Güvenli gıda bulmak zor

Güvenli gıda bulmak zor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, "Kimyasal ilaçlar toprağı kirletiyor. Güvenli gıdaya ulaşmak zorlaştı. Bu nedenle İyi Tarım Uygulaması'nı hızla yaygınlaştırmalıyız" dedi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamaları Projesi bilgilendirme toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya çok sayıda çiftçi, oda ve dernek başkanı ve ziraat mühendisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, İyi Tarım'ın hızla yaygınlaştığını belirtti. İyi Tarım'ın önemine dikkat çeken Baydar, "Proje noktasında yapılan çalışmalar için biraraya geldik. Üreticileri ve tüketicileri bilgilendirmek için toplandık. İyi Tarım'ın birçok faydası var. İyi Tarım kapsamında üretim yapanlar hem daha çok verim alıyor hem insan sağlığına katkı sağlıyor hem de çevreyi kirletmiyor" dedi. Baydar, dünyadan geri kalmamak, dünyadaki trendi yakalamak ve diğer ülkelerle rekabet edebilmek için tarım alanında faaliyet gösteren bütün kurumların birlikte hareket ettiğini söyledi. Üretime büyük destek verdiklerini ifade eden Baydar, "Tüketiciler de İyi Tarım'dan gelen ürünleri tercih ederek destek verebilir. Hepimize sorumluluk düşüyor" açıklamasında bulundu.

KİMYASAL İLAÇLAR TOPRAĞI KİRLETİYOR

Kimyasal ilaçların tarım arazilerine büyük zarar verdiğine de dikkat çeken Baydar, kimyasal ilaçların toprağı zamanla kirlettiğini belirterek, "Dünya nüfusu hızla artıyor. Güvenli gıdaya ulaşmak zorlaştı. Bu nedenle İyi Tarım Uygulaması'nı hızla  yaygınlaştırmalıyız. Gelişmiş ülkelerin toprakları da kirlendi. Dolayısıyla bütün ülkeler toprağı nasıl temizlerimin mücadelesini veriyor. Bu noktada bilgi devreye giriyor. Bilinçlenmek lazım. Bilgi kimsenin tekelinde değil. Çiftçimizi bilgilendirmek için odalar ve ziraatçiler olarak daha çok çalışmalıyız" açıklamasında bulundu. İyi Tarım Uygulaması'nın hazla yaygınlaştığını da belirten Baydar, "50 bin dekarlık alanda üretim yapılıyor. İyi Tarım'a geçen çiftçi sayısı sürekli artıyor. 4 yılda önemli mesafe kat ettik" sözlerini kullandı.

SÜNE İLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLDUK

Süne ile mücadele hakkında da bilgi veren Baydar, "Konya bu noktada örnek gösterilebilir. Süne şu an en az Konya'da görülüyor. Bu önemli bir başarı. Buğday, mısır, şeker pancarı, ayçiçekte en yüksek verim ve kaliteli ürün Konya'da. Kalkınma ve üretme tek başına olmuyor. Dolayısıyla ortak hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Baydar'ın açılış konuşmasının ardından İyi Tarım Uygulaması Projesi Koordinatörü Ziraat Mühendisi Nuran Uysal, proje hakkında katılımcılara bilgiler verdi, sunum yaptı. Uysal da sağlıklı ürün elde etme noktasında İyi Tarım'ın önemli olduğunu kaydetti. Toplantı konuşmaların ve yapılan sunumların ardından sona erdi. 

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.