Doğa harikası belde Kayasu (May)

Doğa harikası belde Kayasu (May)

Akören ilçesinin doğa harikası olan, bir zamanlar 13 adet un ve tahin değirmeni ile bölgenin tüm ihtiyaçlarını karşılayan Kayasu, (May) beldesi görülmeye değer özellikte.

Kayasu Belde Belediye Başkanı Mehmet Tekkeş Kayasu’nun kendine has birçok özelliklerinin olduğunu söyledi. Bir zamanlar beldede 13 adet değirmen bulunduğuna dikkat çeken Tekkeş, zamana ve gelişen teknolojiye yenilen değirmenlerin ve eski geleneklerin yeniden hayata geçirilmesi için ciddi çalışmalarının olduğunu söyledi.
Kayasu’nun tanıtımı ve özellikleri konusunda geniş bilgi veren Belde Belediye Başkanı Mehmet Tekkeş, “Buranın eski ismi Arapçada su ve sulu anlamına gelen ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan May idi. Daha sonra ismi suyunun sert ve güzel olması nedeniyle 1968 yılında Kayasu olarak değiştirildi. Kayasu’nun tarihi Bizanslara kadar dayanmaktadır. Üç defa yerleşim yeri değişmiştir. Körpe Seyit, köyümüzün ilk kurulduğu yerlerden birisidir. Burası tarihi bir yerdir ve mezarlıkları ile bilinir.
Kayasu’da köy statüsünden belde statüsüne geçtikten sonra alt yapı ile çevre düzenlemesi ile sosyal alanların artmasına rağmen nüfus oranının her geçen yıl azaldığına da dikkat çeken Tekkeş, “Okul olarak, eğitim seviyesi eskiye nazaran yükseldi ancak arazi yapımızın yeterli gelmemesi nedeniyle nüfusumuzda önemli oranda azalma olmuştu. Şehre özellikle gençler göç ediyordu. Ama son üç dört yıldır şehirden kasabaya göçler başladı. Otuz kırk arası aile kasabamıza yerleşmeye başladı. Bunun etkisi ile kültür ve gelir seviyesi de yükseldi” diye konuştu.
Beldenin bir zamanlar en zengin yerleşim yeri olduğunu özellikle vurgulayan Tekkeş, “Elektriğin dahi olmadığı dönemde aynı anda 13 değirmen çalışıp un ve tahin yapmış. Çevre ilçelerden buraya un yaptırmaya gelenler olmuş. Bu da ilçemize büyük gelirler getirmiş. Teknolojinin gelişmesi ve elektriğin gelmesi ile değirmen sayısı da azalmıştır. Şu an sadece bir değirmenimiz var. Bahara kadar burada tahin yapımı devam eder. Buranın en büyük geçim kaynağı hayvancılık. Modern ve bilinçli hayvancılık yapılmaya başlayınca verim daha da arttı. Daha önceden May patatesi, May soğanı önem taşıyordu. Şimdilerde ise hayvancılık önem taşır oldu” dedi.
May Göleti sayesinde arazilerinin büyük bölümünün sulandığını bu nedenle bölgede su sıkıntısının olmadığını da sözlerine ekleyen Tekkeş, “Bu vesile ile kasabamızda alt yapı olarak içme suyu şebekesi yapılmıştı, kanalizasyon yaparken içme suyu şebekemizi de yeniledik. Sistemli bir şekilde çalışıyor. Kanalizasyon tamamlandı. Kasabaya zarar vermeyecek hale geldi. Üst yapıya bakıldığında da ana caddelerinin büyük bir bölümü kilitli taş döşenerek toz, toprak ve çamurdan kurtarıldı. Belediye olarak kayda değer ciddi bir sorunumuz, ciddi borçlarımız yok. Dört işçi üç memurla bütün işleri yürütüyoruz. Araç gereç gibi alt yapımız gayet iyi. Ama diğer hizmet bazında birçok eksilerimiz var. Peyder pey bunları planlayıp yapma gayretindeyiz. Gelirlerimiz son seçimlerin ardından düştü. İnşallah devletimizle birlikte, devletimizin gelir arttırıcı tedbirleri ile mevcut sorunlarımızı da aşacağımız inancındayız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.