Çiftçinin tarımsal alanda eğitimine ağırlık verdik

Çiftçinin tarımsal alanda eğitimine ağırlık verdik

Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Asım Keş, Ziraat Odası olarak çiftçinin sorunlarının çözümünün yanı sıra eğitimlerine de büyük önem verdiklerini söyledi.

Mevlüt Asım Keş, “Biz 3 dönemdir görev yapıyoruz. İlk zamanlar imkanlarımız sınırlı idi ancak son dönemde tarımsal alanda önemli gelişmeler yaşandı. Bizlerde bu gelişmelerden çiftçilerimizin en iyi şekilde yararlanmaları için çalışmalar yaptık. Özellikle hayvancılığın daha yaygın ve bilinçli yapılmasını sağlamak için Bursa Sütaş firması ve Uludağ Üniversitesi iş birliği çerçevesinde her yıl 50 çiftçimizi Bursa’ya götürdük. Çiftçilerimiz orada gördükleri hayvancılık ile ilgili gelişmeleri Kadınhanı’nda uygulamaya başladı. Daha önce sadece evlerinde az sayıda büyük veya küçükbaş hayvan ile geçimini sağlamaya çalışan arkadaşlarımız şimdi hayvan sayısını artırarak bu alanda büyük bir başarı sağladı” dedi.

Bu çalışmanın yanı sıra toprak analizine büyük önem verdiklerinin de altını çizen Keş, “Çiftçilerimizin dekar başına 25 TL analiz desteği almalarını sağlamak için 170 bin TL’ye analiz laboratuarı kurduk. Tohum işleme tesisleri ile en kaliteli arpa ve buğday tohumunu çiftçilerimizin imkanına sunduk. Ağaçlandırmaya verdiğimiz önemi göstermek için 70 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yaptık. Kadınhanı geçimini yüzde 90 tarım ile sağlar. Bunun bilincinde olarak tarımsal alanda her türlü yeniliği ve kaliteli hizmeti getirme gayreti içinde olduk. Şimdiye kadar sadece buğday, arpa ve pancar ekimi konusunda sınırlı olan arkadaşlarımızı nohut, fasulye mısır ve ayçiçeği ekimi konusunda yönlendirerek daha değişik üretime yönelttik” diye konuştu.
Çiftçinin yaşadığı en büyük sorunun fiyat istikrarsızlığı olduğunu da dile getiren Keş, “Çiftçinin tek endişesi ürününün fiyatı konusunda net bir bilgiye sahip olmaması. Taban fiyatları her ne kadar hükümet tarafından 575 TL olarak açıklansa da 475 TL’nin üzerinde ürün satan olmadı. Bu fiyatlar eğer gerçek şekilde araştırılırsa 4 yıl önceki fiyatlar ile aynı orana geliyor. Ama girdiler öyle değil. Girdi maliyeti oldukça yüksek. Yaklaşık 10 bin çiftçimiz bu sıkıntıyı yaşıyor” dedi.
Kadınhanı olarak bu yıl hem kuraklıktan hem hasat zamanı yağan aşırı yağışlar nedeniyle zarar gördüklerini de dile getiren Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Asım Keş, “Bu iki nedenle geçen yıla oranla zararımız yüzde 60 oranında. Bazı köylerde bu rakam yüzde 80’lere ulaştı. Dolu ve yağış nedeni ile zarar gören çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi güzel bir düşünce ancak Ziraat Bankası kaç tane çiftçiye kredi verdi bunu açıklamak gerekir. Ziraat Bankası’ndan kredi almak için bir takım zorluklar var bunu aşamayan çiftçi mecburen özel bankalara yöneldi. Bu borçlarda erteleme kapsamı dışında. Peki bu uygulamadan kaç tane çiftçi yararlanacak merak ediyorum. Ayrıca zarar gören çiftçilerin büyük bölümünün bu uygulamadan haber yok ve süresini geçirdi. Bunun için ek bir müracaat imkanı sağlanması için biz girişimlerimizi yaptık” şeklinde konuştu.
Hayvancılık konusunda bazı endişelerinin da olduğunu dile getiren Keş, bunların başında da et fiyatlarının gerçek fiyatının çok üstünde gösterildiğini söyledi. Keş, “Birileri çıkıyor et fiyatı 40 TL diyor. Bu fiyatlar nasıl belirleniyor. Bu et ithalatının önünü açmak ve Türkiye de hayvancılığın önünün kesilmesi için uygulanan bir oyun. Bizim burada et fiyatı 20 TL. Bu şekilde yapılan söylentiler nedeniyle çiftçi elindeki malını çıkarıyor. Yerine de yenisini koyamıyor. Bu ne demek? Çiftçinin hayvancılık yapmasının önüne geçmek bu oyuna gelinmemeli. Her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da zamlar kendisini gösterdi. Çiftçinin sattığı ürün raflara gelene kadar neredeyse yüzde 300 artışa uğruyor. Bunun önüne geçilmeli” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Konuşmasının sonunda çiftçilerin elektrik borçlarına da değinen Keş, “MEDAŞ özel bir banka ile sözde çiftçinin elektrik borcunu ödemesi için anlaşma yaptı. Bu gerçek değil. Çiftçinin elektrik borcunu ödeyen özel banka çiftçiden yüzde 2.45 faiz alıyor. Böyle bir uygulama nerede görülmüş? Çiftçi bu tür oyunlar ile özel bankalara ve tefecilere ezdiriliyor. Ödenen elektrik borcu için aylık yüzde 2.45 faiz dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu rakam küçük çiftçi içinde çok büyük çiftçi içinde çiftçi elektrik borcunu yıl içerisinde 4 taksitte ödemeli. Bunun önü açılmalı. Aksi halde yapılan bu açıklamalar çiftçiyi özel bankalara karşı yem olarak kullanmaktan başka bir şey değil” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.