Ekonomide düşüş

Ekonomide düşüş

Konya’da, ihracat yüzde 27,6 azaldı. İhracattaki düşüş her kesimi endişelendiriyor. Seçimler nedeniyle ekonominin geri plana atıldığını belirten Ekonomist Ahmet Ay, ekonomideki düşüşün sürdüğünü söyledi

Türkiye'nin ihracatı Mayıs ayında yüzde 18.8, Konya'nın ihracatı ise yüzde 27,6 azaldı. Karaman’da ise ihracat yüzde 21,5 düştü. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Mayıs ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 18,8 azalarak 11 milyar 113 milyon dolar, ithalat yüzde 14,4 azalarak 17 milyar 866 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 6,1 azalarak 7 milyar 193 milyon dolardan 6 milyar 753 milyon dolara düştü. Avrupa Birliği (AB)’nin ihracattaki payı 2014 Mayıs ayında yüzde 43,8 iken, 2015 Mayıs ayında yüzde 42,5 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 21,3 azalarak 4 milyar 721 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. İthalatta ilk sırayı Çin aldı.

EKONOMİ GERİ PLANA ATILDI

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, ihracat rakamlarını gazetemize değerlendirdi. İhracat rakamlarının yavaşlamanın bir göstergesi olduğunu belirten Ay, "Bir buçuk yıldır seçim atmosferindeyiz. Önce 30 Mart Yerel Seçimleri, ardından Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve son olarak da 7 Haziran Genel Seçimleri'ni gerçekleştirdik. Gündem seçim olunca ekonomiyi unuttuk. Arka plana attık. Ekonomideki trent aşağıya doğru gidiyor. Rakamların düşmesinin bir çok etkisi var. Düşüş çok büyük. Bunun irdelenmesi lazım. Son 3-4 ay seçimle yattık kalktık. Yeni kurulacak hükümet hızla ekonomiye yönelmeli" tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE İÇİNE KAPANDI

Türkiye'nin ekonomide içe kapandığını, bu kapanmanın ihracat rakamlarında düşeşe neden olduğunu belirten Ay, "Uluslararası piyasalarda daralma sözkonusu. Ancak bizdeki düşüş bundan  kaynaklanmıyor. Komşulardaki sıkıntılar da ekonomiyi etkiliyor. Yunanistan'da ekonomik kriz var. Borç batağında. Ne yapacağını bilmiyor. Suriye ve Irak'ta savaş devam ediyor. Yeni bir sorun değil.

Çözüm arayışına girmek lazım. Makro hedefler yeniden gözden geçirilmeli. Siyasetten ekonomiye dönmek lazım. Geçen yıllarda yaz aylarında hep ihracatımız artardı. Bu yıl öyle olmadı. Büyüme rakamları da iyiye gitmiyor. İç talepte de sıkıntılar çıkabilir. Gündem ekonomi olamlı" ifadelerini kullandı.

İKLİM ŞARTLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Mevcut iklim şartlarının da meyve ve sebze üreticisini olumsuz etkilediğini kaydeden Ay, sözlerini şöyle tamamladı: "Artan yağışlar su havzaları için olumlu. Barajlar doldu. Toprak suya doydu. Ancak bu şiddetli yağışlar meyve ve sebze için sıkıntılı. Yağan şiddetli yağmur sebze ve meyveye hasar verdi. Bu hasar üreticiye ve ülke ekonomisine zarar verir. Bu hasarlar da zamanla rakamlara yansıyacak. Ekonomideki kaygı artarak devam ediyor. Endişeliyiz. Yeni kurulacak hükümet ekonomi noktasında elini çabuk tutmalı. Yoksa ekonomi rakamları bizi üzmeye devam eder."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.