Dedeler Hanı ve Taşgun Baba Türbesi

Dedeler Hanı ve Taşgun Baba Türbesi

Beldeye ismini veren türbeAltınekin İlçesi’nin şirin beldesi Dedeler’e adını veren Taşgun Baba Türbesi ve Dedeler Hanı beldenin en önemli tarihi mekânlarının arasında yer alıyor.

Dedeler Belediyesi Özel Kalem Müdürü Erdoğan Şen, bu iki tarihi eserin korunması için her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. Şen, “Bu türbe 1528 yıllarında Hüseyin Cani tarafından Şeyh Taşgun Baba adına yaptırılmıştır.
Bu türbede bulunan üç kabir Şeyh Dediği Beyi, oğlu Şeyh-i Kebir Taşgun Baba ve onların bir yakınına aittir. Yapılan bu türbe ile Taşgun Baba’ nın ölümü arasında yaklaşık bir asır bulunmaktadır. Horasanlı Şeyh Taşgun Baba ve babaları, Şeyh Dediği Bey ile bir yakınının bu türbeye gömülmesi ile beldemiz Dedeler adını buradan almıştır” dedi.
Dedeler Taşgun Baba Türbesi’nin yapımı ile ilgili de bilgi veren Şen, “Türbe erken Osmanlı dönemi türbelerindendir. Kesme taştan yapılmıştır. Kırma ahşap çatıdır. Ancak orijinal örtünün kubbe olduğunu gösteren tromp izlerine rastlanmaktadır. Bu izlerden yapının kubbe ile örtülü olduğu, sonradan kırma çatıya çevrildiği anlaşılmaktadır. Türbenin içinde 3 adet ahşap sanduka vardır. Bunlar Horasanlı Şeyh Dediği Bey, oğlu Şeyh-i Kebir Taşgun Baba ve bir yakınlarına aittir” diye konuştu.
Dedeler hanı’ nın tarihi
Konuşmasında Dedeler Hanı ile ilgili bilgilere de yer veren Erdoğan Şen, “Araştırmalarımıza göre Yukarı Pınarbaşı ve Aşağı Pınarbaşı Köyleri, Karamanoğlu İbrahim Bey döneminde ‘Sultan Çiftliği’ ve ‘Kırkpınar Mezraları’ adını taşıyan arazinin sınırları içinde idi. Karamanoğlu II. İbrahim Bey kendi tasarrufunda olan bu mülkünü, burada zaviyesi bulunan Şeyh-i Kebir Taşgun Baba Hazretlerine vakfetmişti. Bu mülk daha sonra Dedeler Hanı olarak kayıtlara geçti” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.