‘Genç Zekâ Dünyası’ ile Öğrenme daha eğlenceli

‘Genç Zekâ Dünyası’ ile Öğrenme daha eğlenceli

Aklı Geliştiren Ahlakı Güzelleştiren Okullar olma adına çalışmalarını aralıksız devam ettiren Özel Gençlik İlk ve Ortaokulu, farkındalık oluşturma adına farklı çalışmalarına devam ediyorlar

İnsanın zihin potansiyeli olan zekâyı doğru yönde ve doğru şekilde kullanılması insana büyük avantajlar sağlar. Okul çağındaki çocukların zihinsel gelişimlerinin bilimsel bir çerçevede takip edilmesi ve desteklenmesi gelişim odaklı çalışmaların temel prensiplerinden birisidir.

Çocuğun kendini, karakterini ve gelişim düzeyini ortaya koyduğu en önemli alanda oyundur.

Nitelikli bir oyunla hem çocuğu gözlemleyebilir hem de ona pek çok bilgiyi eğlenceli bir ortamda öğretebiliriz. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok üniversite, oyunun çocuklar üzerindeki etkisinden dolayı zekâ ve akıl oyunları geliştirmektedir. Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu da bu sorumluluk çerçevesinde, “Gelecek nesillere güzel değerler oluşturmak” adına yoğun ve kapsamlı çalışmaların ardından Genç Zekâ Dünyası adlı kitabı yayımlamıştır.

2-3.png
 

ÖĞRENME EĞLENCELİ HALE GELİYOR
 

“Etkin Zekalar, Mutlu Çocuklar” sloganıyla yayına hazırlanan kitap öğrencilerin; Bilişsel (zihinsel) gelişimini, Dikkat geliştirme becerisini, Hızlı düşünmesini, Çabuk ve doğru karar verme yetisini, Üretkenliği ortaya çıkaran eğitim ortamını, Düşünme becerisini geliştiren temel stratejileri,

Problem çözme çalışmalarını ihtiva etmektedir. Bu çalışmalar 2,3 ve 4. Sınıf seviyesinde temel dersler ve her sınıf seviyesinde öğrencilerin yapabilecekleri eğlenceli etkinliklerden oluşmaktadır. Bu kitabı oluşturmamızdaki amacımız, Öğrencilerin mevcut eğitim programını desteklemek ve öğrenmeyi eğlenceli hale getirerek öğrencileri bir sonraki sınıf seviyesine hazırlamaktır. Kitap içerisindeki etkinlikler farklı zekâ türlerine sahip öğrenciler üzerinde dört yıl boyunca bireysel ve grup çalışmaları yapılarak uygulanmıştır.

 

PROGRAM DÂHİLİNDE HAZIRLANDI

 

Uygulamanın öncesinde ön test, uygulamaların sonunda da son test ile öğrencilerin seviyeleri ölçülmüştür. Öğrencilerin severek katıldığı ve çok keyif aldığı, başarının da ölçümlerle kanıtlandığı bu uygulamalar neticesinde ‘’Genç Zekâ Dünyası’’ kitapları ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu çalışmalar kapsamında öğrencilerin severek oynadığı çeşitli zekâ oyunlarını ve tanıtımlarını da kitap içerisine yerleştirdik. Bu kitap; baştan sona kadar belli bir düzende ve program dâhilinde hazırlanmıştır. Öğrencileri düşünerek; onları sıkmadan, rahatlıkla yapabileceği, ödev mantığını ortadan kaldırarak, herhangi bir saat diliminde yararlanabileceği bir içeriğe sahiptir. Derslerin bu eğlenceli dünyasında hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle…

2-4.png

 

“Etkin Zekalar, Mutlu Çocuklar”

Gelecek Nesillere Güzel Değerler Oluşturmak adına “Etkin Zekalar, Mutlu Çocuklar” sloganıyla yayına hazırlanan Genç Zekâ Dünyası kitabının İçeriği Hakkında Kısa Bilgiler:

Resfebe: Resimleri ve harfleri birleştirerek kelime türetme anlamına gelen Resfebe, ne matematiğe ne de ağır bir genel kültür ve kelime bilgisine ihtiyaç duyar. Biraz mantık ve hayal gücü ile çözülebilir. Hem eğlence sunar hem de zihinsel kabiliyetleri geliştirir.

Düşünme Zamanı: Hikâyeler bizi tanımlar; şekil verir, kontrol eder. Verilen resmin hikâyesini yazma süreci olan Düşünme Zamanı Etkinliği, öğrencilerdeki sözel zekâyı artırır.

Deyimler ve Hikâyeleri: Sözel zekâyı artıran bir diğer etkinlik olup çizimlerle deyimleri çözümler.

Latin Karesi: Verilen aralıktaki rakamları her satır ve her sütunda sadece bir kere kullanarak diyagramları doldurur. Sayısal zekanın gelişimine katkı sağlar.

Duygu Atmosferi: Duygu durumları hakkında farkındalık etkinlikleridir, sözel ve sosyal zekanın gelişimine katkı sağlar.

Kelime Türetme: Kelimelere farklı yollardan ulaşabilme serüvenidir. Kelime dağarcığını artırma ve sözel zekâyı desteklemede etkindir.

Şifreli Kelimeler: Matematik ile Türkçe iç içe. Sözel ve sayısal veriler bir arada verilerek öğrencilerin dikkat ve konsantrasyon becerilerini artırır.

Eğlenceli Matematik: Sevimli nesnelerle matematiği daha eğlenceli hale getiren bir etkinliktir. Sayısal zekanın gelişimine katkı sağlar.

Sudoku: 1’den 4’e kadar olan sayıları, her satır ve sütunda sadece bir defa olacak şekilde yerleştirerek bulmacayı çözme etkinliği olan sudoku, sayısal zekânın gelişimine katkı sağlar.

Kelime Oyunu: Bir kelimenin son harfi başka bir kelimenin baş harfi olacak şekilde yeni kelimeler türetme oyunuyla çocuklar hem beyin fırtınası yapar hem de sözel zekalarının gelişimine katkı sağlar.

İsim-Şehir: Sütun başında verilen harflerle isim, şehir, hayvan, bitki ve eşya bulma oyunu olan İsim-Şehir, hem eğlenceli hem de zihni süreçleri harekete geçiren bir oyundur.

Hikâye Tamamlama: Yarım kalmış bir hikâyeyi tamamlama etkinliğidir, öğrencilerin sözel zekasına ve dil gelişimine katkı sağlar.

Bilmeceler: Kelime öğrenmenin en eğlenceli yollarından biri olan bilmece sözel zekanın gelişmesine ve dil gelişimine katkı sağlar.

Renklerle Zekâ Soruları: Belli bir mantıksal kurgusu olan kısa hikâyeden hareketle sıralama yapmayı sağlayan sorularla muhakeme ve sözel zekanın gelişimine katkı sağlar.

Anahtar Kilit: Her ayrıntıyı dikkate alarak anahtarı kilide yerleştirme oyunudur. Dikkat geliştirme tekniklerinde önemli katkılar sağlar.

Örüntüler: Şekil örüntüsüne ait sayı örüntüsünü bularak ilerleme oyunu olup sistematik ve mantık bütünlüğü kabiliyetinin gelişimine katkı sağlar.

Çarklar: Dönen bir çarkın bir sonraki çarklara etkisi ve alacakları son konumları zihinden hesaplayabilme etkinliğidir. Muhakeme ve sayısal zekanın gelişimine katkı sağlar.

Eş Küpler: 3 boyutlu şekillerin muhtemel konumları hakkında sorulan soruyu yanıtlayarak oynan oyun Muhakeme ve sayısal zekanın gelişimine katkı sağlar.

İnsan Denen Bilmece: İnsanın bilinmeyen ve ilgi çekici yönlerini farklı bir bakışla ortaya çıkaran etkinlik öğrencilerin sözel zekasına ve dil gelişimine katkı sağlar.

Teknoloji: Teknolojik gelişmelerin dünden bugüne kat etmiş olduğu yolların tanınması, bilinmesi ve yeni bakış açıları geliştirme adına öğrencilere ufuk açan bir çalışmadır.

Yaşadığımız Yer: Çevremize farklı yönlerden bakabilme ve onu gerçekten tanıyabilme sağlayan bu etkinlikle öğrencilerin sosyal kültürel gelişimine katkı sağlar.

Artar Azalır Değişmez: Çeşitli kavramların farklı durumlardaki niceliksel yönünü tespit ederken öğrencilerin sistematik ve mantık bütünlüğü kabiliyetinin gelişimine katkı sağlar

Doğal ve Beşeri Ortam: Doğal ortamla insan unsurunun doğadaki etkisini kavrama etkinlikleriyle öğrencilerin sosyal kültürel gelişimine katkı sağlar.
 

EDİTÖR-BETÜL DİNÇLER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.