Ersöz davasına  sadık birisiydi

Ersöz davasına sadık birisiydi

Salih Sedat Ersöz: “Babamı sîma olarak Mehmet Âkif’e benzetirlerdi. Babamın sadece sîması değil, huyu ve ahlâkı da Âkif’e benzerdi. Onun gibi sözüne ve dâvâsına sadık, mücadeleci birisiydi. Söz verdiyse mutlaka yerine getirirdi.” 

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Gazeteci-Yazar Salih Sedat Ersöz, babası Veyis Ersöz’ü hayatı ve fikirleriyle ele aldığı “Hizmetle Geçen Bir Ömür” konulu bir konferans verdi.

ersoz-3-gorgulugil-salihsedat.jpg

TOPAL VEYSİ

Ersöz, Konya’ya mal olmuş babasını anlatmasının çok zor olduğunu belirterek babası Veysi’ye ismini veren Akviran’ın ilk belediye başkanı babasının amcasını konuşmasının başında anlattı: “ Konya’ya gelen bir zat seçilen üç öğrenci ile İstanbul’a döner. O zaman Hatunsaray’a bağlı bir köy olan Akviran’dan 12 yaşındaki bir çocuğun seçilmesi o dönem için çok önemlidir. Veysi 11 yıl İstanbul’da kalıp hafızlığını ve eğitimini tamamladıktan sonra 2. Abdülhamit’in haliyle Konya’ya döner. 31 Mart İsyanı’nda bacağından yaralanıp bacağı kesilerek takma bacaklı olmasından dolayı ‘Topal Veysi’ namıyla Konya’da itibar görür. Valilikte Akviran’ın sorunlarıyla ilgilenir. 1914 yılında Akviran’ın belediyelik olmasıyla ilk belediye başkanı olarak görev yapar. 1920’deki Delibaş İsyanı’nda önleyici tedbirler alır. 33 yaşındayken bıçaklanarak öldürülür” dedi.

ŞAİR VEYSİ’DEN MÜSLÜMAN ÖĞRETMEN’E UZANAN ÖĞRETMENLİK

Ersöz, amcasından 5,5 yıl sonra dünyaya gelen babasının 92 yıllık ömründe 31 yılını öğretmenlik ve 29 yıl da çeşitli vakıf ve derneklerde İslâmî faaliyetler içerisinde bulunduğu üzerinde durdu : “İlkokuldayken düzenlenen kompozisyon yarışmasında yazdığı yazı dikkat çekince Eskişehir-Çifteler Köy Enstitüsüne gönderilir. Son sınıfta yazdığı ‘Toprak’ şiiri beğenilince 5 lira telif ödenir. Okulda ‘Şair Veysi’ olarak anılmaya başlanır.”  Veyis Ersöz’ün öğretmenlik hayatında Çumra ve Karaman’da görev yaptıktan sonra Akviran’da görev yaptığını ifade etti. Veyis Hoca görev yaptığı okulda hizmetliden Kur’an-ı Kerim öğrendikten sonra okulunda öğrencilere namaz kıldırınca ismi “Müslüman Öğretmen”e çıkar. 31 yıllık öğretmenliğini Konya Alparslan İlkokulunda tamamlar.

DİNİ SÖZDE DEĞİL ÖZDE YAŞAYAN İNSAN

Ersöz, basının kendi hayatında büyük öneme sahip olduğunu, okula kaydolduğunda yaşadıklarını anlattığı anı yazısıyla il birincisi olduğunu, babasının ibadet konusunda tavizsiz olduğunu söyledi : “62 kişinin öldüğü meşhur 14 Mart 1971yılındaki tipide Ahmet Kabaklı’nın Türk Edebiyatı kitabını almaya çarşıya gitmiştik. Erbakan’ın konuşmasını dinledikten sonra Konya’dan bağımsız milletvekili adaylığını koyan Erbakan Hoca’nın toplantılarına babamla beraber gitmeye başladık. Emeklilik döneminde MNP ve MSP teşkilatlarında görev aldı.”  Mehmet İncili ile tanıştıktan sonra İstanbul’da tanıştığı Mehmet Zahit Kotku’ya intisap ettiğini anlattı.

29 YILLIK STK SERÜVENİ

Veyis Ersöz’ün ilk görevi Ali Galip Doğan’ın “İrşad ve Dayanışma Derneği” idi. Ersöz 1980 İhtilali ile birlikte babasının hayatının mahkeme salonlarında geçmeye başladığını, evde yapılan aramada ele geçirilen “Sosyalizm Komünizm, Faşizm ve Şeriat Nedir ?” kitabından dolayı 15 yılla yargılandığını ancak hakimin beraat vermesi üzerine savcının sinirlenerek cübbesini çıkardığını ifade etti: “Babam Şems Kur’an Kursu ve Ribat’ta görev aldı. Ribat’ta yayınlanan yazı yüzünden yazı işleri müdürü olmasına rağmen 25 gün içeride yattı. Dâvâ Malatya’da görülemeye başlandı. Dava sonunda aldığı ceza 200 bin liraya çevrildi, bu para Almanya’daki Milli Görüş Teşkilatı tarafından toplanarak ödendi. Sırasıyla Milli Gençlik, Ravza ve İlim Yayma Cemiyetlerinde görev aldı.” Ersöz, babasının yazdığı “Hakkınızı Helal Ediniz” şiirini okuduktan sonra torununun torununu görmüş birisi olarak torunlarıyla ilgilenen, verdiği sözü mutlaka yerine getiren hem sîma hem de ahlâken Mehmet Âkif Ersoy’a benzetilen, çocuklarının hepsinin İslâm ahlâkı üzerine yetişmesi için gayret gösteren biri olduğunu açıkladıktan sonra Ramazan Altıntaş ve Abdullah Büyük Hoca’nın telkinleriyle babası için bir kitap yazdığını, dinleyicilere “Babam Veyis Ersöz ve Yaşadıklarım” kitabının dağıtılacağını belirterek konuşmasını tamamladı. Program sonunda Konya Sivil Toplum Kuruluşları(STK)Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil tarafından Salih Sedat Ersöz’e günün anısına hediye takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile toplantı sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.