Ereğli’nin en önemli tarihi eseri İvriz Anıtı

Ereğli’nin en önemli tarihi eseri İvriz Anıtı

Ereğli ilçesine 12 kilometre uzaklıkta olan ve İvriz Suyunun kaynak başında bulunan Geç Hitit dönemi eseri olan ve Warpalavasın bereket tanrısı Şantaja şükranı anlatan İvriz Anıtı mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Ballı, İvriz Anıtı’nın ender eserlerden birisi olduğuna dikkat çekerek eserin korunması için her türlü önlemin alındığını söyledi. Ballı, “Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özelliği olan anıt, geç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarından birisidir. MÖ.727–742 yılları arasında, Kral Warpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilen eser yaklaşık 2700 yıllık bir tarihe sahip ve Tuvana krallığından, günümüze gelebilmiş önemli bir eser.
Anıt üzerindeki yazının önemine de dikkat çeken Ballı, “Anıt üzerinde ki yazıda şu ifadeler yer almakta; ‘Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Warpalavas.  Sarayda bir prens iken, bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin’ yazılı. Kral Warpalavas yöredeki Hitit ve Luwi kökenli halk için, bu anıtı yaptırırken, tanrı ve kral ilişkilerini simgesel olarak gözler önüne sermiş.  Bugün anıtın ön kısmındaki toprak parçasında, dikdörtgen şeklinde oyuk var. Bunun sebebi ise Anıtkabir’in yapımı sırasında, Atatürk’ün mezarına, Türkiye’nin farklı yerlerinden toprak parçası götürülmesi sırasında, İvriz toprağından da, bu onurlu katılımın yapılmış olması imiş. O kısım doldurulmamış ve günümüze kadar bu şekilde öyle duruyor” diye konuştu.
Anıt alanının bir zamanlar sapan taşlarına ve havalı tüfek saçmalarına ve fişeklere de hedef olduğunu üzülerek belirlediklerini de dile getiren Ballı, “Ayrıca anıt üzerinde doğal tahribat nedeniyle, derin çatlaklar oluşmuş. Yağmur ve kar sularının biriktiği bu çatlaklar, donan suyun daha sonra erimesiyle, giderek genişlemekte. Anıtın, kar, yağmur suları ve dış etkenlerden korunması için, beton bir şemsiye ile kapatılması ve çevre düzenlemesi ile anıtın tabanına akan gölet sularının izolasyonunun yapılması gerekiyor. Ancak sit alanı olduğu için bu mümkün görünmüyor” diyerek anıt alanının mutlaka korunma altına alınması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.