Fethi yaşatan müze: Panorama 1453

Fethi yaşatan müze: Panorama 1453

Büyük beğeni toplayan Panorama 1453 Müzesi, ziyaretçileri adeta İstanbulun fethine yeniden götürüyor.

İstanbul’un fethinin yıldönümü çeşitli törenlerle kutlanırken, tarih bilincinin önemi bir defa daha gözler önüne serildi. Fethi, gerçekliğiyle yansıtmak ve bu alanda yapılan çalışmalar son derece değerli. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde bir program vesilesiyle ziyaret ettiğimiz ve fethi adeta yeniden yaşatan Panorama 1453 Müzesi’ne ilişkin gözlemlerimizi paylaşmakta yarar var.
Panorama 1453 Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısına yapılarak 31 Ocak 2009’da hizmete açılmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A. Ş. Tarafından işletilen Panorama 1453’e girerken önce alt katla inip sonra merdivenlerden çıkıyorsunuz. Panorama 1453, son derece gerçekçi bir şekilde yansıtan resimlerle İstanbul’un fethi esnasındaki mücadeleyi adeta yeniden yaşatıyor. Osmanlı askerlerinin tekbir sesleri, Mehter Marşı eşliğinde savaş sahnelerini izlemek, insanı farklı bir atmosfere sürüklüyor.

MÜZE İLE İLGİLİ BİLGİLER
Panorama 1453, 14 yıl önce Topkapı'daki Trakya Otogarı'nın olduğu, bugün ise “Topkapı Kültür Parkı”nın bulunduğu yer. Solunuza bakınca Edirnekapı'daki surları, karşıya bakınca Topkapı Surları'nı yani Kostantinopolis'e ilk Türk askerinin girdiği kapıyı ve sağınıza dönünce de Silivrikapı'daki surları görürsünüz. İşte Sultan II. Mehmed'in “Fatih” unvanını alışına şahit olacağınız ve İstanbul'un fethini yaşayacağınız yer tam da burası.
Panorama’nın kalbi olan resim, 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılmış. Yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim, 2 bin 350 metrekare olup, resimle ziyaretçi platformu arasındaki 650 metrekarelik 3 boyutlu objeler platformuyla birlikte, toplam 3 bin metrekarelik dev bir büyüklüğe ulaşmakta ve ziyaretçiyi her yönden kuşatıyor. Müzenin, panoramik resim ile ilgili çalışmalarına 2005 yılında başlanmış, 2008 yılında tamamlanmış. Bu çalışma 8 sanatçı tarafından yapılmış. Resimde 10 bin figür çizimi bulunuyor. Surlardaki yıkılmış bölgeler ve bu bölgelerin büyüklükleri, İstanbul'un ilk belediye başkanı olan Hızır Bey'e, surların tamiri ile ilgili olarak sunulmuş bir rapora dayanıyor.
Çerçevesi ve sınırı olan bir resim, ne kadar derinlik ve üç boyut duygusu uyandırırsa uyandırsın çerçevesini ya da sınırını görebiliyorsanız, onun sizden ne kadar uzakta asılı olduğunu anlıyorsunuz. “İstanbul 1453 Panoramik Müzesi”ndeki çalışmada resmin bittiği yer diye bir şey olmadığı için, resme bakan kişi optik alışkanlıklarıyla eserin gerçek boyutlarını kavrayamıyor.
FOTOĞRAFLAR: ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.