Esnafların ayakta kalması zorlaşıyor

Esnafların ayakta kalması zorlaşıyor

Derbent Esnaf Odası Başkanı Refik Mermer, küçük ilçelerde esnaflık yapmanın zorluğuna dikkat çekerek, yaşanan ekonomik sıkıntının esnafı bitirdiğini söyledi.

Derbent’te odaya kayıtlı 125 esnaf olmasına rağmen faal esnaf sayısının daha az olduğunu da ifade eden Mermer, “İlçemizde ticari yönden bir canlılık olmaması nedeniyle esnaf arkadaşlarımızın ayakta kalması her geçen gün zorlaşıyor. Çünkü burada sıcak para sirkülasyonu yok. İlçemizde 80 civarında memur olmasına rağmen bu arkadaşlarımızın birkaç tanesinin dışında kalanı Konya’ya gidip geliyor. Yani burada her hangi bir para harcaması yok. Diğer ilçelerde yaşanan sıkıntıların aynısını bizde yaşıyoruz.  Buranın esnafının dışarı bağımlı bir yapısı var. Esnafın en büyük sıkıntısı sıcak paranın dönmemesinden kaynaklanan veresiye alış veriş. Bunun önüne geçmemiz lazım” dedi.
Esnaf kesiminin kendini toparlaması için oda olarak mutlaka idareciler ile iş birliği içinde olmaları gerektiğini de dile getiren Mermer, “Şu anda ilçemizde 125 esnaf var. Büyük bölümünün işleri durma noktasında. Sorunların başında veresiye yapılan satışın tahsilâtının yapılmaması geliyor. Bakkal, berber, lokanta, kahvehane, elektrikçi gibi vatandaşın günlük ihtiyaçlarını temin eden esnaflar mutlaka sattığı ürünün yerine yenisini koymalı. Ancak alacağını alamadığı için bunu yapamıyor. İlçenin aslında en büyük sıkıntısı burada görev yapan memur arkadaşların burada barınmasını sağlayacak bir yerleşim yeri ve sosyal hayatın olmaması. İlçede görev yapan  80 memur arkadaşı aileleri ile birlikte hesaplarsak 250’ye ulaşır. Bu kadar nüfusun burada barınmasını sağlamak hem ilçemizi hem esnaf kesimimizi kalkındırır. Bu sorun göz önüne alınarak mutlaka bir çözüm yolu bulunmalı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.