Derbent’in kurucusu  Ali Ağa

Derbent’in kurucusu Ali Ağa

Konya’nın meşhur kurucusu, ‘Kazım Ağa’ nasıl yıllardır kendine has özellikleri, kuru fasulyesi ve kavurması ile ün yaptı ise Derbent’in ‘Ali Ağa’sı da aynı şekilde ilçede ün yaptı.

Günlük birkaç çeşit yemek ve meşhur kavurması ile hizmet veren ve Derbent’in en işlek lokantası olan ‘Benim Lokanta’ sahibi Ali Parlak, babasından öğrendiği sanatını başarı ile yürütüyor.
İlçenin en gözde lokantalarından birisi olan ‘Benim Lokanta’nın kavurması ve kuru fasulyesi ile meşhur olduğunu belirten Ali Usta, “Derbent kavurmasını yapmak maharet ister. Bu kavurma sıradan etle olmaz. Taze düve etinden olacak ve kesinlikle kendi yağı ile pişecek. Bu konuda iddialıyım. Türkiye’de böyle kavurma yapan varsa gelsin. Kuru fasulyemiz helva gibidir. Derbent’in kurucusu benim babamdı. Babam Ahmet Parlak, yıllarca yemeklerinin tadını hiç değiştirmedi. 30 yıla yakın Derbent’te lokantacılık yaptı. Babam bu konuda gerçekten usta idi. Babamdan ne öğrendi isem bende şu anda onu yapıyorum. Allah rahmet eylesin onun bıraktığı yerden ben devam ediyorum” dedi.
Derbent’te lokanta kültürünün olmadığını belirten Parlak, “İlçe halkından gelen müşteri sayısı çok az. Burada çalışan memur arkadaşlar, işçi arkadaşlar ve gelip giden misafirler daha çok geliyor. Ama ilçe halkımızdan da mutlaka gelen olur ama çok nadirdir. Buraya gelende genelde benim kavurmamı yemeye gelir. Nasıl Konya’da Kurucu ‘Kazım Ağa’ varsa burada da ‘Ali Ağa’ var. Bu şekilde isim yaptığımız için kalitemizden taviz vermeyiz. Etin kesinlikle ucuzunu almam. Müşterilerimin yıllardır alıştığı damak tadını bozmamak için babamdan ne öğrendiysem yıllardır aksatmadan onu uygularım. Aşçılık başlı başına bir maharet ister ancak kavurma pişirmenin ayrı püf noktası ve önemi var. Bizde yılladır bu geleneği devam ettiriyoruz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.