Evsizlerin çileli hayatı!

Evsizlerin çileli hayatı!

Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissetirdiği bu günlerde evsizler kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. Evsizlerin birçoğu hastane önlerinde, otogar ve inşaat alanları gibi yerlerde yaşamını devam ettirmeye çalışıyor

Kışın kendini hissettirdiği Konya’da çok sayıda insan ağır yaşam mücadelesi veriyor. Yaşlısı genci sokağa terk edilen insanlar yardım eli bekliyor.  Her gün yeni bir yatırım haberi aldığımız Konya’da evsizler için bir sığınma evi bulunmuyor. Şehir otogarında, sokaklarda, köşe başlarında, köprü altlarında yatan insanlar sıkça rastladığımız ve gittikçe alışıp duyarsızlaştığımız bir manzara oluyor. Sokakta yaşayan ve hayatını tamamen otogarlarda, hastanelerde kuran bu insanlar yetkililerden yardım bekliyor. Özellikle şehir otogarında yaşamak zorunda kalan evsiz insanlar kışın gelmesiyle yaşamlarının daha da güçleştiğini ve yetkililerin yardımda bulunmadığının söylüyor.

4-1-045.jpg

OTOGARDAN BAŞKA KALACAK YERİMİZ YOK

Yaşamını aylardır şehir otogarında sürdürmek zorunda kaldığını söyleyen Cuman Paçal, kış şartlarında otogarda yaşamanın çok zor olduğunu söyledi. Yetkililerin daha önceki senelerde kendisini kış aylarında bir otele yerleştirdiğini fakat bu yıl hiçbir çalışmanın olmadığını belirten Paçal, “Gitmediğimiz kapı kalmadı. Tüm yetkililere yazı yazdık, gerektiğinde gittik görüştük ama bir sonuç alamadık. Ben 60 yaşındayım çalışıp para kazanamıyorum. Kimse beni işe almaz. Geçtiğimiz yıl 400 lira bir yardım yapıldı ama bu para hayatını devam ettirebilmek için ne kadar yetebilir. Kalacak yar vermiyorlar tek çaremiz otogarda yaşamak. Tabi buna yaşamak denirse” diye konuştu. Paçal, yetkililerin seslerini duymasını ve kendilerine kalacak sıcak bir yer vermelerini istedi.

KALICI BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

Evsizler için Konya’da kalıcı bir çalışma yapılmadığını belirten Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, “Geçtiğimiz yıllarda gösterilen tepkiler karşısında geçici önlemler alınmıştı fakat bu yıl bir faaliyet göremiyoruz. Evsizler için geçici çözümlerden ziyade kalıcı çözümler aranmalı” dedi. Konya’da evsizlerin barınması için kalıcı çözüm olarak bir sığınma evinin yapılması gerektiğini belirten Bulan, “Bu sadece Belediyenin değil, Konya’da faaliyet gösterin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak ayıbıdır” ifadelerinin kullandı.

4-2-048.jpg

VERİLEN SÖZLER TUTULSUN

Verilen sözlere rağmen hala bir sığınma evinin açılmadığının altını çizen Bulan, yapılan onca yatırımın içinde evsizler için bir sığınma evi yapılmamasından dolayı üzüldüklerini ifade etti. Evsizlerin otogar, hastane ve inşaatlar gibi yerlerde kalmaya mecbur olduğunu söyleyen Bulan, “İstanbul’da 3 evsiz barınma merkezimiz var Konya’da da bir barınma merkezinin açılması için çalışma yapıyoruz. Sayın Tahir Akyürek 10 yıl önce makamında sığınma evi sözü verdi fakat henüz açılmadı. Evsizler için sadece kısa süreli önlemler alınıyor. Geçtiğimiz yıl otellere aldılar ama bu sene bir çalışma yok. Valiliği, kaymakamlıkları, belediyeleri göreve çağırıyorum. Sokakta yaşayan vatandaşlarımızın sesinin duyulması için donarak ölmelerini beklemeyin” şeklinde konuştu.

BAKAN TALİMAT VERMİŞTİ

Sokakta yaşam mücadelesi verenlerin sadece kışın değil yazın da sıkıntılar çektiğinin altını çizen Bulan, “Sokakta yaşayanlar sadece kardan etkilenmiyor. Kış aylarındaki hastalıktan yaz aylarında yaşam mücadelesi verenler var. Bunlar hiç gündeme yansımıyor. Şu an sokakta kalanlara sadece 60 yaş üstü için ‘Alo 183’ hattı var. 18-60 yaş arası için sığınma yeri yok. Verilen sözler tutulsun. Artık harekete geçilmesi gerekiyor. Konya’da şu an en az 300 kişilik bir sığınma evine ihtiyaç var” ifadelerinin kullandı. Bulan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın, soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan evsiz ve kimsesizlerin tek tek tespit edilmesi, bu durumdaki kişilerin kamu misafirhanelerine, buralarda yer olmaması durumunda ise otel ve pansiyonlara yerleştirilmesi için 81 ildeki valiliklere talimatını hatırlattı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum