Derbentli çiftçiler en zor günlerini yaşıyor

Derbentli çiftçiler en zor günlerini yaşıyor

Derbent’te tarım ve hayvancılık ile uğraşan yüzlerce çiftçi en zor günlerini yaşadıklarını söyledi.

İlçede çiftçiliğin sınırlı oranda yapıldığını ifade eden Derbent Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Bilgiç, ilçenin coğrafi yapısından dolayı çiftçilerin verimli ürün alamadığını söyledi. Yıllardır yaşanan sıkıntılara Derbent Göleti’nin bir ilaç olduğunu da belirten Bilgiç, “Çiftçilerimiz küçük ölçekli arazilere sahip olduğu için verimli bir ürün alamıyor. Ancak son zamanlarda yapılan göletler ile sulanabilir tarım arazisi biraz arttı. Genelde yeşil ürün olan pancar, taze fasulye, çilek gibi ürünlerin üretimi arttı. Çiftçilerimiz o yöne doğru yöneldi dedi.
İlçede hayvancılığın bitmek üzere olduğunu ve gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvan sayısının her geçen yıl azaldığını dile getiren Bilgiç, “İlçenin en büyük sıkıntısı işsizlik olduğu için özellikle gençler burayı terk ediyor. İlçede genç nüfusun kalmaması nedeniyle kimse hayvancılık ile uğraşmıyor. Ancak belde halkımız hükümetin hayvancılığa verdiği destekten faydalanırsa hem buradan genç nüfus geri dönecek hem de hayvancılık önemli oranda artacak. Bunun da iyi bir gelişme olacağına inanıyorum.
Derbentte son zamanların en meşhur ürünün taze fasulye olduğunu ve bunun da ilçe halkı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Bilgiç, “Konya’nın yanı sıra birçok ilden buraya fasulye almaya gelirler. Özelliği toprak ve suyundan kaynaklanan bir lezzeti var. Konserve fabrikaları talep ediyor. Ancak bizim bu üründe yaşadığımız en büyük sorun pazarını kendimizin bulamaması. Son zamanlarda fasulyenin yanı sıra cipslik patates üretimi de arttı. Konya Şeker Fabrikası tarafından tohumu verilen patateslerde ilçe için ayrı bir gelir kaynağı oldu. Bu iki ürünün daha çok ekilmesi ve ekim alanlarının artırılması için mutlaka çiftçinin desteklenmesi lazım” dedi.
Odaya bağlı bin 400 civarında üyeleri olmasına rağmen oda olarak büyük sıkıntı içinde olduklarını bildiren Bilgiç, “Üye sayımız fazla olmasına rağmen oda olarak sıkıntı içindeyiz. Sulanabilir tarım arazisi az, ürün rekoltesi az. Bunun için üyelerimiz genelde aidatlarını bile ödemekte zorlanıyor. Derbent aşırı gelişmiş bir tarıma sahip değil. Tarımın gelişmesi için kesinlikle çalışmak lazım ve arazi yapısına uygun ürünlerin yetiştirilmesi için girişimler yapılmalı. Bizim talebimiz çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi, su sorununa çözüm bulunması. Kapalı kanal sistemi ile sulama yapılması için yatırım yapılması, hayvancılık konusunda gereken desteğin verilmesi. Sulama konusunda çiftçinin yaşadığı borçlara bir kolaylık sağlanmalı” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.
Konuşmasının sonunda ilçede yaşanan göçün önüne geçmek için mutlaka tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini yineleyen Bilgiç, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Derbentli çiftçiler desteklenmez ve kaderlerine terk edilirse tarım konusunda çok fazla gelişim sağlayamaz. Bu da göçün artmasına neden olur. Burada 15 yıl önce 20 bin civarında hayvan olduğu söyleniyor. Bugün ise bu rakam 2 bin bile değil. Derbent olarak küçükbaş hayvancılığına elverişli bir coğrafi yapımız var ancak yeterince faydalanamıyoruz. Bunun için mutlaka çiftçimiz desteklenmeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.