Derbent’in tek beldesi Çiftliközü

Derbent’in tek beldesi Çiftliközü

Derbent’in tek beldesi olan Çiftliközü, olağanüstü temiz havası ve çam kokuları ile bölgenin en şirin yerleşim yerlerinin başında geliyor.

 Çiftliközü Belediye Başkanı Süleyman Akıncı, beldeye hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek Derbent’in tek beldesi olma özelliği ile ayrı bir gurur duyduğunu söyledi. Akınca beldeye yaptığımız ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi, “Beldemizi ve ilçemizi tanıtmak konusunda yaptığınız çalışmalardan dolayı Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu’na çok teşekkür ediyorum. Çiftliközü, Derbent’in tek beldesi. 1972 yılında belediye oldu. O günden bu yana büyük gelişme yaşandı. Şu anda kasabamızda petrol, değirmen, sanayi sitesi gibi güzel yatırımlar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra bölgeye yapılan gölet sayesinde sulanabilir arazi oranı arttı” dedi.
Yaklaşık 7 bin hektar alan sulanabilir tarım arazisi ile tarım alanında önemli bir imkana sahip olduklarını da dile getiren Akıncı, “Göletler beldemizde tarımın daha verimli hale gelmesinde en önemli etken oldu. Halkımızda bundan büyük oranda yararlanıyor. Pancar, patates, taze fasulye gibi ürünlerin ekimi geçen yıllara oranla oldukça bereketli geçti. Küçük yerlerde tarımsal alanda kalkınmanın en güzel yolunun hayvancılıktan geçtiğini bildiğimiz için buna önem verdik. Verilen destekler ve yapılan çalışmaların sonunda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık önemli bir konuma geldik” diye konuştu.
Çiftliközü beldesinin nüfusunun 890 civarında olması nedeniyle gelirlerinin de az olduğundan yakınan Akıncı, “İller Bankası’ndan gelen ödenek ortalama 16 bin TL. Bunun büyük bölümü de personel maaşına gidiyor. Diğer giderlerimizi karşılamak ve beldemize hizmet için her şeyden önemlisi ayakta durabilmemiz için değirmen, sulama göletinin sağladığı imkanlardan takviye yapmamız lazım. Aksi halde gelen ödenek işçi giderleri ve temel ihtiyaçlara bile yetmiyor. Zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Bizim için önemli bir destek ise ilçe belediyemizden geliyor. Yetişemediğimiz yerde ilçe belediyemiz bizlere her konuda destek oluyor” dedi.
Belde sorunlarının başında yaşanan göçün geldiğini özellikle vurgulayan Belediye Başkanı Akıncı konuşmasını şöyle sürdürdü, “Sorunlarımızın başında gençliğin buradan göç etmesi var. Bunun nedenlerinin başında ise işsizlik geliyor. Buradan giden gençlere iş ve aş imkanı vereceksin ki geri gelsinler. Ama öyle bir imkanımızda yok bölgenin en büyük sorunu bu. Gençlerimiz burada kalmak yerine şehirlere giderek ekmeklerini kazanmak istiyor.
Bunun önüne geçmek için Çiftliközü’nden Konya’ya gidiş geliş kolay olmalı. Gençlerimiz o zaman buradan gitmek yerine sabah gidip akşam geri gelebilir. Çünkü bizim için nüfus çok önemli. Nüfusumuz ne kadar çok olursa gelirimizde o kadar artar ama gençlerimize gereken imkanı veremediğimiz için bunu başaramıyoruz”
Konuşmasının sonunda tarımsal alanda sulama yönünden bir sorunun olmadığını da belirten Akıncı, “Çiftliközü’nün tüm sulama işlemi Çiftliközü Göleti’nden yapılıyor. Gölet sayesinde ürün yetiştirmede sıkıntı yaşamıyoruz. Her yıl birden fazla ürün alıyoruz. Ürün çeşidi konusunda çok fazla tercihimiz yok. Şu anda bölgede en önemli ürün taze fasulye ile cipslik patates. Bizlere bu konuda Şeker Fabrikası da büyük destek veriyor. Fabrikada üretilen cipsler için gerekli olan patateslerin tohumlarını Derbent’in diğer bölgelerinde olduğu gibi bizlere de veren Şeker Fabrikası bu alanda önemli bir ekonomik katkı sağlıyor.  Buda çiftçimiz için önemli bir gelir kaynağı” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.