Ebru sanatına ilgi artıyor

Ebru sanatına ilgi artıyor

6 yıldır ebru sanatı ile uğraşan Aslı Özçakıl, Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında açtığı atölyede ebru sanatını misafirlere yerinde izleme fırsatı sunuyor. Atölyede eserlerini de sergileyen Özçakıl, ebruya olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi

Hazret-i Mevlânâ'nın 744. vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi bünyesindeki Panoramik Konya Müzesi "Konyanüma"da "Hazret-i Mevlânâ ve Mevlevilik" temalı eser ve kitaplar ile çeşitli sanat eserlerinin sergilendiği kitap fuarındaki atölyesinde misafirlerini ağırlayan Aslı Özçakıl, burada hem ebru sanatını misafirlere yerinde izleme fırsatı sunuyor hem de eserlerini sergiliyor. Ebru’ya olan ilginin Konyalı vatandaşlar tarafından yoğun olduğunu dile getiren Özçakıl, sanata olan ilginin her geçen gün arttığını kaydetti.

İLGİ ÇEKİCİ BİR SANAT

Eğitimine İstanbul Sümbül Efendi Ebrihanesi’nde aldığını belirten Özçakıl, İrfan Medeniyetleri Araştırma Merkezi Ebru Atolyesi’nde öğrencilerle birlikte Ebru sanatına devam edeceğini aktardı. Ebru’nun hızlı sonuç vermesi ve teknede suyun üzende hareket ediyor olması itibarıyla dikkat çektiğini ifade eden Özçakıl, “Ebru genel anlamda dikkat çeken bir sanat. Boyaların su üzerinde şekil verip kâğıda aktarılması insanların ilgisini çekiyor. İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi bünyesinde açtığımız atölyede ebru sanatını gerçekleştiriyoruz. İnsanlar büyük bir ilgiyle takip ediyor. Konyalıların ve şehir dışından gelen misafirlerin ilgisinden memnunuz” ifadelerini kullandı.

SANATIMIZIN İNCELİKLERİNİ İŞLİYORUZ

Özçakıl, Sümbül Efendi Ebrihanesi’nin Ebru’yu klasik anlamda yürüttüğünü vurguladı. Ebru yaparken sanatımızda yer alan incelikleri aktardıklarını belirten Özçakıl, “Ebru’yu birçok şekilde uygulayanlar var. Mesela ebru’nun üzerende resim çalışanlar oluyor ama bizim çalışmalarımız klasik ebru üzerine oluyor ve sanatımızda yer alan incelikleri, güzel çiçekleri sanatımıza taşımaya çalışıyoruz”  diye konuştu. Ebru eğitimi hakkında da bilgi veren Özçakıl, “Ebruda arka plan çok önemli bir unsur. Öğrenciler bunun için birkaç ay çalışıyorlar. Öncelikli arka palanın ardından çiçekleri yapmaya başlıyorlar. Baştan sona zahmetli ve emek isteyen bir iş. Eğitim sürecinde ilk bir yıllık sürede sadece ebru tanınabilir. Ebru yapmak için yıllarca çalışmak gerekiyor. Ben altı yıldır çalışıyorum hala tam anlamıyla ebru yapıyorum diyemem” ifadelerini kullandı.

İCAZET USULU ÖĞRETMENLİK VAR

Konya’da ebru kurslarının olduğunu ve öğrenciler tarafından ilginin her geçen gün arttığını belirten Özçakıl, “Ebrunun popülerliği her geçen gün artıyor. İlginç bir sanat olduğu için özellikle öğrenciler heves ediyor. Ama ebru bir anda öğrenilecek bir sanat değil. Ebruyu öğrenmek için yıllar gerekiyor” dedi. Özçakıl, ebru sanatını gerçek anlamda yapabilmek için icazet almanın gerekli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Diğer geleneksel sanat dallarında olduğu gibi öğrenci ebru sanatında da icazet almayı hedefler. Öğrenciler ebru sanatını öğrendikten sonra icazet alıp ebruyu ondan sonra öğretmeye başlıyor. Ebru sanatında Necmettin Okyay’dan sonra icazet usulü başlamış ve talebeler icazet alarak öğretmenliğe devam ediyor. Ben de icazet almak için çalışıyorum. İcazetle öğrenci kendini ispatlamış oluyor ve hocanın gözetiminde ilerlendiği için iyi işler yapar hale geliniyor. Burada en önemli şey hocayı takip etmek oluyor. Hızlı bir sonuç beklemeden bu işi yapıyor olmanın tadına varmak. Çünkü sadece zemin için bile aylarca çalışılıyor. Ebrunun inceliklerini öğrenmek zaman istiyor, bu zaman içerisinde ebruyu sabır ve hevesle yapmak kişiye çok şey katıyor.”

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum