Etliekmeğin küreği tezgahından çıkıyor

Etliekmeğin küreği tezgahından çıkıyor

Bedesten Çarşısı'nda 15 yıldır etliekmek küreği yapan İsmail Büyüközkan, baba mesleğini de yaşatıyor. İsmail Büyüközkan, Konya'da etliekmek , simit ve lahmacun küreği yapan iki ustadan biri

Tarihi Bedesten çarşısında 15 yıldır esnaflık yapan Özkanlar Fırın Küreği sahibi İsmail Büyüközkan, baba mesleğini de yaşatıyor. İsmail Büyüközkan, Konya'da yaptığı etliekmek küreklerini Antalya, İzmir ve İstanbul gibi şehirlere de gönderiyor. Bedesten Çarşısı'nda uzun yıllardır hizmet verdiklerini dile getiren Büyüközkan, bu mesleği Konya’da yapan iki kişiden biri olduğunu söyledi.

BABA MESLEĞİNİ YAŞATIYORUM

Dükkanı 25 sene önce vefat eden bir akrabalarından devraldıklarını ve 10 yıl babasının işlettiğini belirten Büyüközkan, babasının mesleği bırakmasından sonra dükkanı kendisinin devraldığını dile getirdi.  Dükkanda çeşitli ahşap işlerini yaptığını fakat küreğe gelen yoğun talep üzerine sadece fırın küreğine yoğunlaştığını ifade eden Büyüközkan, “Konya ve çevre illerden etli ekmek, lahmacun, simit, ekmek fırını sahipleri küreklerini buradan temin eder. Önceden bu işi yapan çok dükkan vardı fakat aktif olarak devam ettiren bir iki dükkan kaldı. Sadece Konya değil İzmir, Ankara, Antalya ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine kürekleri gönderiyorum, fırının olduğu her yerde kürek önemli bir alet, küreğe ihtiyacı olan bize gelir, istediği ölçüde yapar teslim ederiz” dedi.

GÜRGEN AĞACINDAN YAPILIYOR

Etliekmek, simit, lahmacun ve normal ekmek küreğinin yapımını da anlatan İsmal Büyüközkan, küreğin  ateşe dayanıklı ve yapısının sert olması dolayısıyla gürgen ağacından yapıldığını söyledi. Gürgen ağacının Konya'da yetişmediğini kaydeden Büyüközkan,  sözlerine şöyle devam etti: “Konya’da yetişmeyen bu ağaç türünün malzemelerini biz Bursa ve Adapazarı çevresinden temin ediyoruz. Belirttiğimiz ölçüde gelen keresteleri bir yıl bekletip kurutuyoruz.  Kurutmazsak eğilir bükülür, kullanışlı olmaz. Bekletilen ve kuruyan keresteler fırının içinde çok da az yıpranıyor ve ömrü uzun oluyor.”

6 AYDA BİR KÜREK YENİLİYORLAR

Kürek ölçülerinin yapılan ürüne göre değiştiğini kaydeden Büyüközkan, “Etliekmek küreğinin, simit küreğinin ve lahmacun küreğinin ölçüleri değişiyor. Bize gelen talep doğrultusunda bu kürekleri imal ediyoruz. En çok etliekmek küreği talep ediliyor. Çünkü Konya'da çok sayıda etliekmek fırını bulunuyor. Bu kürekler yazın daha fazla kullanılıyor ve yüksek ateşe mağruz kaldığı için kürekler çabuk yıpranıyor. Bu yüzden yazın işlerimiz daha yoğun oluyor. Bu küreklerin ortalama ömrü 4 ay. Bazı yerlere iki ayda bir kürek veriyoruz. Bazı mekanlara ise 6 ayda bir kürek gönderiyoruz. Fiyatlar ise küreğin boyutuna göre değişiyor. Fiyatlar 40-60-80 TL arası değişiyor” diye konuştu. Kürek ustası yetiştirecek çırak bulamamaktan şikayet eden Büyüközkan, gençlerin artık bu tür mesleklere ilgi göstermediğini  de sözlerine ekledi.

ALİ İBİLEME merhabhabaer.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum