Eski cihazlar çöpe gitmesin

Eski cihazlar çöpe gitmesin

Konya'da her gün bozulan ve eskiyen yüzlerce elektronik cihaz çöpe gidiyor. Her gün birçok kişi eskiyen televizyonunu, bilgisayarını, cep telefonunu ve elektronik cihazını çöp kutusuna atıyor

Ev ve işyerlerinden her yıl önemli miktarda elektronik atık çıkıyor. Teknoloji baş döndürücü hızda gelişiyor. Gelişmeye bağlı olarak her yıl yeni cihazlar piyasaya sunuluyor. Bu nedenle eskiye rağbet gösterilmiyor. 6 ayda bir akıllı telefon değiştiren var. Birçok kişi yeni çıkan telefonu almak için mağazaların önünde saatlerce sıraya giriyor. Modaya ayak uydurmak için televizyonunu değiştirenlerin sayısı hayli fazla.

ÇÖPLER CİHAZLARLA DOLU

Konya'da her yıl yüzlerce buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi ile fırın da çöplüğe gönderiliyor. Bozulan ya da eskiyen elektronik cihazların sonu ise genelde çöp oluyor. Sürekli yeni teknoloji açlığı ve cihazların çok çabuk demode olması korkunç miktarlarda elektronik çöpün ortaya çıkmasına neden oluyor. Sıradan bir ev ya da iş yerinde bile her yıl önemli miktarda elektronik atık çıkıyor.

SAĞLIĞI VE ÇEVREYİ BOZUYOR

Ayrıca cihazlarda sağlığa zararlı kurşun, kadmiyum, civa, lityum, fosfor gibi elementler bulunuyor. Cihazların içindeki elementler insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etikiyor. Sürekli yenilenen teknoloji, birçok ülkeyi olduğu gibi Türkiye'yi de elektronik çöplüğe çevirdi. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de yılda 600 bin ton elektronik atık çöpe gidiyor. Atıkların çok az bir kısmı dönüştürülüyor.

MİLLİ SERVET YOK OLUYOR

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, milli servetin çöpe gittiğini söyledi. Teknolojinin hızla ilerlediğini hatırlatan Duransoy, eski cihazların çöpe atılmasına karşı olduğunu vurguladı. Duransoy, "Tüketim çağındayız. İnsanlarımız tüketime teşvik ediliyor. Bu bir pazarlama taktiği. Yenisi çıktığında eski ürün çöpe gönderiliyor. Bu durum abes görülmüyor. Normal karşılanıyor. Cihazlar ithal ediliyor. Paralarımız dışarıya gidiyor. Dolayısıyla elimizdeki elektronik makinaları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz" diye konuştu. 

omer-erdogan-duransoy-mmo-(2).jpg

GERİ DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ

Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Duransoy, şunları söyledi: "Kullanılamaz durumda olan cihaz veya makineleri de geri dönüşüme göndermeliyiz. Çünkü her cihazda mutlaka faydalı bir parça var. Atıkların ekonomiye kazandırılması için kapsamlı bir projeye ihtiyaç var. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevler var. Milli servetin yok olmasını istemiyorsak elektronik cihazların dönüştürülmesine ağırlık vermeliyiz."

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.