Güzel Taşkent’in şirin beldesi Avşar

Güzel Taşkent’in şirin beldesi Avşar

Ecdadımızın kanları ile sulanmış, dünyanın göz bebeği ve dört mevsimin birlikte yaşandığı bir vatan bize emanet edilmiştir.

Bu güzel vatanın cennet köşelerinden birisi de Taşkent-Avşar (Afşar) kasabasıdır. Bu güzel dizelerin sahibi Belde Belediye Başkanı Ahmet Demirkol’a ait. İki dönemdir belediye başkanlığını başarı ile yürüten Demirkol’un beldeye kazandırdığı hizmetler ise birçok il ve ilçeye örnek olacak nitelikte. Belediyenin gelirlerinin tek bir kuruşunu dahi israf etmeden belde halkının hizmetine aktardığını ifade eden Demirkol, “Bizler bu göreve emanet getirildik. Bize verilen emaneti de en iyi şekilde korumak görevimizdir. Beldemiz ve belde sakinlerimiz en iyi hizmeti almayı hak eden bir özelliğe sahip. Bu düşünce ile görev yaptık. Tüm ekip arkadaşlarım ile birlikte beldemizin kalkınması için elimizden gelen tüm imkanı seferber ettik” dedi.
Avşar’ın her alanda gelişmesi için gerek hükümet nezdinde gerek diğer belediyeler ile güzel bir birliktelik sergilediklerini de altını çizen Demirkol, “Avşar beldesi Taşkent ilçemizin en güzel ilçelerinin arasında yer alır. Belde halkı geçimini tarımın yanı sıra diğer iş kollarından sağlar. Biz belediye olarak alabalık yetiştiriciliği, arıcılık, kiraz yetiştiriciliği konusunda her türlü desteği veriyoruz. Beldemizin dışında kalan yerleşim yerlerinde bile organik çilek ile kiraz yetiştiriciliğini çok üst seviyelere çıkardık. Bunun yanı sıra mesire yerlerimiz, beldemizin girişinden çıkışına kadar olan yolun asfaltlanması, içme suyunun en iyi şekilde temin edilmesi, yıllardır atıl duran bölgelerin gelişmesini sağlama açısından yaptığımız çalışmalar her zaman takdir gördü. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada belde halkının en iyi hizmeti alması için çalışacağız” diye konuştu.
Avşar’ın tarihi ve kültürel özellikleri konusunda da bilgi veren Belediye Başkanı Ahmet Demirkol,  “Çeşitli dokümanlardan ve Avşar konusunda araştırma yapan hemşehrilerimizin kaynaklarına dayanarak edindiğimiz bilgilere göre Avşar’ın ilk tarihi Hitit Uygarlığı’na kadar dayanmaktadır. Bu durum bölgede bulunan hayvan figürleri ve heykellerinden anlaşılmaktadır. Bölgemizi incelemek için gelen arkeoloji uzmanları; Afşar ve çevresinin iyon medeniyetine ait olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ancak, bu hususta kesin bir delil ve harabeyi tam manası ile kestiremediklerini beyan etmişlerdir.
Konya ili, Taşkent ilçesi, Avşar kasabasında bulunan ostotek gövdeleri, ostotek kapakları ve kabartmalar arkeolojik uzmanlar tarafından incelenmiştir. Avşar-Kayadibi mevkiinden belediye tarafından getirilip, Şeyh Şamil Çocuk Parkı’nda sergilenen eserler hem yöre halkının hem de bölgeyi ziyaret eden kişilerin merak konusudur. Bölgede inceleme yapan arkeologlar bölgeyle ilgili somut bilgiler saptamışlardır. Figürlerin işlenişi ve konunun seçimine bakılırsa eserin ekonomik durumu iyi olan bir kişi tarafından sipariş verildiği veya bölgede faaliyette bulunan geçici bir ustaya yaptırılmış olabileceği düşünülmektedir.
Avşar tarihi kalıntılar bakımından zengin bir bölgedir. İsauria bölgesi içinde yer alan Avşar, tarihin derinliklerinden izler taşımaktadır. Avşar Kayadibi mevkiinde arkeologların araştırmasını bekleyen pek çok eser mevcuttur. Bölge, kaçak kazı yapanlar ve define avcılarının elinde harap olmaktadır. Avşar ve İsauria bölgesinde ilk araştırma yapan arkeologlar ne acıdır ki yabancı arkeologlardır. Bir kültür geçidi olan ülkemiz yabancı Arkeologla’ın maşası haline gelmiştir. Duyarlı Türk arkeologlarını Avşar gibi daha birçok bölge beklemektedir. Avşar kasabası çevresindeki yerleşim yerini 1960’lı yıllarda Bean Mitfort ziyaret etmiş ve burada ki ören yerlerinden dört yazıt yayımlamıştır. Görüldüğü gibi deryada bir zerre olan Avşar’ı bile ilk ziyaret edenler yabancı arkeologlardır, bu konuda Türk Arkeologlarımızın duyarlı olmalarını bekliyoruz” diyerek beldenin tarihini özetledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum