Eğitimde karmaşa!

Eğitimde karmaşa!

Bu yıl ilk kez hayata geçirilen "nitelikli okul" uygulaması, Konya'da 8 ilçede 39 okulda başlayacak. Tarihi Konya Lisesi'nin bile nitelikli okul kapsamından çıkarıldığı uygulama, eğitimciler arasında da farklı görüşleri ortaya çıkardı

Eğitim sistemini yap-boz tahtası haline getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavla öğrenci alacak Ortaöğretim Kurumlarını belirledi. Yeni listede ise göze puanla alım yapacak okulların çoğunlukla mesleki ve teknik lise ağırlıklı olması göze çarpttı. Alınan yeni karara göre Konya'da sadece 39 okul nitelikli sayılarak, puanla öğrenci alımı yapacak. Nitelikli okulların 13 tanesi Selçuklu'da, 6 tanesi Meram'da, 9 tanesi Karatay'da, 1 tanesi Ilgın ve Seydişehir'de, 4 tanesi Ereğli'de, 2 tanesi Beyşehir'de ve 3 tanesi de Akşehir'de yer alıyor. Selçuklu'da puan ile öğrenci alımı yapacak okulların büyük bir kısmı mesleki ve teknik alanlarına yönelik olurken, 3 tanesi de imam hatip kökenli Anadolu Lisesi arasında yer alıyor. Meram'da 2 okul mesleki ve teknik alanlarına yönelik olurken, 2 okul da imam hatip kökenli Anadolu Lisesi arasında yer alıyor. Yine Karatay'da 3 mesleki ve teknik 3'te imam hatip kökenli Anadolu Lisesi bulunuyor. Tarihi Konya Lisesi'nin ise nitelikli okul kapsamından çıkarılması tepkiye neden oluyor.

UYGULAMA OLUMLU BİR GELİŞME

Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, uygulamayı sendika olarak desteklediklerini kaydetti. Yüzde 10'luk başarı dilimine giren öğrencilerin puan ile alım yapan okullara girebileceğini söyleyen Karlıer, daha sonra şunları kaydetti: "Yüzde 10'luk dilimin hatta yüzde 5'lere, ikilere düşmesi gerekir. Puan ile alım yapan okullar, akademik alanda öğrencileri yetiştirirken, geriye kalan öğrencilerimizin de yönlendirilmesi lazım. Yönlendirme ile birlikte sınav sistemi de ortadan kalkmalıdır. Meslek liselerinin sayısının artırılması gerekir. Puan ile öğrenci alamayan okullar sıkıntı hissetmemeli."

ÖĞRENCİLER BİLİNMEZLİĞE DOĞRU GİDİYOR

Nitelikli-niteliksiz okul konusunun bu yıl yeni gündeme geldiğini daha önce böyle bir uygulamanın olmadığını ifade eden Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, uygulamanın 8 ilçede toplamda 39 okulda uygulanacağını dile getirdi. Uygulamanın hayal kırıklığı yaşattığını belirten Başkan Ata, "Bu uygulama ile özel okulları tercih etmeye teşvik ediyorlar" dedi. Her velinin çocuğunu özel okula gönderemeyeceğini aktaran Ata, "Durumu iyi olanlar, özel okulları araştırmaya başladı. Maddi imkânları el vermeyenler ne yapacak peki? Nitelikli okullara giremeyenlerin ne yapacağına dair sağlam bir bilgi yok. Binlerce öğrenci kaderi ile baş başa bırakılıyor. Merkez ilçelerde toplamda bin 170, Konya genelinde de 3 bin 690 öğrenci nitelikli okula gidebilecek. Çok sakıncalı bir uygulamayı hayata geçirdiler" açıklamalarında bulundu.

TARİHİ LİSE NİTELİKLİ SAYILMADI

MEB, 8’inci sınıf öğrencilerinin 2 Haziran’da isteğe bağlı gireceği merkezi sınavla öğrenci alacak okulları ve kontenjanları açıkladı. Konya'da en büyük şok tarihi Konya Lisesi'nde yaşandı. 1899 yılında kurulan tarihi lise açıklanan bu listede yer almadı. Okulun öğrencileri ve velileri alınan bu karara tepki gösterdi. Tarihi lisenin mezunları arasında Turgut Özal, Tarık Buğra, Sami Selçuk, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi siyaset ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim de bulunuyordu.

PUANLA ÖĞRENCİ ALACAK OKUL İSİMLERİ

Sınavla öğrenci alacak okulların listesi ise şöyle: "Selçuklu Anadolu Lisesi, Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi, Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Öztekinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ayşe-Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Meram Anadolu Lisesi, Konya-Meram Fen Lisesi, Meram Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi, Meram Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karatay Toki Anadolu Lisesi, Karatay Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi, Karatay Fen Lisesi, Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karatay Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Prof. Dr. Ömer Dinçer Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karatay Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi, Hacıveyiszade Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ilgın Ticaret Borsası Fen Lisesi, Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi, Ereğli Fen Lisesi, Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Beyşehir Fetullah Bayır Fen Lisesi, Beyşehir Huğlu Makine Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Akşehir Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesi, Akşehir Zeynep Sağır Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum