Ereğli’nin tarih ışık tutan eser Ulu Camii

Ereğli’nin tarih ışık tutan eser Ulu Camii

Karamanoğlu İbrahim Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından 1426 yılında yaptırıldı belirlenen Ulu Camii Ereğli ilçesinin en nadide eserlerinin arasında yer alıyor.

Cami Kebir Mahallesinde bulunan Ulu Cami ile ilgili bazı rivayetlerin olduğunu ifade eden ilçe Kaymakamı İbrahim ballı, “Ulu Cami Selçuklular zamanında yapılıp, Karamanoğulları tarafından onarılarak kullanıldığı da söylenmekte. Ayrıca 40 metre yüksekliğindeki minaresinin Selçuklular tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı da ileri sürülmüştür. Minarenin yapım tarihi yazılı olmamasına rağmen buradaki “Sinetün” sözcüğü Ebcet hesabına göre H.510 (1116) yılına işaret etmektedir. Bu durumda minare Anadolu Selçuklu Sultanı I.Mesut dönemine (1098–1150) ait olduğu ihtimali daha kuvvetli görünüyor” dedi.

Bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre Ulu Cami’nin diğer özellikleri ise şu şekilde;  Ulu Cami’nin kuzeydoğu köşesinde bulunan minare kırmızıya yakın renkte kesme taştan yapılmış, kaide ile küp arasına sülüs yazı ile Ayet’el Kürsi yazılmıştır. Şerefe altındaki geniş kuşakta ise mavi zemin üzerine siyah renkte kufi bir yazının izleri görülmektedir. Külahın altında pencereyi andıran açıklıklardaki çinilerin büyük bölümü dökülmüştür.

Ulu Cami’nin ibadet mekânı 26.00x30.00 metre ölçüsünde dikdörtgen planlı olup, kuzeydoğu yönünde uzanmaktadır. İçerisinde 32 sütun tavanı desteklemekte olup, bu sütunlar üç dizi halindedir. Kemerlerle birbirine bağlı olan bu sütunların sekizi yığma, diğerleri de devşirme malzemeden meydana gelmiştir. Sütun başlıklarından bazıları Roma ve Bizans dönemine aittirler.

Dikdörtgen planlı caminin duvarları moloz taştan örülmüş, üst örtüsü düz bir çatı ile kapatılmıştır. Cami çeşitli dönemlerde onarım geçirmiştir. Bunu belirten bir kitabe giriş kısmında olup, bunlardan birine göre Abdülcabbarzade Cemaleddin Paşa tarafından 1819’da, Ereğli eşrafından Emin Bey tarafından da 1889’da onarılmıştır. Son olarak 1940 yılında yapılan onarım caminin mimari ve sanat tarihi yönünden bazı özelliklerini yitirmesine neden olmuştur.
ÇETİN ORANLI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.