Fransa Nijer'deki Büyükelçiliğini kapattı, tüm askerlerini çekti

Fransa Nijer'deki Büyükelçiliğini kapattı, tüm askerlerini çekti

Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrasında Fransa ile başlayan gerilim sonucu, dün itibarıyla Fransa ülkedeki tüm askerlerini çekti ve Niamey Büyükelçiliğini kapattı.

Mali ve Burkina Faso'daki darbelerin akabinde Fransa'nın bölgede asker konuşlandırabildiği Çad'ın yanı sıra tek ülke haline gelen Nijer'deki yönetim değişikliği 2 ülke arasındaki ilişkileri kökten etkiledi.

Abdourahamane Tchiani önderliğindeki askeri hükümet, Fransa ile tüm askeri anlaşmaları feshetti ve Fransız askerlerinin bir an evvel ülkeden ayrılmasını talep etti.

Askeri hükümet, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'yi de 25 Ağustos'ta istenmeyen kişi ilan etti. Itte'nin istenmeyen kişi ilan edilmesi, iki ülke arasında benzeri görülmemiş bir diplomatik krize neden oldu.

Niamey yönetimi, yaklaşık 1 ay boyunca hem Fransız Büyükelçiliğine hem de Fransız askerlerinin bulunduğu üsse giriş çıkışları kontrol etti, gıda girişini engelledi.

Fransa, askeri hükümetin bu kararının "meşru olmadığı" konusunda ısrar etse de baskılara dayanamadı ve Büyükelçi Itte'nin ülkesine dönmesine karar verdi.

Böylece Büyükelçi Itte, yaklaşık 1 ay süren kovalamacanın ardından 27 Eylül'de Fransa'ya döndü.

Itte ülkesine döndükten sonra verdiği bir röportajda, büyükelçiliğe gizlice su ve yiyecek soktuklarını itiraf etti.

Itte ülkeden ayrılana kadar neredeyse her gün hem Fransız büyükelçinin hem de Fransız askerlerinin ülkeden ayrılması için sayısız gösteri düzenlendi.

Öfkeli kalabalık kimi zaman Fransa'nın Niamey Büyükelçiliğine kimi zaman da Fransız askerlerinin bulunduğu Niamey 101 üssüne yürüdü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.