Ereğli’nin simgesi beyaz kiraz

Ereğli’nin simgesi beyaz kiraz

Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Ballı, son yıllarda üretimi artan beyaz kirazın Ereğli’nin simgesi durumuna geldiğini söyledi.

Ballı, “Türkiye’de tüketilen beyaz kirazın çok büyük bölümü ilçemizde yetiştiriliyor. İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ereğli Kiraz Üreticileri Birliğimiz beyaz kirazın üretimi ve pazarlaması konusunda çok güzel çalışmalar yapıyor. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün verilerine göre Ereğli’de yaklaşık olarak bu yıl 6 ile 8 bin ton beyaz kiraz üretimi yapılması bekleniyor. Ancak bu yıl İlkbahar donlarının az da olsa beyaz kirazı vurması nedeniyle geçen yıl 10 bin tonu bulan beyaz kiraz üretiminde bu yıl düşüş bekleniyor” dedi.
Ereğli’de üretilen beyaz kirazın yüzde 90’nı ihraç edildiğine de dikkat çeken Ballı, “Kalan yüzde 10’nu Türkiye’de tüketilen beyaz kirazın yüzde büyük bölümünü oluşturuyor. Bu bizim için önemli bir potansiyeldir. Üretilen kirazlar Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 2 İtalyan şirketine ait fabrikalarda bazı işlemlerden geçirildikten sonra yarı mamul halde yurt dışına gönderiliyor. Bugün Ereğli’de yaklaşık 150 bin ağaçta üretimi yapılan beyaz kiraz çok sayıda aile için önemli gelir kaynağı” diye konuştu.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ereğli Kiraz Üretici Birliği’nin beyaz kirazın reçelini yaparak bir ilke imza attıklarını da dile getiren Ballı, “Büyük bölümü ihraç edilen beyaz kirazın reçelini yapılıyor. Bu iki kurumumuz ilk etapta 2 bin kavanoz beyaz kiraz reçeli yaptırdı. Daha sonra da bu reçelleri, bölgemizdeki kiraz ihracatı yapan firmalara, özel sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttı. Piyasada birçok ürünün reçeli var. Biz, beyaz kirazın da eşsiz lezzet ve aromasıyla bu profilde olmasını arzu ettik. Buradaki hedefimiz müteşebbislerin dikkatini çekmek ve beyaz kiraz reçelinin profesyonel anlamda üretiminin yaygın hale getirmek. Bu nedenle beyaz kiraz reçelinin tanıtımına büyük önem veriyoruz. Beyaz kirazı reçel halinde de yurt dışına göndermeyi başarabilirsek, döviz girdimizi önemli oranda artırabiliriz” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.