Diş bakımı ihmale gelmez

Diş bakımı ihmale gelmez

Şekerli ve kimyasal gıdalar dişler için ciddi bir tehdit. Özellikle meydana gelen çürükler diş sağlığını olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar dişlere düzenli periyotlarla bakım yapılmasını öneriyor. Kayalıpark civarında açtığı klinikle hastalarına hizmet veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü mezunu Metin Özelkan, diş sağlığının ihmale gelmeyecek bir konu olduğunu vurguladı. En çok diş çürüğünden şikayet aldıklarını kaydeden Diş Hekimi Özelkan, “Hastalarımız en çok çürük şikayeti ile geliyor. Çürüklerin asıl nedeni şüphesiz sağlıksız gıdalar. İnsanlar ne yedikleri konusunda bilinçlenmeli. Asitli gıdalar tüketildikçe dişlerde hasarlar meydana geliyor” dedi.

ÇÜRÜKTE YAŞ ORTALAMASI AŞAĞILARDA

Her geçen gün diş çürükleri şikayetlerinde hastaların yaş oranlarının düştüğünün altını çizen Metin Özelkan, “Diş çürüğünde yaş ortalaması sürekli gerilere iniyor. Bu da bilinçsizce tüketilen gıdalardan kaynaklanıyor. Şekerli gıdalar ciddi bir problem. Diş çürükleri normal şartlarda 30’lu yaşlarda kendini belli ederken bugün 9-10 yaşındaki çocuklar çürük şikayeti ile bizlere geliyor. Hatta bugün 4 yaşındaki çocuklarda dahi diş çürüğü görülebilir hale geldi” şeklinde konuştu. İnsanlarda diş bakımı bilincinin eksik olduğuna da değinen Özelkan, “Diş ne zaman ağrımaya başlarsa o zaman bakım ve müdahale başlıyor. Bu da çok verimi olmuyor” ifadelerine yer verdi.

DOĞRU FIRÇALAMA ÖNEMLİ

Açıklamalarını etkili ve doğru diş fırçalamayı anlatarak devam eden Metin Özelkan, şunları kaydetti: “Günlük bakım önemli. Dişlerimizi doğru fırçalarsak ve yılda bir kez diş hekimi kontrolünde bakım yaparsak ağrı ve çürük oluşumunu engelleyebiliriz. Daha çok diş etleri yönünde fırçalamak gerekir. Fırça ara yüzlere girmelidir. Ayrıca diş ipi kullanmayı tavsiye ediyorum. Bu şekilde diş eti kanamaları da son bulabilir. Diş etleri yanlış fırçalamaktan veya hiç fırçalamamaktan kaynaklıdır. Unutulmaması gereken bir başka husus da zamanında bakım. Zamanında gelen hastalarımız olsa da geç kalan hastalarımız da var. Zamanında müdahale ile şikayetlerin önüne geçebiliriz.”

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum