Düzenleme basın sektörüne tehdit!

Düzenleme basın sektörüne tehdit!

Yargı Reformu paketinde basın için hayati öneme haiz icra ilanlarının yayınlanma zorunluluğunun kalkması öngörülüyor. Düzenleme ise basın sektörünü tehdit ediyor

Ekonomik kriz nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veren yerel basının tutunacak tek dalı olan resmi ilanlar budanmak isteniyor. Mayıs ayı sonunda açıklanan Yargı Reformu paketinde resmi ilan statüsünde olan icra ilanlarının, yaygın ve yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kalkması öngörülüyor. Yazılı basınla ilgili bu teklif yasalaşması durumunda pek çok gazetenin kapısına kilit vurması ve işsizler ordusuna binlerce kişi daha katılması bekleniyor. Resmi ilanlar içinde yüzde 50’den fazla bir paya sahip olan İcra-iflas ilanlarının kaldırılmasının istenmesi yerel basında hizmet veren gazete çalışanlarını da üzdü.

DEMOKRASİYE TEHDİTTİR

Gazete temsilcileri, Yargı Reformu paketiyle icra-iflâs ilânlarının gazetelerde yayınlama zorunluluğunun kaldırılmasının yerel basın için ‘öldürücü darbe’ olacağını ifade ederken tüm dünyada kamu yararına bir hizmet olduğu için desteklenen ve özgürlük alanı açılan basına, köstek olacak böyle bir düzenlemenin yapılmasının endişe verici olduğunu ifade ediyor. Sektör temsilcileri, çıkar ve baskı gruplarının etkilerinden bağımsız özgür bir yayıncılık için Türkiye’nin özgün bir çözüm üreterek resmi ilan ve reklamlar sistemini başarı ile sürdüre geldiğinin altını çizerek, “Geldiğimiz noktada ihale ilanlarındaki daralmanın üzerine icra ilanlarını ortadan kaldıracak bir yaklaşım sektörün yaşamasını tehdit etmekten daha öte demokrasimizin sağlıklı işlerliğine doğrudan tehdit oluşturacaktır” ifadelerine yer veriyor.

TEK SESLİ YAPI MI İSTENİYOR?

Yargı Reformu Paketi’nde öngörüldüğü şekilde bir değişiklik yapılması halinde binlerce kişinin işsiz kalacağına işaret eden gazete sahipleri, “Bu paket ile yerel medyanın gelirlerini kısılırken acaba tek sesli bir yapının Türkiye’de hakim olması mı hedefleniyor? Basın siyasilerin ve milletvekillerimizin sesi, gözü-kulağı ve toplumla buluşmasının yegâne aracıdır. Adalet bürokrasisi tarafından daha önce de gündeme getirilen bu düzenleme masrafları düşürme gerekçesi ile konuyu tek boyutlu olarak ele almaktadır. Oysa ki; gazete ilanları yolu ile duyuruda etkinlik sağlanmakta. Gerek gazetelerini internet siteleri gerekse BİK’in sitesinde yayınlanan ilanlar yolu ile kamuoyuna açık ve şeffaf satışlar gerçekleştirilmektedir. Öte yandan gazeteler Anayasal bir görev olan habercilik işlevini yerine getirmekte, demokrasinin işlerliğini sağlamakta, eğitim ve denetim işlevlerini yerine getirmektedir. İcra ilanları başta olmak üzere yargı ilanları normalde yüzde 40 halen de yüzde 50’nn üzerinde bir ağırlığı kapsamaktadır. Sayılan görevlerin yerine getirilebilmesi için bu ilanların varlığı hayati önem taşımaktadır. Kaldı ki resmi ilanlardan elde edilen gelirlerin tamamı kamuya ger dönmektedir. BİK mevzuatı çerçevesinde yazılı basına verilmekte olan resmi ilan gelirlerinin hemen tamamı KDV, BİK Komisyonu, SGK pirim, damga, muhtasar, gelir ve kurumlar vergileri yolu ile kamuya dönmektedir” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum