Gözler yapım ihalesinde

Gözler yapım ihalesinde

Geçtiğimiz yıl başlanan Konya metrosu proje ihalesinde sona gelindi. Şimdi gözler yapım ihalesine çevrilirken 2018 yılı Şeb-i Arus törenlerine yetişeceği ifade edilen ilk etap için sürecin hızlandırılması isteniyor

24 Nisan 2015 tarihinde dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından düzenlenen bir lansman ile kamuoyuna duyurulan Konya Metro projesinde gözler yapım ihalesine çevrildi. Alınan bilgiye göre 2016 yılı Şubat ayında başlayan proje çalışması tamamlanarak teslim edildi. Projenin tamamlanmasının ardından Konya metrosunun ilk etabının yapım ihalesine çıkılacak, daha sonra ise ilk kazma vurulacak. Yapılan planlamalara göre mevcut raylı sistem hattı bölgesi yerine ihtiyacın daha çık hissedildiği Necmettin Erbakan Üniversitesi - Yeni YHT Gar - Fetih Caddesi - Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem Hattının (Ring Hattı) ilk etapta yapılmasına karar verildi. Geçen yıl yapılan proje ihalesi sonrası hattın geçeceği güzergahlarda zemin etütleri ve incelemeler yapılmış, hatta bulunacak durakların yerleri yakın bir süre önce tespit edilmişti. Proje ihalesini alan firmanın çalışmalarını tamamladığı ve dosyayı teslim ettiği öğrenilirken, Konya için büyük önem arz eden metro hattı için yapım ihalesi ve ilk kazmanın vurulması vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor.

2000.jpg

Toplam 45 kilometre olacak Konya metrosunda ring hattı 20.7 km uzunluğunda inşa edilecek. Ring hattı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü’nden başlayıp Beyşehir Caddesini takiben Yeni YHT Gar, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi ve Çeçenistan Caddesi’nden devam edecek hat, Meram Belediyesi Hizmet Binası önünde son bulacak.

2018 SÖZÜ UNUTULMASIN!

Nisan 2015’te lansmanı yapılan Konya metro projesi Haziran 2015’te yapılan Genel Seçim öncesi seçim malzemesi olarak kullanılmıştı. Partilerin hazırladığı seçim afişlerinde ve bilbordlarda, “Şehrimize metroyu kazandıran başbakanımıza teşekkür ediyoruz” ifadeleri yer almıştı. Lansman üzerinden geçen 2 yıldan fazla bir süreye rağmen metro için ilk kazma vurulamadı. Metro lansmanında dönemin Başbakanı ve Konya milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, projenin 2020 yılında tamamlanacağını ve ilk etabın 2018 yılı Şeb-i Arus törenlerine yetişeceğini kaydetmişti. İlk etabın 2018 yılında bitirileceğinin açıklanmasına rağmen metro için ilk kazmanın 2017’nin sonuna yaklaşırken hala vurulamamış olması “Proje ağırdan mı alınıyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

harita-001.png

3 MİLYAR LİRAYA MAL OLACAK

Yapımı planlanan metro ile Konya'da tramvay ile Kampüs-Alaaddin arası 64 dakika olan mesafe  29 dakika olacak. Yeni yapılması planlanan hat Meram'a da uzanacak. Kampüs'ten Meram'a 21.4 kilometrelik mesafe 37 dakikada gidilecek. Metro ile Kampüs-Otogar arası 14 dakika, Alaaddin-Otogar arası 16 dakika olacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Yeni YHT Gar-Meram 35 dakika olacak. Önemli duraklar ise şu şekilde olacak: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Yeni YHT Gar, Mevlana Kültür Merkezi, Meram Belediyesi. Konya toplu ulaşımının omurgasını kuracak olan proje 3 aşamalı olarak hayata geçirilecek. 45 kilometrelik hat, 3 milyar liraya mal olacak. Yüksek Hızlı Tren entegrasyonuyla Konya, dünyaya bağlanacak.

harita-2-001.png

STAD VE HASTANELERE TRAMVAY HATTI

Metro için 167 yeni taşıt alımını Büyükşehir Belediyesi, tünel hatlarını ise Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Metro için proje ihale süreci tamamlanırken ve yapım ihalesi beklenirken Büyükşehir Belediyesi de alternatif tramvay hatları için çalışmalarını sürdürüyor. Ulaşım noktasında büyük sıkıntılar yaşanan stadyum ve Yazır bölgesindeki hastaneler için hafif raylı sistem hattı düşünülüyor. Proje için teknik ekip incelemeler yaparken hattın Koyuncu Petrol, Hadimi caddesi, Barış Caddesi ve hastaneler bölgesi hattında yapılmasının planlandığı öğrenildi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum