Emlak piyasası tepetaklak

Emlak piyasası tepetaklak

Değişen toplum yapısı, geniş aileden çekirdek aile yapısına geçilmesi, şehirlere göçün artması ve beklentilerin değişmesi gibi pekçok neden Konya'da konut krizini doğurdu.

Konya'da 2010 yılında başlayan emlak krizi devam ediyor. Çok sayıda ev satılıkken kiralık ev bulunmuyor. Uzmanlar refah seviyesinin artması ve çekirdek aile kültürünün yaygınlaşmasının vatandaşın konut beklentisini değiştirdiğini söylüyor

Cemaat tipi toplum yapısından cemiyet tipi toplum yapısına yeni geçen Konya'da toplumsal değişim, ilçelerden yapılan göç ve artan dünyevi beklentiler nedeniyle konut krizi patlak verdi. Konut fiyatları son 2 yılda aşırı yükselirken vatandaş kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Yüksek güvenlikli ve site türü evlere talep artarken binlerce apartman tipi ev satılığa çıkarılmış durumda ve alıcısını bekliyor. 2013 yazında yeni yapılacak binaların devreye girmesiyle emlak piyasasında rahatlama yaşanacağını öngören uzmanlar vatandaşın yüksek konut ve kira fiyatlarına alışması gerektiğini, ne kadar ev yapılırsa yapılsın vatandaşın lüks düşkünlüğü nedeniyle fiyatların düşmeyeceğini söylüyor.

TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Konya'da bir konut krizi olduğunu doğrulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “satılık ev çok ancak kiralık ev yok. Bununda pek çok nedeni var. Konya dışarıdan göç alan bir şehir. Kendi ilçelerinden göç alıyor. Ayrıca toplumsal bir dönüşüm sözkonusu. Geniş aileler bölünüyor ve çekirdek aileler ortaya çıkıyor. Bu nedenle Konya'da bir konut sıkıntısı meydana geldi. Ayrıca son dönemde vatandaş konuta yatırım yapmaz oldu. Herkes evini satmaya çalışıyor. Bunda ise devletin getirdiği vergilerin yüksekliği çok büyük etken. Vergilerin yanında çok büyük yükümlülükleri var ev sahibinin. Montolama ve yalıtım gibi zorunluluklar konuttan elde edilecek karı azaltıyor. Eskiden elinde parası olan konuta yatırım yapardı. Ancak kazanç azalınca konuta olan ilgi de azaldı. Şu anda kiralık konut sayısının en az yüzde 10'u satılığa çıkarılmış durumda ve alan olmadığı için boş duruyor. Tüm bu etkenler de kira fiyatlarını yükseltiyor. Aslında yeteri kadar kiralık ev var ancak bazı ev sahiplerinin kiraya vermek yerine satmak için bekletmesi bu durumları ortaya çıkardı. Ancak krizin inşaat mevsiminin gelmesiyle birlikte aşılacağına inanıyoruz. Yaz sonunda bu yıl yapılacak inşaatların devreye girmesi ile 2013 yılında Konya emlak piyasası normala dönecektir. Biz vatandaşlarımızı konuta yatırım yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

2013 YAZINDA NORMALLEŞİR

Son yıllarda geniş ailelerin bölünmesi ve çekirdek aile yapısının ortaya çıkmasıyla birlikte konut ihtiyacının arttığını söyleyen Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu da, “Geçen yıllarda konut piyasasında bir kırılma yaşandı ve konut fiyatları ve kiralar bir anda yükseldi. Konut ihtiyacının ortaya çıkmasında pek çok neden var. Ancak bu talep nedeniyle pek çok inşaat başladı ve halen yapımı devam ediyor. 2012 yılında ve 2013 yılının başında müdürlüğümüze rekor seviyede ruhsat başvurusu yapıldı. Ancak bu inşaatların devreye girmesi için ortalama 2 yıl gerekli. 2013 yılı yazından itibaren piyasa rahatlamaya başlayacaktır. Konut ihtiyacı bu yazdan itibaren karşılanmaya başlanacak” dedi.

MÜSTAKİL EVDEN APARTMANA, APARTMANDAN SİTEYE

İnşaat sektörünün 2008'deki global krizden etkilendiğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar ise, “O dönemde sektör yüzde 20 daraldı. 2010 yılında ise referandumun ardından istikrarın devam edeceği düşüncesiyle sektör büyük bir atılım yaptı. İnşaat alanında pek çok yatırım yapıldı. Ancak bu yatırımlar bilinçsizdi. Vatandaşın beklentileri hesap edilmeden yapıldı yatırımlar. Bunun sıkıntıları da şimdi şimdi ortaya çıkıyor. Bir tarafta yapılmış ve satılmayı bekleyen çok sayıda ev var. Bir tarafta da kiralık ev bulunmuyor. Ben Konya'da konut açığı olduğunu düşünmüyorum. Konya'da nitelikli konut sıkıntısı var. Kimi vatandaş yüksek nitelikli, site tipi, sosyal donatı alanlarıyla çevrili evler istiyor. Kimi vatandaş da daha ucuz ve merkezi evler bekliyor. Ancak piyasa iki kesime de cevap vermekte zorlanıyor. Ayrıca Konya mevkileşmeyle yeni tanışıyor. Tabi ki artık dış bir mahalle ile ilçe merkezlerinde fiyatlar aynı olmayacak. Tabi bu karışıklıkta vatandaşın eklenti değişimi etkili oldu. Müstakil evden apartmana daha önce taşınan Konyalı şimdi de apartmandan yüksek güvenlikli sitelere taşınıyor. Çünkü toplumun yaşam biçimi değişiyor. Artık kadınlarda iş yaşamına girdi. Artan ihtiyaçlar kadını çalışmaya zorluyor. Bu nedenle de iki eşte çalışınca çocukları için yüksek güvenlikli sitelere taşınıyor vatandaşlar. Bütün bunlar beklentileri değiştiriyor. Ancak toplum bu şehir yapısına ve yüksek emlak fiyatlarına alışmalı. Bundan sonra fiyatlar bu şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.

YUNUS ALTINBEYAZ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.