Çiftçinin yanındayız

Çiftçinin yanındayız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçinin her zaman yanında olduk. Çiftçimizi desteklediğimizde, çiftçinin neler yaptığını görüyoruz” dedi

Meram Ziraat Odası Başkanlığı'nca Konya Ziraat Odaları İl Kongresi gerçekleşti. Düzenlenen kongreye Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, ilçe ziraat odaları başkanları ve yönetim kurulları katıldı. Kongrede Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. Açılış konuşmasını yapan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, üretim anlayışının gelişmesi gerektiğini belirterek, "Önce pazar sonra üretim anlayışına geçilmeli. Gündelik bakış açısı yerine stratejik bir bakış açısı, Türkiye'de tarım sektörünü kendi içinde bir değişime ve gelişime yönlendiriyor. Bu gelecek adına olumlu bir gelişmedir. Biz projelerimizi 2023'te 90 milyon nüfus artı 50 milyon turist toplam 140 milyonu doyurmak ve tarımda dünyada ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Teknoloji geliştiremeyen, tarımsal ticarette etkin olmayan Türkiye'ye hiçbir zaman rahat bırakmayacaklardır. Biz dikey büyüme ile gelişip, katma değer üretebiliriz. Önce üretim sonra pazar anlayışından, önce pazar sonra üretim anlayışına geçmeliyiz. Sadece tarımsal üretimde değil tarımsal ürünlerin ticaretinde de önemli hamleler yapılmalıdır" diye konuştu.

TARIMSAL BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ

Ülke tarımı hakkında konuşan Çevik, "2012 yılında Türkiye 12. büyük tarım ülkesi iken bugün yedinciliğe, Avrupa'da ise dördüncülükten birinciliğe yükseldi. 2002 yılında tarımsal hasıla 23 milyar. 2014 yılında 62 milyar doları aştı. Konya bu hasılanın yüzde 7'sini tek başına karşılamaktadır. 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarımsal ihracat 2014 yılında 18 milyar dolara çıktı. 2014 itibariyle Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticareti 5,2 milyar dolar fazla verdi. 2002 yılında çiftçiye ödenen tarımsal destekler 1,8 milyardı. 2015 yılı bütçesinde ise 10 milyar oldu. Son 10 yılda AB ülkelerinde tarım yıllık yüzde 0,2 büyürken, Türkiye 2,2 büyüdü. Bütün bunlar istikrarın, paydaşların ortak çalışmasının ve aklın zaferidir. Yeterli midir? Hayır. Bizim daha çok çalışmamız, üretmemiz ve daha çok ticaret yapmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN ARKASINDA OLACAĞIZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, "Çiftçimizi her zaman destekliyoruz, desteklememiz de gerekiyor. Çiftçimizi desteklediğimizde, çiftçinin neler yaptığını görüyoruz. Konya gerçekten de çok önemli bir ilimiz. Hububat, pancar ve son yıllarda ayçiçeği üretimiyle önemli bir şehir. Meyve ve sebze üretimde de gayet önemli bir yerde. Bazı ürünlerin üretiminde Türkiye birincisi. Bazılarında ise Türkiye ikincisi. Çiftçimize imkan sağladığımızda, çiftçimiz bu ülkenin gıda güvenliğini sağlayacaktır. Çiftçimiz her türlü ürünü verimli bir şekilde yetiştiriyor. Ancak yeter ki çiftçimizin arkasında duracağız. Bu arada çiftçimizi dünya ile de rekabete açtık. Artık dünya ticaret kuralları Türkiye'yi de bağlıyor. Önümüzdeki yıllarda belki buğdayımızı gümreklerle bile koruyamayacağız" şeklinde konuştu.

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN YAPISAL SORUNLARI VAR

Tarımda verimliliğin korunmasının ülke geleceğine bir yatırım olacağını ifade eden Bayraktar, "Her şeyden önemlisi bizim birinci amacımız tarımda verimliliği korumaktır. Öncelikle Konya Ovası'nı parça parça ele almayın. Çiftçilere yönelik projelerin de bir an önce bitirilip hayata geçirilmesi lazım. Sulama yatırımlarıyla beraber, projelerin bitmesi lazım. Bir de zaman zaman sıkıntı çektiğimiz bir konu daha var. O da mutlak üstünlüktür. AB ülkeleri çiftçilerini çok fazla destekleyerek dünyada bir numaraya geliyorlar. Haksız rekabet yapıyorlar. Bu gelişmekte olan ülkelerin işine gelmiyor. Çiftçiye müthiş destekler veriyor. Ben Türk çiftçisine çok para veriliyor diyenlere buradan sesleniyorum, Türk çiftçisinin yapısal sorunları var. Türk çiftçisinde müthiş bir maliyet baskısı var."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.