Diz Sağlığını Korumak İçin Alınacak Önlemler!

Diz Sağlığını Korumak İçin Alınacak Önlemler!

Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, toplumda bir hayli insanın şikayetçi bulunduğu diz sıhhati ile ilgili açıklama verdi. Diz ağrısına en büyük sebebinin dizlere binen yük bulunduğunu belirten Özbaydar, kemiklerdeki biçim bozukluklarının da tesirli bulunduğunu

Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, toplumda bir hayli insanın şikayetçi bulunduğu diz sıhhati ile ilgili açıklama verdi. Diz ağrısına en büyük sebebinin dizlere binen yük bulunduğunu belirten Özbaydar, kemiklerdeki biçim bozukluklarının da tesirli bulunduğunu açıkladı. Diz ağrısından ırak durmak için beş öneride bulundu.

Gün içerisinde bünyenin bütün yükünü ayaklar mı aksi taktirde dizler mi çekiyor?” derseniz; birinci sırada dizlerin geldiğini söylemek yanlış olmaz. Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, taşıdığımız her çok kilonun dizlere yürürken 3, koşarken 10 kilo fazladan yük bindirdiğini belirtiyor.
Dizlere binen yükün artarak çoğalması sebebiyle dizleri saran kıkırdaklarda aşınma ve harabiyet oluşuyor. Bunu kemiklerdeki biçim bozuklukları, ağrı ve devinim kısıtlılığı takip ediyor. Hayat boyu

5 mevzuya dikkat etmek gerekiyor:

Kilonuza dikkat edin.

Diz kaslarını güçlendirin: Üst-ön bölümdeki quadriseps kasının yüzde 25 daha güçlü olması dahi diz kemiklerindeki biçim bozukluklarının oluşmasını yüzde 30 oranında azaltıyor. Dizlerdeki kaslar, dizin üst ve iç tarafındaki kaslardır. Otururken dizlerinizi sıkıştırmak bu kasları kuvvetlendirir.

Dize yük bindiren hareketler yapmayın: Dizinizi 90 dereceden çok bükmemeye çalışın. Günlük hareketler esnasında yada spor yaparken dizinizle ayağınızın benzer dizilimde olmasına dikkat edin. Spor sonrasında ağrı hissederseniz bunu hafife almayın.

Dize arkadaş sporlar yapın: Yürüme, yüzme, yoga, pilates esnekliği artırır.

Doğru ayakkabı dizleri de korur: Ayakkabılar, bünyenin yükünü ayaklara anatomik şekilde dağıtacak biçimde olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.