Doğaya 400 bin böcek bırakıldı

Doğaya 400 bin böcek bırakıldı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2017 yılı süneyle biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek salımı yapıldı. İl Müdür Vekili Fevzi Tosun, “Doğaya faydalı 400 bin böcek bırakıyoruz” dedi

Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde düzenlenen programa Fevzi Tosun'un yanı sıra; Tarım ve Hayvancılık Karatay İlçe Müdürü Servet Altuntaş, Ziraat Mühendisleri Odası  Konya Şube Başkanı Celil Çalış ve çiftçiler katıldı. İl Müdür Vekili Tosun mücadele kapsamında bilgiler verdi. Konya ilinde hububat alanlarında süne zararının 1980'1i yıllardan itibaren görülmeye başladığını kaydetti. Mücadeleye uçakla havadan ilaçlama şeklinde 2002 yılı sonuna kadar devam edildiğini aktardı. Tosun, “2002 yılında 113 bin dekar saha, uçakla ilaçlanmıştır. Uzun yıllar boyunca uçakla yapılan kimyasal ilaçlamalarla tabii denge bozulmuş, çevre kirliliği artmış, havadan ilaçlamalar hedefine ulaşmadığı için istenilen sonuç tam olarak alınamamıştır. 2003 yılında yer aletleriyle süne mücadelesine geçilerek 688 bin dekar, 2004 yılında ise 1 milyon 798 bin dekar ilaçlama yapılmıştır. 2004 yılı sünenin pile yaptığı yıl olup Konya ili süne emgi oranları ortalaması yüzde 3'lere çıkmıştır. 2004 yılında başlanan biyolojik mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları ve yer aletleriyle yapılan kimyasal mücadele çalışmaları sonraki yıllarda etkisini göstermeye başlamıştır. Son 10 yılda yapılan çalışmalar neticesinde ilaçlanan saha yüzde 94 azalarak 30 bin dekara, süne emgi oranları yüzde 1 'lerin altına inmiş olup; yaklaşık 144 milyon TL milli ekonomiye katkı sağlanmıştır. Parazitoit salımları ve diğer çalışmalar sonucunda parazitlenme oranları yüzde 20'lerden, yüzde 39'lara çıkmıştır. Yer aletleriyle yapılan mücadelenin başarı oranı havadan ilaçlamaya göre daha fazla olmuştur” dedi. 

SON 10 YILDA MÜCADELE ARTTI

Süne yumurta parazitoidlerinin sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu dile getiren Fevzi Tosun, “Süne yumurta parazitoitleri süne yurrotaltinna kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir. Bu parazitoitler doğada kendiliğinden bulunmakla birlikte sayıları süne ile kimyasal mücadeleyi ortadan kaldıracak seviyede değildir” diye konuştu.  “Hububatta zarar yapan süneye karşı biyolojik mücadele amacıyla ilimizde 2007 yılında faydalı böcek üretim laboratuan (insektaryum) kurulmuştur” diyen Tosun, şunları kaydetti:  “Laboratuarda 2007 yılından bugüne kadar toplam 19 milyon 650 bin adet faydalı böcek üretilmiştir. Adana'da üretilip gönderilenlerle birlikte 31 milyon 780 bin adet parazitoitin doğaya salımı yapılmıştır. Üretilen faydalı böcekler başta Konya ili olmak üzere; üretim sırasında ilimize ergin süne gönderen Karaman, Kırşehir, Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kırıkkale ve Nevşehir illerine gönderilmiştir. Bu yıl üretimi yapılan 400 bin adet parazitoitin salımı bu hafta içerisinde gerçekleştirilmiştir. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek ve sürdürülebilir tarım alanlarının bırakılması açısından parazitoit salımına değer biçilemez. Son 10 yılda süne mücadelesinde gelinen nokta biyolojik mücadele için bir başarıdır ve sonraki yıllarda en önemli mücadele yöntemi olmaya devam edecektir.”

DOĞAYA SAYGILI OLMAK ŞART

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış da Konya'da sünenin kimyasal mücadeleden çıktığını söyledi. Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mücadele kontrol hizmetine döndü. Biyolojik mücadeleyle birlikte kimyasal mücadelenin azaltılması ve en önemli noktalardan bir tanesi geldiğimiz nokta şunu gösteriyor; doğaya saygılı olduğumuz zaman, doğa bir şekilde dengeyi sağlamış oluyor. Bu sistemi de doğaya saygı olarak söyleyebiliriz.”

HASAN ÖZÜTEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.