Çin’den Hong Kong Açıklaması: İç İşimiz, Karışmayın

Çin’den Hong Kong Açıklaması: İç İşimiz, Karışmayın

Çin, Hong Kong’da devam eden gösterilerle ilgili olarak, ‘’Hong Kong’daki meseleler Çin'in iç işidir’’ açıklamasını yaptı.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün Pekin’de düzenlediği basın toplantısında,...

Çin, Hong Kong’da devam eden gösterilerle ilgili olarak, ‘’Hong Kong’daki meseleler Çin'in iç işidir’’ açıklamasını yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, bazı ülkelere uyarı yaparak, Hong Kong’un Çin'e bağlı özel idare bölgesi olduğunu vurguladı. İlgili ülkelerin söz ve eylemlerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Çinli sözcü, Hong Kong'un içişlerine müdahaleye izin vermeyeceklerini ve ilgili tarafların "Occupy Central (Merkezi İşgal Et)" adlı ‘’kanuna aykırı harekete’’ herhangi bir destek vermemesi uyarısında bulundu.

Bayan sözcü Hua Chunying ayrıca, Pekin’in, Hong Kong’daki hukuk düzeni ve kamu huzurunu bozacak kanunsuz eylemlere kararlılıkla karşı çıktığını, yasalar çerçevesinde Hong Kong hükümetinin düzeni sağlama ve sosyal istikrarı koruma çabalarına destek verdiklerine de işaret etti.

Öte yandan Hua, Avustralya ve İtalya gibi ülkelerin Hong Kong'a yönelik seyahat uyarılarıyla ilgili bir soruya ise ‘’Hong Kong'da refah ve istikrarın Hong Kong'un, Çin'in ve uluslararası toplumun çıkarlarınadır’’ şeklinde cevap verdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de bugün katıldığı Çin’in 65. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda Hong Kong ile ilgili olarak, Hong Kong'un refah ve istikrarını kararlılıkla koruyacaklarını vurguladı. Xi, ‘’Pekin, Hong Kong’un anavatanın büyük ailesinde daha iyi bir gelecek oluşturacağına inanıyor’’ diye konuştu.

ABD’DEN GÖSTERİCİLERE DESTEK

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Hong Kong’daki gösterileri yakından izlediklerini söyledi.

Hong Konglu yetkililere itidalli davranma, göstericilere de görüşlerini barışçıl şekilde ifade etme çağrısı yapan Earnest, ABD’nin Hong Kong dahil dünyanın her yerinde aralarında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüklerinin de bulunduğu uluslararası temel özgürlerin savunucusu olduğunu ifade etti.

ABD’li sözcü, Washington’un, Temel Yasa ile örtüşen şekilde Hong Kong’daki genel seçim hakkı ile Hong Kong halkının isteklerini desteklediklerini dile getirdi. Earnest açıklamasında, Pekin’in, Washington’un bu konudaki pozisyonlarını bildiğini ve bunu iletmeye devam edeceklerini de belirti.

Çin, şu ana kadar gösterilerle ilgili sert bir adım atmadı ve sorunun şimdilik yarı otonom Hong Kong yönetimi tarafından çözülmesini yeğliyor.

ÖĞRENCİLER’DEN SON UYARI

Bu arada göstericiler Hong Kong’un lideri Leung Chun-ying’in kendileriyle görüşmesini talep etti ve bunu yapmaması halinde gösterilerin daha da genişleyeceğini açıkladı. Hong Kong Öğrenci Federasyonu Genel Sekreteri Alex Chow, Leung’un bu gece yarısından önce Civic Square’ye gelmemesi halinde, sokakların daha fazla göstericilerle dolacağını söyledi. Chow, öğrencilerin protestoları genişletmek, işçi grevi için baskı yapmak ve muhtemel bir hükümet binası baskını gibi seçenekleri olduğunu da açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.