Eğitimli çobanların sertifikaları var güdecek sürüleri yok

Eğitimli çobanların sertifikaları var güdecek sürüleri yok

Çoban Yetiştirme Eğitimini tamamlayarak sertifikalarını alan çobanlar sertifikalarının olduğunu ancak bölgede hayvancılığın her geçen gün bittiğini söyledi.

Emirgazi Kaymakamlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirilen, ‘Çoban Yetiştirme Eğitimi’ni tamamlayarak sertifikalarını alan çobanlar sertifikalarının olduğunu ancak bölgede hayvancılığın her geçen gün bittiğini söyledi.

Çobanlık eğitimini başarı ile bitirdikten sonra sertifikasını alan çobanlar bölgede hayvancılığın canlandırılmaması halinde büyük sıkıntı yaşanacağını söyledi. Başlatılan kursu başarı ile bitirdikten sonra sertifikasını alan çobanlardan Bilal Akdemir, “Bölgenin sertifikalı çobanlarından birisiyim. Yıllardır bölgede çobanlık yapıyorum. Son olarak babamın koyunlarını gütmeye başladım. Benim mesleğim çobanlık. Kaymakamlık tarafından başlatılan, ‘Çoban Yetiştirme Kursu’na katıldım ve belgemi aldım. Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Emirgazi’de yaklaşık 25 kişi bu belgeyi aldık. Bu belge ile diğer illerde rahatlıkla çobanlık yapabileceğiz ama kendi ilçemizde ne yazık ki güdecek sürümüz yok” dedi.
Çobanlık sertifikalarının ilçede şu ana kadar bir getirisinin veya götürüsünün olmadığını da dile getiren Akdemir, “Bundan sonra ne olur bilmiyorum. İşsizlik zaten had safhada, bölgede hayvancılık sıkıntılı bu kadar sorunun arasında bizim belge almamız çok fazla bir şey ifade etmiyor ama inşallah ilerde faydası olur. Bölge çobanları olarak en büyük sıkıntımız meraların az olması ve ana yolun E–5 Karayolu üzerinden geçtiği ileri sürülerek koyunlarımızın yolun karşısına geçilmesinin yasaklanması. Şayet bu yolda her hangi bir kaza olurda hayvanlarına veya kendine bir şey olursa hiçbir hak talep edemiyorsun. Tamam, bu ana yol E–5 Karayolu olsun ama en azından köylerdeki hayvanların ve tarım makinelerinin geçişleri de düşünülsün. Ben istediğim kadar sertifikalı çoban olayım şartlar iyi olmadığı sürece ben çobanlık yapamam ki” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.