Dünyanın nazar boncuğu Meke

Dünyanın nazar boncuğu Meke

Oluşumu bakımından dünyanın ender göllerinden biri olan Meke Krater Gölü, dünyanın nazar boncuğu olarak biliniyor

Karapınar ve Ereğli’ye yaptığımız yolculukta bir durağımız da Meke Krater Gölü oluyor. Oluşumu itibariyle Konya’nın en nadir göllerinden biri olan Meke Krater Gölü, dünyanın nazar boncuğu olarak biliniyor. Doğal güzelliği ile dikkat çeken ve yolu Karapınar’a düşenlerin uğrayıp gördüğü Meke Gölü, özellikle son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Kırmızımsı rengi ile diğerlerinden ayrılan göl, şimdilerde adeta can çekişiyor.
Meke Krater Gölü, Karapınar’ın güney doğusunda ve ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karapınar-Adana yolunun 2 kilometre uzağında bulunan göl, zemine çift patlama ile oluşmuş olup, dairevi şekildedir.
Ortasında Meke denilen yüksek bir tepesi bulunmaktadır. Bu tepeyi oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yeteneğe sahiptir. Meke Tepesi’nin biçiminin de uzun bir süre bozulmamasının nedeni bu durumdur. Çok eski zamanlarda volkan küllerinin sönmesiyle meydana gelen bu tepenin yanında, küçüklü büyüklü üç tepe daha vardır. Göl içindeki tepe ve tepeciklerin yanık toprak yapısı ile gölün dış çemberini meydana getiren arazideki yanık volkan küllerinin renkleri ve yapıları değişiktir. Gölün çevresi tamamen siyah küllerle yani volkanik taşlarla kaplıdır. Yer seviyesinden su seviyesine kadar olan mesafesi yaklaşık 70 metre olan gölün derinliği ise 12 metreyi geçmemektedir.
Meke Gölü’nün magnezyum ve sodyum sülfattan oluşan tuzlu suyu içinde mikrobiyolojik canlılar yaşamakta; su yerin altından kaynamaktadır. Meke Gölü uzunca bir süre; şu anda aynı Tuz Gölü’nde olduğu gibi bir tuz üretim merkezi görevi görmüş. Fakat zamanla tuz oranı düşmüş ve kalitesini yitirmiş. Panoramik görüntüsü, jeolojik yapısı ve bölgede yasayan kuşlar ile tam bir tabiat harikası olan göl, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri, fotoğraf sanatçılarının vazgeçemedikleri ilginç yerlerden biridir.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.