Engel olunmalı

Engel olunmalı

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde düzenlenecek alternatif Şeb-i Arus etkinliklerine Konya'dan sert tepki geldi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart konuyu Meclis'e taşıdı

Milletvekili Kalaycı ve Kart, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Kalaycı, "Hazreti Mevlana’nın ölüm gününün hatırası olarak her yıl 17 Aralık günü Konya’da Şeb-i Arus merasimi düzenlenmektedir. Bu yıl da, 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında 17 Aralık 2014 akşamı Şeb-i Arus merasimi gerçekleşecektir. Ancak, İstanbul’da da farklı tarihlerde 'Şeb-i Arus' diye adlandırılan alternatif etkinlik yapılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de desteklediği belirtilen ve geçen yıl ikincisi yapılan etkinliğe dönemin Başbakanı da katılmıştır. Bu etkinliğin üçüncüsünün 'Şeb-i Arus İstanbul 2014' adıyla 13/12/2014 günü Ataköy’deki Sinan Erdem Salonunda yapılacağı ifade edilmektedir" diye konuştu.

ŞEB-İ ARUS KONYA'NINDIR

"Hemşehrilerimiz Şeb-i Arus Konya’nındır. Konya’da icra edilmelidir diyerek alternatif programlara büyük tepki göstermektedir" diyen Kalaycı, "Ancak verilen tepkilerden ve yaptığımız girişimlerden iki yıldır sonuç alınamamıştır. Elbette, Mevlana’yı anmak ve anlamak için her zaman ve her yerde program yapılmalıdır. Ancak, takdir edilmelidir ki, Şeb-i Arus gününü anma vesilesiyle merasim düzenleme hakkı Konya’ya aittir ve sadece Konya’ya özeldir. Şeb-i Arus programı UNESCO Kültür Mirası anlaşmasında olduğu şekilde devlet eliyle sadece Konya’da yapılmalıdır. "Konya dışında alternatif 'Şeb-i Arus' programları, vuslat törenleri düzenlenmemelidir" diyen Kalaycı, "Ayrıca, Şeb-i Arus siyasi ya da ticari gayeyle anılacak bir gün de değildir. Bu, Hazreti Mevlana’ya ve Konya’ya saygısızlıktır. Konyalı bir Başbakan olarak, Şeb-i Arus merasiminin sadece Konya’da yapılması için gerekeni yapacak mısınız? Yoksa, Konya dışında alternatif Şeb-i Arus programları yapılmasına destek verip, siz de İstanbul’daki programa katılacak mısınız?" diye sordu.

DEĞERLERİN İÇİ BOŞALTILMASIN

Atilla Kart da, "Bilindiği gibi, Mevlana Celaleddin-i Rumi; kültürüyle, felsefesiyle, inancıyla, inançlara saygı anlayışıyla Konya’ya mal olan ve artık Dünyanın ortak değeri olarak kabul edilen bir Düşünürdür. Mevlana etkinlikleri ve Mevlana kültürü UNESCO tarafından da kabul görmüş ve korumaya alınmıştır. Konya, şehir olarak Mevlana’yı içselleştirmiş ve sahiplenmiştir. Yüzyıllardan bu yana Şeb-i Arus törenleri, 17 Aralık tarihinde ve sadece Konya’da yapılmıştır. Dünyanın dört bir tarafından insanlar bu törenler için Konya’ya gelmektedir. Hal böyle iken; her yıl 17 Aralık’ta yapılan Şeb-i Arus Törenlerinin, 2012 yılından itibaren ve her yıl 15 Aralık tarihinde Kültür Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştirakiyle, İstanbul’da yapılması için karar alındığı ve uygulamaya sokulduğu bilinmektedir. Konya’daki Şeb-i Arus törenlerine alternatif yaratılırcasına İstanbul’da törenlerin yapılması, bu arada başka yerlerde de benzeri etkinliklerin yapılması; Mevlana ile ilgili tüm değer ve kazanımların heba edilmesine, içinin boşaltılmasına kaçınılmaz olarak yol açacaktır. Kültür Bakanlığı, Şeb-i Arus’a yönelik tavrını olumsuz bir şekilde ortaya koymuş olmakla, iş bu önergenin açıklanan gerekçelerle doğrudan Başbakan’a yöneltilmesi gereği doğmuştur. Kültür Bakanlığının keyfi ve sorumsuz işlem ve uygulaması engellenmelidir" diye konuştu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum