'Gözaltılar Yasaya Aykırı, Talep Üzerine Hazırlanan Liste İçin Gözaltı İstenmiş'

'Gözaltılar Yasaya Aykırı, Talep Üzerine Hazırlanan Liste İçin Gözaltı İstenmiş'

Adana’da usulsüz verileri ele geçirme, verileri yok etme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik iddiaları ile gözaltına alınan polislerin avukatı İsa Ayanoğlu, gözaltına itiraz dilekçesi verdi. Terör şube müdürünün...

Adana’da usulsüz verileri ele geçirme, verileri yok etme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik iddiaları ile gözaltına alınan polislerin avukatı İsa Ayanoğlu, gözaltına itiraz dilekçesi verdi. Terör şube müdürünün arzuladığı kişiler hakkında bir çeşit toto yapılarak hazırlanan 13 kişilik liste için gözaltı istendiğini ifade eden Ayanoğlu, bunun yasaya aykırı olduğunu ve değerlendirmenin sonucunu beklediklerini söyledi.

İki sayfalık dilekçeyi Sulh Ceza Hakimliği’ne veren İsa Ayanoğlu, söz konusu suçlama ile ilgili müvekkillerinin daha önce haklarında yakalama veya gözaltı işlemi uygulanmadan ifade verdiğini ve serbest bırakıldıklarını hatırlattı. Dosyada suç vasfı veya delil durumunda herhangi bir değişiklik olmadığına vurgu yapan Ayanoğlu, "Dosya, Cumhuriyet Başsavcılığındayken Terör Şube Müdürlüğü’nün gerekçesiz, kimin hangi suçlama nedeniyle gözaltına alınmasının talep edildiği bildirilmeden gözaltı talebinde bulunmuş olması, Cumhuriyet savcısının ise hiçbir ek ifadeye gerek görmeden (ki bu delil olmadığını ve suç vasfının değişmediğini gösterir) Sulh Ceza Muhakemesi'ne sevk edilmek üzere gözaltı kararı vermiş olması, Ceza Mahkemeleri Kanununa açıkça aykırıdır." ifadelerini kullandı.

İsa Ayanoğlu, itiraz dilekçesinde soruşturmanın konusu olan Tibnot adlı programın bilgisayarda yüklü olduğu ve söz konusu programın yasa dışı olduğu iddiası ile ilgili ayrıntılara yer verdi. Tibnot programının veri kaydı ve aktarımına uygun olmadığını, hatta internet ortamında bile çalışmayan, sadece Polnet üzerinden işlem gören bir program olduğuna işaret etti. Sadece yetkili, şifreleri olan personelin kullanabildiği program, personelin kendi için iletişim kolaylığı sağlıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından birçok ilde eğitimi yapılan ve yazılımı gerçekleştiren kişinin de ödüllendirildiğini anlatan Ayanoğlu, kurulumun da yine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilerek harcırahı ödenen teknik ekip tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Bu durumda programın yasadışı olmasının anlamsızlaştığını belirten Ayanoğlu, programın deneme amacıyla bir tek bilgisayarda kurulu olduğunu, bunun da bilgisayar imajlarında belli olduğunu ifade etti.

Programı kullanan şube müdürü Halil Dağ hakkında gözaltı kararı verilirken yerine atanan bir sonraki müdür hakkında işlem yapılmadığını dile getiren Ayanoğlu, "Bir çeşit toto yapılarak hazırlanan 13 kişilik liste hakkında gözaltı istenmiş. Gerekçesiz ve 'neden bu şüpheliler?' sorusu delillerle cevaplanmadan liste hazırlanmış ve talepte değişiklik yapılmadan terör şube müdürünün arzuladığı kişiler hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturmanın amiri sanki terör şube müdürüymüşçesine talebin tamamı blok halde kabul edilmiş, üstelik kararda ‘Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmek üzere’ denilmiştir. Bu karar açık şekilde usul ve yasaya aykırı olup hukukun tecellisi yönünde bir motivasyondan uzaktır." ifadelerine yer verdi. Ayanoğlu, bu çerçevede müvekkilleri ile ilgili gözaltı kararının kaldırılmasını talep etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.