI
Ayrıca Bademli Kasabası’ndaki sırt üstü yatmış insan görüntüsündeki dağ gerçekten görenleri hayrete düşürmektedir.
BOLAT YAYLASI
Hadim e bağlı Bolat kasabası sınırları içinde olup Hadim’in kuzey batısında Çaldağı bölgesinde bulunmaktadır. Çataloluktan da gidilme imkanı vardır. Güzel bir yürüyüş sahasıdır.
KAVAKLAR
Hadim Belediyesi tarafından kavak ve iğne yapraklı ağaçlandırma yapılmış olu kavak ağacını daha çok olmasıyla bu isim verilmiştir. Hadim-Beyreli yolu üzerinde olup ilçeye 10 kilometredir.
DEDEMLİ ALABALIK TESİSLERİ
Hadim e bağlı Dedemli kasabasında özel şahıs tarafından işletilmekte olup yaz kış 24 saat açık durumdadır.
GEYİK DAĞI
Geyik Dağları bölgenin en yüksek dağları olup 2 bin 900 metredir. Akseki-Bozkır ve Gündoğmuş –Hadim arasındaki araziyi kapsar. Dağ üzerinde çok geyik yaşadığı için bu adı almıştır. Geyik dağı aynı zamanda Eğri Göl, Yenice Pazar Gölü, Dipsiz Göl, Sülüklü Göl, Karın Gölü’ne yataklık eder.
AK DAĞ
Geyik dağının batısında Gezlevi ile Taşkent arasında uzanır ve Hadim’i oluşturan dört mahalleden biri olan Hocalar Mahallesi, Ak Dağ’ın eteklerinde kurulmuştur. Dağın yüksekliği 2 bin 117 metredir. Ak Dağ’ın bir parçası olan Çaldağı, çevresindeki 72 pınarı ve Kozağacı suyu ile ünlüdür. Hadim içme ve sulama suyu bu dağ çevresindeki kaynaklardan elde edilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum