Düdene değil baraja aksın!

Düdene değil baraja aksın!

Bozkır İlçesi Harmanpınarda bulunan Sarot Baraj Göletinin suları yıllardır düdenlere akıyor.

Bölge halkı ise Bozkır’ın su sorunu çözecek boşa akan Sarot Göleti’nin sularının 25 kilometre uzaklıktaki Çağlayan Göleti’ne aktarılmasını istiyor
Konya tarımının geliştirilmesi için başlatılan KOP gündemini korumaya devam ederken yeni su kaynakları bulunması içinde çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların başında ise Kısa vadede Kızılırmak ve Sakarya’dan su getirilmesi geliyor.
Geçtiğimiz günlerde aralarında Merhaba Gazetesi, Konya Televizyonu, Konya Yenigün Gazetesi ve Furkan FM’in de bulunduğu Selçuklu Yayın Grubu’nun gündem toplantısına katılan Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, 1,8 milyon hektar arazinin sulanabilmesi için GAP’tan dahi su gelmesi gerektiğini ifade etmişti. Bu kadar uzun mesafelerden su getirilmesi gündemdeyken Konya’nın bazı bölgelerinde sular ıslah edilmesine rağmen boşa akmaya devam ediyor.  Boşa akan suların biri de Bozkır’da bulunan Sarot Baraj Göledi. Her yıl taşkınlara neden olan ve ilkbahar da adeta coşan Sarot Gölü’nün suları ıslah edilmediği için düdenlere akarak Akdeniz’e dökülüyor. Bu durum ise yıllardır çözülmediği için milli servet değerindeki 150 milyon metreküplük su boşa akıyor. Mavi Tünel’in 400 milyon metreküp su kapasitesinin olduğu düşünüldüğünde Sarot’un önemi ortaya çıkıyor. 
BABAOĞLU: YÖRE HALKI ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR
Selçuklu Yayın Grubu’nun gündem toplantısına katılan Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da Çağlayan Göleti konusunun 3-4 yıldır tartışıldığına dikkat çekti. “Bozkırlıları dinliyorum, onlara hak veriyorum. DSİ tarafına gidiyorum onlara da hak veriyorum” diyen Babaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuyu bence açık açık DSİ ile Bozkırlılar bir toplantıda tartışmalıdır. Bu çok dillendirilmiş bir konu. Ama haklı olunan yönler görüyorum, haksız olunan yerler görüyorum. Yukarıda bir de Sarot meselesi var. Konu sadece Çağlayan değil. Gittiği zaman DSİ memurlarını tehdit ediyorlar. Yani önce Bozkırlılar kendi içlerinde ne istedikleriyle ilgili hemfikir olmalı ve DSİ ile konuyu görüşmelidir. Bundan sonra konuşmayalım gereğini yapalım.”
60 BİN HEKTAR ARAZİ SULANIR
Konya Harmanpınarlılar Dernek Başkanı Hacer Karahan ve emekli öğretmen Mehmet Apan, yıllardır göledin sularının 25 kilometre uzaklıktaki Çağlayan Göleti’ne aktarılması için yoğun mücadele verdiklerini ancak bir netice alamadıklarını belirtiyor. Çağlayan Göleti’nin 12 metre daha yükseltilmesi için çalmadıkları kapı kalmadığını dile getiren Hacer Karahan, “Çağlayan Gölet’in besleyecek Sarot Baraj Gölet’indeki sular düdenlere boşu boşuna akıyor. Bozkır topraklarında çıkan sulardan Bozkırlıların yararlanması kanuni haktır. Bu konuda sonuna kadar mücadele vereceğiz. Çağlayan Göleti 25 metre yükselebilme imkânına sahiptir.
Bu bilgi Devlet Su işleri Genel Müdürlüğünün inceleme için Bozkır’a gelen teknik personelinin tespitidir. Su kaynakları mevcuttur. Topraklarında doğan milyonlarca metreküp sudan Bozkır insanının istediği sadece 20 milyon metreküptür. Bu suyun topraklarımızın sulanmasında kullanılarak halkımıza ve ülkemiz ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Sarot Gölünün zemini mebran kaplanmak suretiyle suların düdenlere gitmesinin önüne geçilir. Doğal gölet havzasının toplanacak sular Bozkır köylerinde 60 bin dekar arazinin sularla buluşturulması suretiyle halkın hizmetine verilebilir” dedi.
AFYON’A YIPALAN YATIRIMI KONYA DA HAK EDİYOR
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Afyon’da “Bin günde bin gölet” projesinin başlatıldığını ancak boşa akan Sarot Göleti için Çağlayan Göleti’nin 12 metre yükseltilmediğini dile getiren Karahan, “Bozkır’ın Sarot gölünden düdenlerle denizlere giden hariç topraklarından doğan 600 milyon metreküp sudan 20 milyon metreküp su istemesi hakkı değil midir? Sayın Bakanımızdan Afyon’da gerçekleştirilen Bin günde Bin Gölet projesinde olduğu gibi Çağlayan Göletinin de en kısa zamanda halkımızın ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilerek hizmete açmasını istiyoruz” dedi. Hacer Karahan, bu fikirlerin sadece kendilerinin fikri olmadığını Bozkır’a bağlı köy ve belde dernekleri başkanlarının da aynı fikirde olduklarını dile getirdi.  
SARIOT’UN ÇAĞLAYAN’A AKTARILMASI KÖYLÜYÜ KALKINDIRIR
Emekli Öğretmen Mehmet Apan ise SarotGölü’nün Çağlayan’a aktarılması ve oradan da Bozkır’ın sulanmasıyla şu avantajların elde edileceğini söyledi: “Elektrik elde edilebilir ve buna arazi yapısı müsaittir. Akkise, ahırlı, Yalıhüyük, Sarıoğlan bölgeleri dahil olmak üzere Bozkır’ın sulama problemi tamamen çözülür. İçme suyu problemi çözülür, Balıkçılıkla en az 500 ailenin geçimi sağlanır. İşsizlik çözülür bölgenin protein ihtiyacı karşılanır ve sağlıklı beslenme sağlanır. Sarot Gölü çevresine yapılacak tarihi köy evleri bölgeye turizm hareketliliği sağlar ve yeni bir gelir kaynağı olur. Bozkır toprakları organik tarıma elverişli olduğu için yöre halkının tarım gelirlerini arttırır. Fazla sular Apa Barajına verileceği için KOP bölgesine büyük bir destek olur. Sarot Gölü’nün Baraj haline gelmesiyle bölgedeki işsizlikten dolayı meydana gelen göç, olayını çözer geri dönüşü sağlar. Bozkır yöresinde hayvancılığın gelişmesini sağlar. Bozkır’a ve ülke ekonomisine çok büyük bir girdi sağlar. Sarot Gölü’nün baraj haline dönüştürülmesi kendisini en kısa zamanda amorti edeceği gibi yöreye aş ve iş olacaktır. Çağlayan Göleti rahatlıkla 12 metre yükseltilerek Bozkır halkının yıllardır beklediği topraklarının suya kavuşması sağlanmış olacaktır.” 
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.