Dünyayı sarsan bu hastalık Konya'da çok var!

Dünyayı sarsan bu hastalık Konya'da çok var!

Küresel olarak son yıllarda hastalık sayısında önemli bir artış oldu. Son olarak öyle bir hastalık tespit edildi ki bu hastalık Konya'da çok var.

Dünya genelinde son yıllarda çok sayıda hastalık ortaya çıktı. Söz konusu hastalıklarla ülkelerin mücadelesi devam ediyor. Bahsi geçen bu hastalıklara ilaçla çözüm var. Sadece bu hastalığın ilaçla çözümü yok.

kirli.jpg

Konya dahil çok sayıda şehirde yayılan bu hastalığın en büyük faktörü bilinçsizlik. Hastalık yayılması durumunda milyonlarca insanda daha farklı hastalıkları ortaya çıkarabilecek potansiyele sahip.

Her yıl dünya genelinde 7 milyon insan bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor. Bu hastalığın ortadan kalkması durumunda insan ömrünün 2-3 yıl uzayabileceği söyleniyor. Detaylarına yer verilen hastalığın ismi ise 'hava kirliliği' olarak biliniyor.

hava-kirlilit.jpg

Son yıllarda hava kirliliği dünya genelinde artış gösterdi. 2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.

Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.

Raporda, tüm ülkelerin DSÖ'nün hava kirliliği standartlarını karşılamasıyla ortalama insan ömrünün 2,3 yıl uzayabileceği; bunun, dünya nüfusuna 17,8 milyar yaşam yılı ekleyebileceği aktarıldı.

2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, Türkiye, dünya hava kirliliği sıralamasında 45'inci sırada bulunuyor. Türkiye'de havanın en kirli olduğu şehirlerden birisi de Konya. Kent genelinde sanayi tesislerinin yanlış yere inşa edilmesi, bazı fabrikaların bacalarında gerekli filtrenin bulunmaması, egzoz gazı, ısınma amaçlı yakılan kömür dumanı gibi etkenlerden dolayı hava kirli.

Kış aylarında kirli havanın daha da yoğunlaştığı Konya'da solunum yolu hastalıklarında da artış gözlemleniyor. Kent genelinde hava kirliliğini önlemek amacıyla çeşitli çalışmaların yapılması gerektiği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum