Derbent’in güzelliğine değer katan eserler

Derbent’in güzelliğine değer katan eserler

Sanayi alanında hiçbir yatırımın bulunmadığı Derbent’in Konya ile kaynaşması ve gelir elde etmesi için öncelikle iç turizme açılması gerektiğine inanan idareciler bu alanda yaptıkları çalışmalar ile büyük bir boşluğu dolduruyor.

İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar, ilçenin turizm açısından canlanması için gerekli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
HASANİÇİ
KORULUĞUNDA PİKNİK
Acar “İlçemize daha çok ziyaretçi gelmesi ve gelen ziyaretçilerin memnu bir şekilde ayrılması için öncelikle ilçemizin nadide bölgelerinden Güllüpınar bölgesi ve Hasaniçi Koruluğu’nda piknik alanına uygun düzenlemeler yaptık. Şu anda özellikle hafta sonları Derbent, yorgunluk ve stres atmak isteyen Konyalıların uğrak yeri olmuştur. TÜRSAB Bölgesel Yürütüme Kurulu ile yaptığımız görüşmelerin ardından Derbent Bölgesinde inceleme yapılması sağlanmış, bölgede Kamping oluşturulmasının ilk adımları da atılmıştır” dedi.
GÜLLÜPINAR’DA
 GÜLLER AÇTI
Derbent’in mesire alanlarından biri olan Güllüpınar’ın bataklıktan kurtarıldığına da dikkat çeken Acar, “Pınarın etrafında genişletme çalışmasının ardından bölgeyi tamamen parke taşla kaplayarak güzellik kazandırdık.  Kamelyalarla çevresi rahat bir piknik alanına dönüştürülen alana mescit ve tuvalet yapılarak ziyaretçilerin hizmetine sunuldu. Güllüpınar suyunun en önemli özelliği böbrek taşlarını dökmesidir. Bunun daha iyi tanıtılması için seferber olduk” diye konuştu.
ELİ KESİK HANI ONARILIYOR
Tarihte ipek yolu güzergahı olarak kullanılan Derbent yolu tarihi kalıntılarla doludur. Bunlardan biri de Güneyköy ile Mülayim Köyü arasındaki tarihi Eli Kesik Hanıdır. Uzun yılların ihmali nedeniyle ciddi hasarlar gören eli kesik Hanı’nda Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon çalışmaları başlattı. Yıkıntılar nedeniyle han içinde biriken molozlar özenle boşaltılarak temizlendi. Han çevresinde yapılan tespitlerde hana ait olduğu belirlenen temel yapılara ulaşıldı. Restorasyonun tamamlanmasıyla Başarakavak - Derbent yolu üzerinde tarih yeniden canlanacak.
MÜLAYİM MAĞARASI’NIN ÖNEMİ
İşletmesi Derbent Belediyesi’ne ait olan Mülayim Mağarası, yörede peynir deposu olarak kullanıldığını da belirten Acar konuşmasını şöyle sürdürdü, “2 bin 385 metre rakımlı Aladağ’ın eteklerinde bulunan Mağara yıllardan buyana, Derbent ve yöre halkı tarafından peynir ambarı olarak kullanılıyor. Peynir yapma mevsiminde vatandaşlar doldurdukları tuluklarını mağaradaki görevliye teslim ediyor ve ekim sonunda geri alıyorlar.
Bu mağara da ilçemizin turizm açısından tanınması ve daha çok rağbet görmesi için önemli bir eser. Ancak bizim asıl hedefimiz Derbent’e bir yüksek okul kazandırmak. Bunun için oluşturulan heyet, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ı ziyaret ederek ilçeye Tarım ve Hayvancılıkla ilgili Yüksek Okul açılması talebimizi ilettik. Yetkililerin sıcak baktığı yüksek okul için, yıllardır atıl vaziyette duran Derbent Külliye inşaatının Selçuk Üniversitesi’ne devredilmesi planladık. Yeter ki buraya bir yüksek okul kazandırılsın biz her türlü desteği vermeye hazırız” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.